JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI   17  06  –  20  06  2024

 

PONIEDZIAŁEK     17  06  2024

 

Zupa meksykańska: mięso wieprzowe, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory, fasola szparagowa, fasola czerwona, kukurydza, groszek zielony, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory);  300ml  

                     ALERGENY

 

SELER

 

 

 

 

Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka

z pszenicy durum), truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Herbata z cytryną

Wafle ryżowe:  ryż brązowy, słonecznik, kukurydza, kasza

gryczana, kasza jaglana, siemię lniane;

 

KALOR 639; B 14 g; T 7 g; W 126 g

 

WTOREK               18  06  2024

 

Zupa marchwianka: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                       pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g                          

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

JAJA

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz;; 100g

MLEKO

Kompot śliwkowy

 

KALOR 686; B 36 g; T 35 g; W 82 g

 

 

ŚRODA                  19  06  2024

 

Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Gulasz wieprzowy: mięso z szynki,  marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy); 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

 

Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

MLEKO

Surówka z buraczków: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot wiśniowy

                                                                

KALOR 736; B 26 g; T 28 g; W 99 g

 

 

CZWARTEK           20  06  2024

 

Krupnik z kaszy perłowej: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza perłowa (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

                       

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                       pieprz, majeranek, czosnek; 100g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka z sałaty z pomidorem koktajlowym: sałata lodowa, pomidor, szczypior, koper, olej, sól, pieprz; 100g

 

Kompot porzeczkowy

 

KALOR 691; B 35 g; T 32 g; W 87 g

 

 

PIĄTEK                  21  06  2024

 

 

ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO

 

 

 

 

 

 

 

       ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.