JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  11 03  –  22  03 2024

 

PONIEDZIAŁEK     11 03 2024

 

Zupa ziemniaczana: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;  300ml  

                     ALERGENY

 

SELER

 

 

 

Naleśniki z serem lub dżemem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg

z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 200g 

                        

GLUTEN Z PSZENICY

JAJA

MLEKO

 

 

Herbata z cytryną

Banan

                              

KALOR 705; B 24 g; T 16 g; W 108 g

 

 

WTOREK               12 03 2024 

 

Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

Wieprzowina w jarzynach: mięso wieprzowe, kalafior, brukselka, cukinia, marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól), koncentrat                     pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; 80+120g                       

 

Makaron kolorowy (mąka z pszenicy durum, pomidory/szpinak/burak w proszku), sól; 150g

GLUTEN Z PSZENICY

Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper,szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; 100g

 

MLEKO

Kompot: śliwka

Gruszka

                                                                

KALOR 745; B 24 g; T 22 g; W 98 g

 

 

ŚRODA                  13 03 2024

 

Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                       pieprz, majeranek, czosnek; 100g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Buraczki z jabłkiem: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka)

 

KALOR 661; B 35 g; T 25 g; W 77 g

 

CZWARTEK            14 03 2024

 

Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele                           ang., liść laurowy, natka pietruszki, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Bigos: kapusta kiszona, kapusta słodka, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; 200g

 

 

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Kompot: porzeczka

Jabłko

 

KALOR 666; B 15g; T 16g; W 89

 

 

PIĄTEK                 15 03 2024

 

Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, przecier pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

                       

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                      

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, szczypior, sól, pieprz, olej; 100g

 

Herbata owocowa

Napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii

 

KALOR 603; B 40 g; T 14 g; W 85 g

 

MLEKO

PONIEDZIAŁEK     18 03 2024

 

Zupa drobiowa: filet z kurczaka, groszek cukrowy, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, koper, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);  300ml  

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Pierogi z serem i śmietaną; mąka pszenna, twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), sól, cukier, olej,                           śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 200g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

Herbata ziołowa

Banan

 

KALOR 720; B 32 g; T 20 g; W 90 g

 

WTOREK                 19  03  2024

 

Zupa barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki,  marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);  300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Schab w sosie własnym: mięso wieprzowe, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; 80+70g

 

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

 

MLEKO

Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kompot: wiśnia

Jabłko

 

KALOR 690; B 41 g; T 26 g; W 74 g

 

ŚRODA                     20  03  2024

 

Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                       pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g  

                       

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

 

MLEKO

Surówka: sałata lodowa, rzodkiewka, pomidor, ogórek, szczypior, koper, olej, sól, pieprz; 100g

 

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka)

Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao)                                                                   

 

KALOR 686; B 36 g; T 35 g; W 82 g

 

 

MLEKO

CZWARTEK              21  03  2024

 

Zupa z fasolki szparagowej: kurczak, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Pulpety drobiowe w sosie warzywnym: mięso z udźca indyka, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), natka z pietruszki, marchew, pietruszka, seler, cebula, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 90+70g

 

MLEKO

JAJA

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g   

                  

MLEKO

Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,  jaja); 100g

GORCZYCA

JAJA

Kompot: śliwka

 

KALOR 592; B 31g; T 18,9g; W 71,7g 

 

PIĄTEK                     22  03  2024

 

Zupa wiedeńska: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza manna (ziarna                        pszenicy), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml  

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

Kotlet rybny: filet z dorsza/miruny (ryba), boczek wieprzowy, jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), olej, mleko, natka pietruszki, cebula, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

JAJA

MLEKO

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Herbata z cytryną

Kiwi

KALOR 620; B 32 g; T 18 g; W 91 g

 

 

       ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.