JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
NA DNI 11 09 – 22 09 2023
PONIEDZIAŁEK 11 09 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, serem żółtym i warzywami, herbata ziołowa : zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka),ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Banan; herbata lub woda OBIAD Zupa fasolowa: mięso wieprzowe, fasola biała,marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER Ryż z sosem truskawkowym; ryż, truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO
PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata owocowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 910; B 36 g; T 20 g; W 160 g |
WTOREK 12 09 2023 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), pomidor, kakao z mlekiem – kakao naturalne,mleko; herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Śliwka; herbata lub woda OBIAD Zupa z brukselki: kurczak, brukselka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), koper; ALERGENY: SELER, MLEKO Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, majeranek, czosnek; Ziemniaki : ziemniaki, masło (śmietanka z mleka),koper, sól; Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY PODWIECZOREK Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus owocowy. sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 903; B 38 g; T 39 g; W 101 g |
ŚRODA 13 09 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, serek waniliowy, herbata rumiankowa : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek waniliowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), papryka; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Nektarynka; herbata lub woda OBIAD Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Schab w sosie: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka meksykańska: ogórek, kukurydza, kapusta pekińska, papryka, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda -woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, jaja); Kompot: wiśnia, cukier; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA, GORCZYCA, JAJA
PODWIECZOREK Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka), herbata owocowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 915; B 51 g; T 32 g; W 135 g |
CZWARTEK 14 09 2023 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), sałata, kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Jabłko, herbata lub woda OBIAD Zupa jarzynowa: kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; ALERGENY: SELER Gulasz drobiowy: mięso z indyka/kurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, mąka pszenna (ziarna pszenicy),olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka z ogórka kiszonego z marchewką: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: porzeczka, cukier; ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY PODWIECZOREK Maślanka naturalna z malinami: maślanka naturalna (mleko, żywe kultury bakterii), malina; dieta-mus malinowy; herbata lub woda
KALOR 916; B 41 g; T 38 g; W 135 g |
PIĄTEK 15 09 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, pasztetem drobiowym i warzywami, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka),pasztet (mięso z piersi indyka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Morela; herbata lub woda OBIAD Zupa z zielonego groszku: kurczak, groszek zielony, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Ryba w sosie brzoskwiniowym: filet z dorsza (ryba), olej, brzoskwinia, cebula, koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy; Ziemniaki : ziemniaki, masło (śmietanka z mleka),koper, sól; Herbata miętowa ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, GORCZYCA, JAJA
PODWIECZOREK Wafle ryżowe: ryż brązowy, słonecznik, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, siemię lniane; herbata owocowa
KALOR 805; B 37 g; T 18 g; W 126 g |
PONIEDZIAŁEK 18 09 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami ryżowymi i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), sałata; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Brzoskwinia; herbata lub woda OBIAD Zupa wiejska: boczek świeży, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, makaron (mąka z pszenicy durum), papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY Naleśniki z serem/dżemem; mąka (ziarna pszenicy), jaja, mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Sok owocowo – warzywny (przecier z marchwi, jabłek, bananów.brzoskwiń); ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JAJA
PODWIECZOREK Bułka maślana (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka), herbata owocowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 908; B 41 g; T 38 g; W 133 g |
WTOREK 19 09 2023 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg ze szczypiorkiem: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), rzodkiewka, kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), herbata lipowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda OBIAD Zupa z fasolki szparagowej: kurczak, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowo-wołowe, ryż, cebula, kapusta włoska, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Kompot: truskawka, cukier; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO PODWIECZOREK Budyń śmietankowy; mleko, mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka ziemniaczana, sól, cukier, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), dieta-mus owocowy/sok owocowy; herbata owocowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 872; B 37 g; T 29 g; W 152 g |
ŚRODA 20 09 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna/ chleb razowy z masłem, dżemem, herbata miętowa : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), dżem 100% (owoce, sok jabłkowy); dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), kalarepa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Morela; herbata lub woda OBIAD Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Pulpety drobiowe w sosie ziołowym: mięso z udźca indyka, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), natka z pietruszki, cebula, marchew, seler, pietruszka, por, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), koper, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), sól; Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii); Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Jogurt pitny (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 912; B 51 g; T 20 g; W 108 g |
CZWARTEK 21 09 2023 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym, serem żółtym i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), sałata lodowa, kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Jabłko, herbata lub woda OBIAD Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, przecier pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY Gulasz wieprzowy: mięso z szynki, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek; Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda -woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, jaja); Kompot: wiśnia, cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY PODWIECZOREK Mus owocowy (przeciery z bananów, brzoskwini, truskawek), herbata lub woda
KALOR 928; B 47 g; T 36 g; W 138 g |
PIĄTEK 22 09 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną, bułka pszenna z masłem, pastą jajeczną z koperkiem, herbata ziołowa: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), masło (śmietanka z mleka); jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), koperek, ; dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, JAJA, GLUTEN Z PSZENICY II ŚNIADANIE Mandarynka; herbata lub woda
OBIAD Krupnik ryżowy: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; ALERGENY: SELER Ryba panierowana: filet z dorsza (ryba), jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Herbata z cytryną ALERGENY: RYBA, JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 908; B 59 g; T 48 g; W 149 g |
Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,
masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.