JADŁOSPIS  SP 63 Z OI  DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

NA DNI  14  10  –   25  10  2024

 

                             

                              PONIEDZIAŁEK   14  10  2024

 

 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna/

                              chleb razowy z masłem,  twaróg z rzodkiewką, herbata z cytryną :

                             zupa mleczna -  mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód;

                             bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe kultury

                             bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka;

                             dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

                             kurczaka);

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                           

 

 II ŚNIADANIE      Jabłko ; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka,

                              por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat

                              pomidorowy (pomidory), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

                              Wodoloty (kartacze); ziemniaki, mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka

                              ziemniaczana, mięso wieprzowe, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek;

                              Kapusta zasmażana: kapusta biała, cebula, olej, sól, pieprz, ziele

                              ang., liść laurowy, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna

                              pszenicy);

                                Kompot: śliwka

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                        

                          

 PODWIECZOREK  Świderki (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

                              z mleka);  herbata owocowa

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 923; B 32g; T 29g; W 121g                            

                             

                               WTOREK              15  10  2024

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, parówką               

                               drobiową, ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,

                             mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło

                             (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka,

                             białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), ogórek; kawa

                               z mlekiem kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata ziołowa;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Banan; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki,  marchew, seler,

                              pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Karkówka w sosie własnym: mięso wieprzowe, mąka pszenna (ziarna

                              pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz,

                              papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.;

                              Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka

                              z mleka), sól;

                              Warzywne rozmaitości: marchew, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa,

                              czosnek, ser typu greckiego (mleko, podpuszczka, sól), sól, pieprz;

                                Kompot: wiśnia

                               ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA, SELER

 

 PODWIECZOREK  Jogurt naturalny z truskawkami (mleko, żywe kultury bakterii), truskawka, 

                              dieta-mus owocowy; herbata lub woda

                               ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                               

                                KALOR 965; B 51 g; T 36 g; W 104 g

                             

                               ŚRODA                 16  10  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy

                               lub pszenno-żytni z masłem,  wędliną wieprzową lub drobiową

                               i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna

                             pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna,

                             drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z

                             mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

                             kurczaka), pomidor; herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                           

 II ŚNIADANIE      Mandarynka; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa wiejska z zacierką: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por,

                              ziemniaki, papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;   

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY  

 

                                Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka z pszenicy 

                              durum), sól, twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Herbata ziołowa;

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                       

               

 PODWIECZOREK  Ciasteczka owsiane: mąka pszenna (ziarna pszenicy), płatki

                              owsiane, jaja, masło (śmietanka z mleka), cukier;  

                                herbata owocowa

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z OWSA, JAJA

                                                                                                                                                                                                                                                              

                                KALOR 940; B 49 g; T 28 g; W 115 g                               

                             

                               CZWARTEK              17  10  2024 

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem,

                               pasztetem drobiowym, serem żółtym i warzywami: chleb pszenno-żytni

                             (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna

                             razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), ser żółty

                             (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), papryka, kakao

                               z mlekiem kakao naturalne, mleko; herbata rumiankowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 II ŚNIADANIE      Brzoskwinia; herbata lub woda

 

 

 OBIAD                   Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler,

                              pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);   

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Indyk w sosie śmietanowym: filet z indyka, por, marchew, seler, pietruszka,  

                              czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy,

                              ziele ang., śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka

                              pszenna (ziarna pszenicy);                                                

                                Kasza orkiszowa z vermicelii i pomidorami: kasza z pszenicy orkisz,

                              makaron vermicelli z pszenicy durum, pomidory suszone;

                              Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu,

                              woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana

                              z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury

                              bakterii);

                              Kompot: porzeczka

                              ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

PODWIECZOREK   Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok

                              owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 932; B 38 g; T 30 g; W 122 g

                                PIĄTEK                 18  10  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i miodem, bułka

                               pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową

                               i warzywami, herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane

                             pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól,

                             cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka

                             żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), 

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), 

                             sałata lodowa; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Śliwka; herbata lub woda

                           

 OBIAD                   Zupa jarzynowa: kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły,

                              kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele

                              ang., liść laurowy;

                              ALERGENY: SELER

 

                              Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól,   

                              pieprz;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki,

                              sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda -woda, ocet, gorczyca, cukier,

                              sól, jaja);

                              Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka)

                                ALERGENY: RYBA,  GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, GORCZYCA, JAJA      

                     

 PODWIECZOREK  Napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii, dieta-

                              mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda

                              ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 860; B 45 g; T 39 g; W 102 g

                              PONIEDZIAŁEK          21  10  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy

                               lub pszenno-żytni z masłem,  wędliną wieprzową lub drobiową

                               i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna

                             pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna,

                             drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z

                             mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

                             kurczaka), sałata lodowa; herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                            

 

 II ŚNIADANIE      Banan ; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa fasolowa: mięso wieprzowe, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por,

                              ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;

                                ALERGENY: SELER  

                              Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą; twaróg (mleko, żywe kultury

                              bakterii), jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),

                              bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), cukier; dieta-makaron z owocami

                              (mąka z pszenicy durum), owoce, cukier;

                                Herbata ziołowa;

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA                       

                          

 PODWIECZOREK  Paluch drożdżowy(mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

                              z mleka);  herbata owocowa

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                               KALOR 890; B 43 g; T 29 g; W 140 g                             

    

                               WTOREK                 22  10  2024 

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem,

                               wędliną wieprzową lub drobiową, serem żółtym i warzywami: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa

                             (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ser żółty                         

                             (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor, kakao

                               z mlekiem – kakao naturalne,mleko; herbata rumiankowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Gruszka; herbata lub woda                           

 

 OBIAD                   Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por,             

                              ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść    

                              laurowy, natka pietruszki;

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z JĘCZMIENIA

 

                              Wieprzowina w jarzynach: szynka wieprzowa, kalafior, brukselka, cukinia, brokuły,

                              marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól), koncentrat

                              pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek;

                              Makaron kolorowy (mąka z pszenicy durum, pomidory/szpinak/burak

                              w proszku), sól;

                              Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper, szczypior, śmietana

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe

                              kultury bakterii), sól, pieprz;

                              Kompot: śliwka

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

 PODWIECZOREK  Budyń śmietankowy; mleko, mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka  

                              ziemniaczana, sól, cukier, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii),

                                dieta-mus owocowy/sok owocowy; herbata owocowa

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                KALOR 923; B 33 g; T 30 g; W 122 g

                

                               ŚRODA                   23  10  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna,/chleb

                               razowy  z masłem,  serek kakaowy, herbata ziołowa : zupa mleczna -

                             mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby

                             pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek

                             naturalny (twaróg z mleka,  żywe kultury bakterii), kakao; dieta -wędlina wieprzowa

                             (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Pomidor koktajlowy; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa barszcz biały z jajkiem: kurczak, jaja, marchew, seler,

                              pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka

                              żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: JAJA, SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

                              Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka

                              pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże,

                              sól), sól, pieprz, majeranek, czosnek;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Buraczki z jabłkiem: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

                                Kompot: owoce mieszane (śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka)

                                ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                

 PODWIECZOREK  Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok

                              owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                              

                                KALOR 953; B 54 g; T 40 g; W 110 g

                        

                               CZWARTEK          24  10  2024

 

  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, wędliną

                               wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe

                             kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury   

                             bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa

                             (mięso  z piersi kurczaka), pomidor, kawa z mlekiem – kawa zbożowa

                             (cykoria, żyto), herbata ziołowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 II ŚNIADANIE      Mandarynka, herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa pieczarkowa z makaronem: kurczak, pieczarki, marchew, seler, pietruszka,

                             por, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, pieprz, ziele ang.,

                             liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka,  żywe kultury bakterii);

                             ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                              Bigos: kapusta kiszona, kapusta słodka, boczek świeży, mięso

                              wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, sól, pieprz, papryka słodka,

                              majeranek, czosnek;

                                Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Kompot: porzeczka

                              ALERGENY: MLEKO

PODWIECZOREK    Koktajl mleczno-owocowy : maślanka (mleko,

                               żywe kultury bakterii), truskawka; dieta-mus owocowy; herbata lub woda

                               ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 872; B 29g; T 21g; W 109g

 

                               PIĄTEK                 25  10  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna z masłem,

                               pastą jajeczną  ze szczypiorkiem: zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe

                             (ziarna ryżu), sól, cukier,  miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),

                             masło (śmietanka z mleka) , jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury

                             bakterii), natka pietruszki, sól, pieprz, dieta -wędlina  wieprzowa (mięso ze

                             schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), papryka, herbata ziołowa;

                              ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JAJA                            

 II ŚNIADANIE      Jabłko, herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa wiedeńska: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por,

                              ziemniaki, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              natka pietruszki; 

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY

                              Ryba panierowana: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mleko, bułka tarta

                              (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz

                              Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól;

                                Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona,  

                              marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

                                Kompot: wiśnia

                                ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                                                

 PODWIECZOREK  Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana), herbata owocowa                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

                                KALOR 891; B 56 g; T 21 g; W 149 g

 

 

        Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,

                                                              masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy

 

        ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),

                             2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                                9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

          Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

        oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

         producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

        Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.