JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  22 02  –  26 02 2021



PONIEDZIAŁEK     22 02 2021 


Zupa z soczewicy: porcja rosołowa, czerwona soczewica, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml

Pieczywo - chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,                              mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa)

                    ALERGENY


SELER




GLUTEN Z PSZENICY

GLUTEN Z ŻYTA

Naleśniki z serem lub dżemem; mąka tortowa (ziarna pszenicy), jaja, mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 200g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

JAJA

Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; 200ml

Pomarańcza


KALOR 565; B 24 g; T 11 g; W 102 g

 

WTOREK               23 02 2021   

 

Zupa wiedeńska: porcja rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza manna (ziarna                    pszenicy), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

Pieczywo - chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,                              mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa)

ALERGENY


GLUTEN Z PSZENICY

SELER



GLUTEN Z PSZENICY

GLUTEN Z ŻYTA

Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowo-wołowe, ryż, cebula, kapusta włoska, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 120+70g                           

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

SELER

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; 200ml

Mandarynka


KALOR 585; B 28 g; T 11 g; W 90 g

 

ŚRODA                  24 02 2021 


Zupa z fasolki szparagowej: porcja rosołowa, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);  300ml

Pieczywo - chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,                              mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa)

ALERGENY


SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO



GLUTEN Z PSZENICY

GLUTEN Z ŻYTA

Pieczeń ze schabu: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Marchew oprószana: marchew, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kompot: śliwka, cukier; 200ml     

                                        

KALOR 517; B 29 g; T 11 g; W 73 g 

 

CZWARTEK           25 02 2021 


Zupa barszcz ukraiński: żeberka wieprzowe, buraki, kapusta biała, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść                          laurowy, majeranek, koncentrat pomidorowy (pomidory),mąka pszenna (ziarna pszenicy), (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

Pieczywo - chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,                             mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa)                         

ALERGENY 


SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO




GLUTEN Z PSZENICY

GLUTEN Z ŻYTA

Gulasz drobiowy: mięso z fileta indyka, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler,  pietruszka,  cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii) ;  80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

MLEKO

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Surówka z marchwi z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);100g

MLEKO

Kompot: owoce mieszane (malina,jeżyna, porzeczka), cukier; 200ml 


KALOR 584; B 20 g; T 22 g; W 75 g





PIĄTEK                  26  02 2021  


Zupa krupnik jęczmienny: porcja rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza                      jęczmienna (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

Pieczywo - chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,                             mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa) 

ALERGENY


SELER

GLUTEN Z JĘCZMIENIA



GLUTEN Z PSZENICY

GLUTEN Z ŻYTA

Ryba w sosie greckim: filet z dorsza (ryba), olej, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy; 90+70g

GLUTEN Z PSZENICY

RYBA

SELER

Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),  sól; 150g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; 200ml

Banan


KALOR 588; B 29 g; T 19 g; W 81 g

 

      ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) , 

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,  

                              9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek,  

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od 

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera 

      i gorczycy.