JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  25  03  –  05  04 2024

 

PONIEDZIAŁEK     25 03 2024

 

Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek,                         sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory);  300ml  

                     ALERGENY

 

SELER

 

 

 

Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka

z pszenicy durum), sól,twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna (śmietana             

z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

 

Herbata ziołowa

Świderki (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka)

                              

KALOR 795; B 36 g; T 23 g; W 113 g

 

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

WTOREK               26 03 2024 

 

Krupnik ryżowy: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki, koper;  300ml

ALERGENY

 

SELER

 

Kluski śląskie w sosie mięsnym – ziemniaki, jaja, mąka ziemniaczana, sól, mięso wieprzowej, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek; 150+150g

JAJA

Surówka z czerwonej kapusty: kapusta czerwona, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,  jaja); 100g

GORCZYCA

JAJA

Kompot: wiśnia

Napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii

                                                                

KALOR 649; B 33 g; T 24 g; W 71 g

 

MLEKO

ŚRODA                  27 03 2024

 

Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat pomidorowy (pomidory),  śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);  300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Gulasz wieprzowy: mięso z szynki,  marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy); 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

 

MLEKO

 

 

 

 

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej: kapusta pekińska,  papryka, kukurydza, seler, rzodkiewka, koper, olej, sól, pieprz; 100g

 

Kompot: śliwka

 

KALOR 736; B 26 g; T 28 g; W 99 g

 

CZWARTEK            28 03 2024

 

Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                       pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g                          

 

 

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                      

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii); 100g

MLEKO

Kompot: porzeczka

 

KALOR 686; B 36 g; T 35 g; W 82 g

 

PIĄTEK                 29 03 2024

 

Barszcz biały z jajkiem: biała kiełbasa, jaja,  marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

                       

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Ryba panierowana: filet z miruny/dorsza (ryba), olej,  bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka)

KALOR 620; B 48 g; T 15 g; W 92 g

 

 

PONIEDZIAŁEK     01  04 2024

 

 

PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WTOREK                 02  04  2024

 

Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała,

fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

 

 

 

 

 

ALERGENY

 

MLEKO

Ryż z truskawkami; ryż, truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

MLEKO

Herbata z cytryną

Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana)

 

KALOR 554; B 12; T 13g; W 100

 

ŚRODA                     03  04  2024

 

Zupa wiedeńska: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza manna (ziarna                        pszenicy), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml  

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowo-wołowe, ryż, cebula, kapusta włoska, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 120+70g                          

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Kompot: owoce mieszane (śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka)

Gruszka

 

KALOR 606; B 18 g; T 15 g; W 108 g 

 

 

 

CZWARTEK              04  04  2024

 

Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka                             pietruszki; 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

 

Udko opiekane: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g

 

Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),  sól; 150g                  

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Kompot: wiśnia

 

KALOR 651; B 26,1g; T 23,9g; W 81,9

 

PIĄTEK                     05  04  2024

 

Zupa jarzynowa: kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

 

Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

 

 

 

 

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

 

 

 

MLEKO

Surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, szczypior, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: porzeczka

KALOR 603; B 40 g; T 14 g; W 85 g

 

 

       ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.