JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  20 11  –  01  12  2023

 

PONIEDZIAŁEK     20  11  2023

 

Zupa ziemniaczana: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;  300ml  

                     ALERGENY

 

SELER

 

 

 

Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka

z pszenicy durum), sól,twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna (śmietana                             z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Sok owocowo – warzywny (przecier z marchwi, brzoskwiń, bananów)            

         

KALOR 795; B 36 g; T 23 g; W 113 g

 

 

WTOREK           21  11  2023

 

Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

                       

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

Kotlet schabowy: schab, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,  jaja); 100g

GORCZYCA

JAJA

Kompot: wiśnia, cukier;

 

 

KALOR 724; B 26 g; T 33 g; W 82 g

 

 

ŚRODA                  22  11  2023

 

Zupa kukurydziana: kurczak, kukurydza, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Pieczeń z indyka: filet z indyka, por, marchew, seler, pietruszka, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.,śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy); 80+70g

SELER

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                      

MLEKO

Warzywne rozmaitości: marchew, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, czosnek, sól, pieprz; 100g

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier;

Jabłko

                                                                 

KALOR 646; B 43 g; T 16 g; W 74 g

 

 

CZWARTEK           23  11  2023

 

Barszcz biały z jajkiem: biała kiełbasa, jaja,  marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

                       

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

JAJA

GLUTEN Z PSZENICY

Ryba panierowana: filet z dorsza (ryba), olej, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Herbata owocowa;

 

KALOR 620; B 32 g; T 15 g; W 92 g

 

PIĄTEK                 24  11  2023

 

Zupa z fasolki szparagowej: kurczak, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Gulasz wieprzowy: mięso z szynki,  marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy),; 80+70g

 

GLUTEN Z PSZENICY

 

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                      

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Surówka z buraczków: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: malina, cukier;

Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii)

 

KALOR 776; B 36 g; T 31 g; W 99 g

 

MLEKO

PONIEDZIAŁEK     27  11  2023

 

Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek,                         sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory);  300ml  

                     ALERGENY

 

SELER

 

 

 

 

Naleśniki z serem lub dżemem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg

z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 200g                          

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

JAJA

Maślanka naturalna z truskawkami: maślanka naturalna (maślanka, mleko, żywe kultury bakterii), truskawka; 200ml

 

KALOR 705; B 24 g; T 16 g; W 108 g

MLEKO

WTOREK               28  11  2023 

 

Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Pulpety drobiowe w sosie warzywnym: mięso z udźca indyka, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), natka z pietruszki, marchew, pietruszka, seler, cebula, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 90+70g

MLEKO

JAJA

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii);100g

MLEKO

Kompot: truskawka, cukier;

 

KALOR 592; B 31g; T 18,9g; W 71,7g 

 

 

ŚRODA                  29  11  2023

 

Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Schab w sosie własnym: mięso wieprzowe, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Surówka z czerwonej kapusty: kapusta czerwona, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,  jaja);

GORCZYCA

JAJA

Kompot: śliwka, cukier; 200ml

                                                                 

KALOR 690; B 41 g; T 26 g; W 74 g

 

 

CZWARTEK              30  11  2023

 

Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat pomidorowy (pomidory),  śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml 

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

Ryba saute: filet z dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                      

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Marchew oprószana: marchew, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier;

Śliwka

 

KALOR 622; B 28g; T 16g; W 70g

 

PIĄTEK                 01  12  2023

 

Zupa wiedeńska: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

                       

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

Kluski śląskie w sosie mięsnym – ziemniaki, jaja, mąka ziemniaczana, sól, mięso wieprzowej, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek; 150+150g

JAJA

 

Surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, szczypior, sól, pieprz, olej; 100g

 

Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; 200ml  

 

KALOR 649; B 33 g; T 24 g; W 71 g

 

       ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.

 

 

 

 

JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  20 11  –  01  12  2023

 

PONIEDZIAŁEK     20  11  2023

 

Zupa ziemniaczana: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;  300ml  

                     ALERGENY

 

SELER

 

 

 

Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka

z pszenicy durum), sól,twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna (śmietana                             z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Sok owocowo – warzywny (przecier z marchwi, brzoskwiń, bananów)            

         

KALOR 795; B 36 g; T 23 g; W 113 g

 

 

WTOREK           21  11  2023

 

Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

                       

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

Kotlet schabowy: schab, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,  jaja); 100g

GORCZYCA

JAJA

Kompot: wiśnia, cukier;

 

 

KALOR 724; B 26 g; T 33 g; W 82 g

 

 

ŚRODA                  22  11  2023

 

Zupa kukurydziana: kurczak, kukurydza, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Pieczeń z indyka: filet z indyka, por, marchew, seler, pietruszka, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.,śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy); 80+70g

SELER

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                      

MLEKO

Warzywne rozmaitości: marchew, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, czosnek, sól, pieprz; 100g

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier;

Jabłko

                                                                 

KALOR 646; B 43 g; T 16 g; W 74 g

 

 

CZWARTEK           23  11  2023

 

Barszcz biały z jajkiem: biała kiełbasa, jaja,  marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

                       

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

JAJA

GLUTEN Z PSZENICY

Ryba panierowana: filet z dorsza (ryba), olej, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Herbata owocowa;

 

KALOR 620; B 32 g; T 15 g; W 92 g

 

PIĄTEK                 24  11  2023

 

Zupa z fasolki szparagowej: kurczak, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Gulasz wieprzowy: mięso z szynki,  marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy),; 80+70g

 

GLUTEN Z PSZENICY

 

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                      

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Surówka z buraczków: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: malina, cukier;

Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii)

 

KALOR 776; B 36 g; T 31 g; W 99 g

 

MLEKO

PONIEDZIAŁEK     27  11  2023

 

Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek,                         sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory);  300ml  

                     ALERGENY

 

SELER

 

 

 

 

Naleśniki z serem lub dżemem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg

z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 200g                          

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

JAJA

Maślanka naturalna z truskawkami: maślanka naturalna (maślanka, mleko, żywe kultury bakterii), truskawka; 200ml

 

KALOR 705; B 24 g; T 16 g; W 108 g

MLEKO

WTOREK               28  11  2023 

 

Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Pulpety drobiowe w sosie warzywnym: mięso z udźca indyka, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), natka z pietruszki, marchew, pietruszka, seler, cebula, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 90+70g

MLEKO

JAJA

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii);100g

MLEKO

Kompot: truskawka, cukier;

 

KALOR 592; B 31g; T 18,9g; W 71,7g 

 

 

ŚRODA                  29  11  2023

 

Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Schab w sosie własnym: mięso wieprzowe, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Surówka z czerwonej kapusty: kapusta czerwona, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,  jaja);

GORCZYCA

JAJA

Kompot: śliwka, cukier; 200ml

                                                                 

KALOR 690; B 41 g; T 26 g; W 74 g

 

 

CZWARTEK              30  11  2023

 

Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat pomidorowy (pomidory),  śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml 

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

Ryba saute: filet z dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                      

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Marchew oprószana: marchew, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier;

Śliwka

 

KALOR 622; B 28g; T 16g; W 70g

 

PIĄTEK                 01  12  2023

 

Zupa wiedeńska: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

                       

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

Kluski śląskie w sosie mięsnym – ziemniaki, jaja, mąka ziemniaczana, sól, mięso wieprzowej, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek; 150+150g

JAJA

 

Surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, szczypior, sól, pieprz, olej; 100g

 

Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; 200ml  

 

KALOR 649; B 33 g; T 24 g; W 71 g

 

       ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.