JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  09  12  –  20  12  2024

 

 

PONIEDZIAŁEK      09  12  2024  

 

Zupa grochowa: mięso wieprzowe, groch łuskany, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml  

ALERGENY

 

SELER

Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka

z pszenicy durum), sól,twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna (śmietana              

z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

Herbata z cytryną

Banan

 

KALOR 795; B 36 g; T 23 g; W 113 g

 

WTOREK               10  12  2024  

 

Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

Gulasz drobiowy: mięso z indyka/kurczaka, marchew, seler,  pietruszka,  por, cebula, czosnek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii) ;  80+70g

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                      

MLEKO

Potrawka z marchewki: marchew mini, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier;

100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka);

 

KALOR 630; B 22 g; T 24 g; W 81 g

 

 

ŚRODA                  11  12  2024

 

Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

 

 

 

Kotlet schabowy: schab, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

JAJA

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

 

Surówka szwedzka: kapusta kiszona, kapusta biała, ogórek kiszony, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: śliwka;

                                                                

KALOR 708; B 28 g; T 32 g; W 80 g

 

 

MLEKO

CZWARTEK           12  12  2024

 

Zupa barszcz biały: biała kiełbasa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);  300ml  

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Wieprzowina w jarzynach: mięso wieprzowe, kalafior, brukselka, cukinia, marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól), koncentrat                     pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; 80+120g

 

 

 

Makaron kolorowy (mąka z pszenicy durum, pomidory/szpinak/burak w proszku), sól; 150g

GLUTEN Z PSZENICY

 

Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper,szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; 100g

 

MLEKO

Kompot: porzeczka;

Jabłko

 

KALOR 745; B 24 g; T 22 g; W 98 g

 

 

PIĄTEK                 13  12  2024

 

Zupa szpinakowa z ryżem: kurczak, szpinak, jaja, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

JAJA

MLEKO

Ryba w sosie greckim: filet z dorsza (ryba), olej, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy; 100g

RYBA

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Kompot: wiśnia;

Napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii

 

KALOR 591; B 33g; T 25g; W 50g

 

MLEKO

PONIEDZIAŁEK     16  12  2024

 

Zupa wiejska z zacierką: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;  300ml  

                     ALERGENY

 

SELER

 

 

Ryż z sosem truskawkowym; ryż, truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

MLEKO

 

Herbata ziołowa

Gruszka

                              

KALOR 599; B 20 g; T 6 g; W 115 g

 

 

WTOREK               17  12  2024 

 

Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki,  marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Krokiety z pieczarkami i mozarellą: mąka pszenna (ziarna pszenicy), mleko, jaja, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, olej, pieczarki, mozarella (mleko, sól), olej; 200g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

JAJA

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka);

Mandarynka

 

KALOR 617; B 20g; T 19g; W 94g

 

 

ŚRODA                  18  12  2024

 

Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml                                                

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

Spaghetti bolognese: makaron spaghetti (mąka

z pszenicy durum),  mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka

żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej  słonecznikowy, sól, kwas cytrynowy), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii  mlekowych), olej, groszek zielony; 150+150g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Kompot: porzeczka;

Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii)

 

KALOR 682; B 36 g; T 22 g; W 90 g

 

 

 

 

MLEKO

 

CZWARTEK           19  12  2024

 

Zupa jarzynowa: kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, kapusta biała, kalarepa, marchew, seler,                           pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; 300ml

 

 

ALERGENY

 

SELER

 

Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                       pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g        

 

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

JAJA

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Buraczki z jabłkiem: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: malina;

 

KALOR 716; B 36 g; T 35 g; W 89 g

 

 

PIĄTEK                 20  12  2024

 

Kapuśniak mazurski: mięso wieprzowe, kapusta kiszona, marchew, seler, pietruszka, por, koper, ziemniaki, cebula, czosnek, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml                       

ALERGENY

 

SELER

 

Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka

z mleka),  sól; 150g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

Surówka z sałaty lodowej: sałata lodowa, rzodkiewka, papryka, ogórek, pomidor, szczypior, koper, olej, sól, pieprz; 100g

 

Kompot: śliwka;

 

KALOR 614; B 31g; T 22g; W 80g

 

 

       ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.