JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  20  01  –  31  01  2025

 

PONIEDZIAŁEK     20  01  2025

 

Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek,                         sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory);  300ml  

ALERGENY

 

SELER

Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka

z pszenicy durum), truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

Herbata miętowa

Jabłko

 

KALOR 639; B 24 g; T 7 g; W 126 g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

WTOREK               21  01  2025 

 

Zupa szpinakowa: kurczak, szpinak, jaja, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

JAJA

SELER

MLEKO

 

 

Bitki drobiowe w sosie curry : mięso z fileta kurczaka/indyka, papryka, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, imbir, mleczko kokosowe, olej,                               przyprawa curry;

90+70g

SELER

 

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Marchewka z pieca: marchew kostka, masło (śmietanka

z mleka), sól, cukier; 100g            

 

MLEKO

Kompot: porzeczka;

 

KALOR 630; B 22 g; T 24 g; W 81 g

 

 

ŚRODA                  22  01  2025

 

Zupa brokułowa z fetą: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, ser typu greckiego (mleko, podpuszczka, sól), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowo-wołowe, ryż, cebula, kapusta włoska, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 120+70g                          

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka);

Banan

                                                                

KALOR 606; B 18 g; T 15 g; W 108 g 

 

 

 

CZWARTEK           23  01  2025

 

Zupa z zielonego groszku: kurczak, groszek zielony, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii) 300ml

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

Stek z cebulką: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula; 100g

JAJA

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

MLEKO

Surówka z ogórka kiszonego z papryką: ogórek kiszony, papryka, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: wiśnia;

 

KALOR 725; B 45 g; T 18 g; W 91 g

 

 

PIĄTEK                 24  01  2025

 

Zupa z soczewicy: kurczak, czerwona soczewica, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

 

Ryba panierowana: filet z miruny/dorsza (ryba), olej,  bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: truskawka;

Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii)

 

KALOR 642; B 48 g; T 16 g; W 94 g

 

MLEKO

PONIEDZIAŁEK     27  01  2025

 

Zupa z fasolki szparagowej: kurczak, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

                     ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

Racuchy drożdżowe z jabłkiem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, cukier, drożdże piekarskie, olej, jabłko, cukier puder; 250g

GLUTEN Z PSZENICY

JAJA

MLEKO

 

Herbata ziołowa

Jogurt pitny Skyr - mleko, owoce, cukier, żywe kultury    

bakterii                             

KALOR 728; B 24 g; T 28 g; W 108 g

 

MLEKO

WTOREK               28  01  2025 

 

Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, makaron (mąka z pszenicy durum), koncentrat pomidorowy (pomidory),  śmietana (śmietana

z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                       pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g        

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka: sałata lodowa, rzodkiewka, pomidor, ogórek, szczypior, koper, olej, sól, pieprz; 100g

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka);

 

KALOR 716; B 36 g; T 35 g; W 89 g

 

 

ŚRODA                  29  01  2025

 

Zupa pieczarkowa: kurczak, pieczarki, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka,  żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

Schab w sosie: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; 100g

MLEKO

Kompot: śliwka;

 

KALOR 629; B 32 g; T 18 g; W 81 g

 

 

 

 

CZWARTEK           30  01  2025

 

Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele                           ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Spaghetti bolognese: makaron spaghetti (mąka

z pszenicy durum),  mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka

żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej  słonecznikowy, sól, kwas cytrynowy), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii  mlekowych), olej, groszek zielony; 150+150g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Kompot: wiśnia;

Banan

 

KALOR 682; B 36 g; T 22 g; W 90 g

 

 

 

PIĄTEK                 31  01  2025

 

Zupa z ciecierzycy: kurczak, cieciorka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz,  papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml  

 

 

ALERGENY

 

SELER

 

Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

 

Surówka z ogórka kiszonego z marchewką: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;                               100g

 

Kompot: jagoda;

Pomarańcza

 

KALOR 614; B 31g; T 22g; W 80g

 

 

 

 

      

 

   ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.