JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  13  06  –  17  06  2022

 

PONIEDZIAŁEK     13  06  2022

 

Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek,                         sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory);  300ml  

                     ALERGENY

 

SELER

 

 

 

 

Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka

z pszenicy durum), truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Mięta z cytryną; 200ml

Ciastko zbożowe: zboża pełnoziarniste (mąka pszenna pełnoziarnista, płatki owsiane, mąka jęczmienna pełnoziarnista, mąka żytnia pełnoziarnista, mąka

pełnoziarnista z pszenicy orkisz), cukier, sól, mleko;

                              

KALOR 639; B 14 g; T 7 g; W 126 g

 

GLUTEN Z PSZENICY

GLUTEN Z ŻYTA

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

GLUTEN Z OWSA

MLEKO

WTOREK               14  06  2022  

 

Zupa szpinakowa: kurczak, szpinak, jaja, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

JAJA

MLEKO

Stek z cebulką: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula; 100g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kompot: rabarbar, cukier; 200ml

 

KALOR 715; B 40 g; T 16 g; W 89 g

 

 

ŚRODA                  15  06  2022

 

Kapuśniak z młodej kapusty: mięso wieprzowe, młoda kapusta, marchew,  seler, pietruszka, por, koper, ziemniaki, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

 

 

 

 

Pieczeń z indyka z pieczarkami i porą: filet z indyka, pieczarki, por, marchew, seler, pietruszka, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.,śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy); 80+70g

SELER

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                      

MLEKO

Pomidory z fetą i bazylią: pomidor, ser typu greckiego (mleko, podpuszczka, sól), bazylia, sól, pieprz; 100g

MLEKO

Kompot: czereśnia, cukier; 200ml

                                                                 

KALOR 596; B 22 g; T 20 g; W 78 g

 

 

CZWARTEK           16  06  2022

 

 

BOŻE CIAŁO

                       

 

PIĄTEK                  17  06  2022 

 

Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, przecier pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml 

 

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

 

Jajko w sosie ziołowym: jaja, wywar warzywny (seler, pietruszka, marchew, por), koper, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii),

sól, pieprz; 50+70g

JAJA

SELER

MLEKO

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka z ogórka małosolnego: ogórek gruntowy, koper, chrzan, czosnek, sól; 100g

 

Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; 200ml  

 

KALOR 554; B 11,9; T 12,6g; W 99,7

 

       ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.