JADŁOSPIS OBIADOWY SP 63 Z OI NA DNI 05 12 – 16 12 2022

 

PONIEDZIAŁEK 05 12 2022

 

Zupa drobiowa: filet z kurczaka, groszek cukrowy, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Kluski na parze z sosem waniliowym: kluski na parze (mąka pszenna, woda, sól, cukier, olej, mleko, drożdże), serek waniliowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 100+100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

 

Mięta z cytryną; 200ml

Gruszka

 

KALOR 692; B 27 g; T 19 g; W 105 g

 

 

WTOREK 06 12 2022

 

Kapuśniak mazurski: mięso wieprzowe, kapusta kiszona, marchew, seler, pietruszka, por, koper, ziemniaki, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

 

Stek z cebulką: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula; 100g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kompot: truskawka, cukier; 200ml

Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii)

 

KALOR 618; B 38 g; T 16 g; W 80 g

 

MLEKO

ŚRODA 07 12 2022

 

Barszcz ukraiński: żeberka wieprzowe, buraki, kapusta biała, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, koncentrat pomidorowy (pomidory), (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym: mięso z fileta kurczaka, mieszanka chińska (marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli, pędy bambusa), ananas, mąka ziemniaczana, sos sojowy (soja, sól, mąka pszenna, cukier), ocet jabłkowy, olej, sól, pieprz, papryka słodka; 120+70g

SOJA

GLUTEN Z PSZENICY

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier;, cukier; 200ml

Banan

 

KALOR 681; B 26 g; T 20 g; W 96 g

 

 

CZWARTEK 08 12 2022

 

Zupa dyniowa: boczek wędzony, dynia, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, pomidory, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Klopsiki wieprzowe w sosie koperkowym: mięso

wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek, czosnek, koper, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 90+70g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Surówka z czerwonej kapusty: kapusta czerwona, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, jaja);

GORCZYCA

JAJA

Kompot: porzeczka, cukier; 200ml

 

KALOR 595; B 28 g; T 18 g; W 85 g

 

 

PIĄTEK 09 12 2022

 

Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, przecier pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Ryba saute: filet z dorsza/morszczuka (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Surówka z ogórka kiszonego z marchewką: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Herbata z cytryną; 200ml

Pomarańcza

 

KALOR 624; B 44 g; T 19 g; W 68 g

 

PONIEDZIAŁEK 12 12 2022

 

Zupa ziemniaczana: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml

ALERGENY

 

SELER

 

 

 

Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka

z pszenicy durum), sól,twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Herbata ziołowa: 200ml

Jabłko

 

KALOR 795; B 36 g; T 23 g; W 113 g

 

 

WTOREK 13 12 2022

 

Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

Kotlet schabowy: schab, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, jaja); 100g

GORCZYCA

JAJA

Kompot: wiśnia, cukier; 200ml

Mandarynka

 

KALOR 724; B 26 g; T 33 g; W 82 g

 

 

ŚRODA 14 12 2022

 

Zupa kukurydziana: kurczak, kukurydza, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

 

Pieczeń z indyka: filet z indyka, por, marchew, seler, pietruszka, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.,śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy); 80+70g

SELER

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii);100g

MLEKO

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier; 200ml

 

KALOR 646; B 43 g; T 16 g; W 74 g

 

 

CZWARTEK 15 12 2022

 

Zupa z fasolki szparagowej: kurczak, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Gulasz wieprzowy: mięso z szynki, marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy),; 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

 

Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

MLEKO

Surówka z buraczków: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: malina, cukier; 200ml

Gruszka

 

KALOR 776; B 26 g; T 31 g; W 99 g

 

 

PIĄTEK 16 12 2022

 

Barszcz biały z jajkiem: biała kiełbasa, jaja, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Kotlet rybny: filet z miruny/morszczuka (ryba), boczek wieprzowy, jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), olej, mleko, natka pietruszki, cebula, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

JAJA

MLEKO

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Herbata owocowa; 200ml

Ciastko zbożowe: zboża pełnoziarniste (mąka pszenna pełnoziarnista, płatki owsiane, mąka jęczmienna pełnoziarnista, mąka żytnia pełnoziarnista, mąka

pełnoziarnista z pszenicy orkisz), cukier, sól, mleko;

 

KALOR 620; B 32 g; T 15 g; W 92 g

 

GLUTEN Z PSZENICY

GLUTEN Z ŻYTA

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

GLUTEN Z OWSA

MLEKO

ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,

9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.