JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  14  10  –  25  10  2024

 

PONIEDZIAŁEK     14  10  2024

 

Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, przecier pomidorowy (pomidory), ryż, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

                     ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

 

Wodoloty (kartacze); ziemniaki, mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka ziemniaczana, mięso wieprzowe, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek; 200g                                                   

GLUTEN Z PSZENICY

Kapusta zasmażana: kapusta biała, cebula, olej, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, masło (śmietanka

z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy); 100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kompot: śliwka;

Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii)

                        

KALOR 760; B 34 g; T 28 g; W 75 g

 

MLEKO

 

WTOREK               15  10  2024  

 

Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki,  marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

Karkówka w sosie własnym: mięso wieprzowe, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; 80+70g

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

 

Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

MLEKO

Warzywne rozmaitości: marchew, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, czosnek, sól, pieprz; 100g

 

Kompot: wiśnia;

 

KALOR 676; B 22 g; T 26 g; W 64 g

 

 

ŚRODA                  16  10  2024

 

Zupa wiejska z zacierką: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;  300ml  

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

 

 

 

Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka

z pszenicy durum), sól,twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna (śmietana             

z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Herbata ziołowa

Świderki (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka)

                                                                

KALOR 795; B 36 g; T 23 g; W 113 g

 

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

CZWARTEK           17  10  2024

 

Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml                        

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Indyk w sosie śmietanowym: filet z indyka, por, marchew, seler, pietruszka, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.,śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy); 80+70g

SELER

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Kasza orkiszowa z vermicelii i pomidorami: kasza

z pszenicy orkisz, makaron vermicelli z pszenicy durum, pomidory suszone; 150g

 

GLUTEN Z PSZENICY

 

Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii); 100g

 

MLEKO

Kompot: porzeczka;

Mandarynka

 

KALOR 646; B 43 g; T 16 g; W 74 g

 

 

PIĄTEK                 18  10  2024

 

Zupa jarzynowa: kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, kapusta biała, kalarepa, marchew, seler,                           pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

 

Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

 

Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,  jaja); 100g

GORCZYCA

JAJA

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka);

 

KALOR 603; B 40 g; T 14 g; W 85 g

 

PONIEDZIAŁEK     21  10  2024

 

Zupa fasolowa: mięso wieprzowe, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;  300ml  

                     ALERGENY

 

SELER

 

 

Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą; twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), cukier; 150g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

JAJA

 

Herbata ziołowa;

Banan

                             

KALOR 519; B 25g; T 22g; W 60

 

 

WTOREK               22  10  2024 

 

Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

Wieprzowina w jarzynach: mięso wieprzowe, kalafior, brukselka, cukinia, marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól), koncentrat                     pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; 80+120g

 

 

Makaron kolorowy (mąka z pszenicy durum, pomidory/szpinak/burak w proszku), sól; 150g

GLUTEN Z PSZENICY

Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper,szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; 100g

 

MLEKO

Kompot: śliwka;

 

KALOR 745; B 24 g; T 22 g; W 98 g

 

 

ŚRODA                  23  10  2024

 

Barszcz biały z jajkiem: kurczak, jaja,  marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

                       

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

 

Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                       pieprz, majeranek, czosnek; 100g

 

GLUTEN Z PSZENICY

JAJA

MLEKO

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Buraczki z jabłkiem: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka);

                                                                 

KALOR 691; B 35 g; T 32 g; W 87 g

 

 

CZWARTEK           24  10  2024

 

Zupa pieczarkowa z makaronem: kurczak, pieczarki, marchew, seler, pietruszka, por, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka,  żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Bigos: kapusta kiszona, kapusta słodka, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; 200g

 

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Kompot: porzeczka;

Jabłko

 

KALOR 666; B 15g; T 16g; W 89

 

 

PIĄTEK                 25  10  2024

 

Zupa wiedeńska: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza manna (ziarna                            pszenicy), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki;  300ml

 

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

Ryba panierowana: filet z miruny/dorsza (ryba), olej,  bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                

 

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: wiśnia;

Napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii

 

KALOR 642; B 48 g; T 16 g; W 94 g

 

MLEKO

 

       ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.