JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  30  09  –  11  10  2024

 

PONIEDZIAŁEK     30  09  2024

 

Zupa drobiowa: filet z kurczaka, groszek cukrowy, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, koper, śmietana (śmietana

z mleka, żywe kultury bakterii);  300ml  

                     ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

 

Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka

z pszenicy durum), truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Herbata miętowa;

Paluch drożdżowy (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka);       

                        

KALOR 639; B 24 g; T 7 g; W 126 g

 

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

WTOREK               01  10  2024  

 

Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele                           ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowo-wołowe, ryż, cebula, kapusta włoska, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 120+70g                          

 

SELER

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier;

Gruszka

 

KALOR 606; B 18 g; T 15 g; W 108 g 

 

 

ŚRODA                  02  10  2024

 

Kapuśniak mazurski: mięso wieprzowe, kapusta kiszona, marchew, seler, pietruszka, por, koper, ziemniaki, cebula, czosnek, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml                       

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Gulasz drobiowy: mięso z indyka/kurczaka, marchew, seler,  pietruszka,  por, cebula, czosnek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii) ;  80+70g

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                      

 

MLEKO

Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

Kompot: porzeczka, cukier;

                                                                

KALOR 630; B 22 g; T 20 g; W 81 g

 

 

CZWARTEK           03  10  2024

 

Zupa dyniowa: boczek wędzony, dynia, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, pomidory, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Stek z cebulką: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula; 100g

GLUTEN Z PSZENICY

JAJA

MLEKO

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Zielone warzywa z pieca: fasolka szparagowa, brokuły, masło (śmietanka z mleka), sól; 100g

MLEKO

Kompot: wiśnia, cukier;

 

KALOR 725; B 45 g; T 18 g; W 91 g

 

 

PIĄTEK                 04  10  2024

 

Zupa z soczewicy: kurczak, czerwona soczewica, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

 

Ryba w sosie słodko-kwaśnym: filet z miruny (ryba), olej,  cebula, peperonata (papryka żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej słonecznikowy, sól, kwas cytrynowy), brzoskwinia, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy; 90+70g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

 

Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka

z mleka),  sól; 150g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Sałata z koperkiem: sałata lodowa, koper, szczypior, olej, sól, pieprz; 100g

 

Kompot: truskawka, cukier;

 

KALOR 546; B 25g; T 25g; W 55g

 

PONIEDZIAŁEK     07  10  2024

 

Zupa z fasolki szparagowej: kurczak, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

                     ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

Racuchy drożdżowe z jabłkiem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, cukier, drożdże piekarskie, olej, jabłko, cukier puder; 250g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

JAJA

 

Herbata ziołowa;

Nektarynka

                             

KALOR 728; B 24 g; T 28 g; W 108 g

 

 

WTOREK               08  10  2024 

 

Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                       pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g        

 

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka: sałata lodowa, rzodkiewka, pomidor, ogórek, szczypior, koper, olej, sól, pieprz; 100g

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier;

 

KALOR 686; B 36 g; T 31 g; W 82 g

 

 

ŚRODA                  09  10  2024

 

Zupa koperkowa: kurczak, koper, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml                       

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Schab w sosie: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

 

Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

 

MLEKO

Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; 100g

MLEKO

Kompot: malina, cukier;

                                                                 

KALOR 629; B 32 g; T 18 g; W 81 g

 

 

CZWARTEK           10  10  2024

 

Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele                           ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Spaghetti bolognese: makaron spaghetti (mąka

z pszenicy durum),  mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka

żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej  słonecznikowy, sól, kwas cytrynowy), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii                         mlekowych), olej, groszek zielony; 150+150g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Kompot: wiśnia, cukier;

Banan

 

KALOR 682; B 36 g; T 22 g; W 90 g

 

 

PIĄTEK                 11  10  2024

 

Zupa z ciecierzycy: kurczak, cieciorka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz,  papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml  

ALERGENY

 

SELER

 

Ryba saute: filet z miruny/morszczuka (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                

 

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Surówka z pory: por, marchew, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,  jaja); 100g

GORCZYCA

JAJA

Kompot: jagoda, cukier;

 

KALOR 602; B 28g; T 20g; W 60g

 

 

       ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.