JADŁOSPIS  SP 63 Z OI  DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

NA DNI  17  06  –   28  06  2024

 

 

                               PONIEDZIAŁEK          17 06 2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy

                               lub pszenno-żytni z masłem,  wędliną wieprzową lub drobiową

                               i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna

                             pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna,

                             drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z

                             mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

                             kurczaka), sałata lodowa; herbata rumiankowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                           

 

 II ŚNIADANIE      Banan, herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa meksykańska: mięso wieprzowe, papryka, marchew, seler, pietruszka,

                              por, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory, fasola szparagowa, fasola

                              czerwona, kukurydza, groszek zielony, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść 

                              laurowy, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy;

                                ALERGENY: SELER

 

                              Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka z pszenicy durum),

                              truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Herbata z cytryną

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                      

                          

 PODWIECZOREK  Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

                              z mleka); Sok owocowo – warzywny (przecier z marchwi,  

                              jabłek,bananów/brzoskwiń/truskawek/malin)

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 866; B 27 g; T 15 g; W 155 g                    

                               WTOREK                   18 06 2024 

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, wędliną

                               wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe

                             kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury   

                             bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa

                             (mięso  z piersi kurczaka), papryka, kawa z mlekiem – kawa zbożowa

                             (cykoria, żyto), herbata ziołowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda                           

 

 OBIAD                   Zupa marchwianka: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, 

                             ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka,

                             żywe kultury bakterii);

                             ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka 

                              pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek;

                                Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka,

                                żywe kultury bakterii), sól, pieprz;

                                Kompot śliwkowy

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA

 

 PODWIECZOREK  Koktajl mleczno-owocowy : maślanka (mleko,

                              żywe kultury bakterii), truskawka; dieta-mus owocowy; herbata lub woda

                              ALERGENY: MLEKO  

                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                 KALOR 962; B 46 g; T 39 g; W 104 g

                              ŚRODA                    19 06 2024

 

 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna,/chleb

                              razowy  z masłem,  serek waniliowy, herbata z cytryną : zupa mleczna -

                             mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby

                             pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek

                             waniliowy (twaróg z mleka,  żywe kultury bakterii); dieta -wędlina wieprzowa

                             (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Nektarynka; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler,

                              pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);   

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Gulasz wieprzowy: mięso z szynki, marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść

                              laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy);

                                Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka

                              z mleka), sól;

                              Surówka z buraczków: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz,                                

                              olej;

                              Kompot wiśniowy

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA, MLEKO

                

 PODWIECZOREK   Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); mleko

                                smakowe (mleko, owoce/kakao); herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                                              

                                KALOR 962; B 45 g; T 31 g; W 148 g

                               CZWARTEK            20 06 2024

 

  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, parówką               

                               drobiową i ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,

                             mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło

                             (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka,

                             białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), ogórek; kakao

                               z mlekiem kakao naturalne, mleko; herbata ziołowa;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Śliwka, herbata lub woda

 

 OBIAD                   Krupnik z kaszy perłowej: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por,             

                              ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść    

                              laurowy, natka pietruszki;

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z JĘCZMIENIA

 

                              Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka

                              pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże,

                              sól), sól, pieprz, majeranek, czosnek;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                                Surówka z sałaty z pomidorem koktajlowym: sałata lodowa, pomidor, szczypior,

                              koper, olej, sól, pieprz;

                              Kompot porzeczkowy

                                ALERGENY: JAJA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

PODWIECZOREK    Napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii, dieta-

                              mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda

                              ALERGENY: MLEKO                    

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 936; B 45 g; T 29 g; W 118 g

                           

                               PIĄTEK                 21 06 2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna, chleb

                               razowy lub pszenno-żytni z masłem,  pasta jajeczna ze szczypiorkiem,

                               herbata lipowa : zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), makaron

                             (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże,

                             sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy

                             (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja,

                             jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypiorek, pomidor;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA                             

 

 II ŚNIADANIE      Papryka kolorowa, herbata lub woda

 

 OBIAD                  Zupa pieczarkowa: kurczak, pieczarki, marchew, seler, pietruszka,

                             por, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, pieprz, ziele ang.,

                             liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka,  żywe kultury bakterii);

                             ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

                              Kluski na parze z sosem mięsnym: kluski na parze (mąka pszenna,

                              woda, sól, cukier, olej, mleko, drożdże), mięso z szynki wieprzowej,

                              cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie,

                              majeranek;

                                Surówka z młodej kapusty: kapusta biała, marchew, jabłko, koper,  

                              sól, pieprz, olej;

                                Herbata ziołowa

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                          

                          

 PODWIECZOREK  Wafle ryżowe:  ryż brązowy, słonecznik, kukurydza, kasza

                              gryczana, kasza jaglana, siemię lniane; herbata owocowa 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 893; B 35g; T 26g; W 105g

                             

                               PONIEDZIAŁEK   24  06  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna/chleb razowy

                               z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata z cytryną:                            

                             zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód;

                             bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),chleb razowy (mąka żytnia, mąka

                             pszenna  razowa), masło (śmietanka z mleka), 

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), 

                             ogórek; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Banan; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa drobiowa: filet z kurczaka, groszek cukrowy, marchew, seler,

                              pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek,

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Ryż z jabłkiem; ryż, sól, jabłko, masło (śmietanka z mleka), cynamon, cukier,

                              śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii;

                              Mięta z cytryną

                              ALERGENY: MLEKO       

                

 PODWIECZOREK  Bułka maślana (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

                               z mleka); Sok owocowy

                                 ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                KALOR 853; B 29 g; T 12 g; W 130 g                               

                             

                               WTOREK              25  06  2024

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem,

                               pasztetem drobiowym i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,

                             mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło

                             (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), pomidor, kakao z mlekiem

                              kakao naturalne, mleko; herbata ziołowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Arbuz; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól,

                              pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka

                              pietruszki

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY

 

                              Udko z kurczaka: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka,                           

                              czosnek;    

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu,

                              woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana

                              z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury

                              bakterii);

                              Kompot czereśniowy

                                ALERGENY: MLEKO

 

 PODWIECZOREK  Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                        

                               KALOR 860; B 60 g; T 28 g; W 98 g                              

                                                 

                              ŚRODA                 26  06  2024

 

 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna,

                              chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem,  serem żółtym, herbata z cytryną :

                            zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana,

                            kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka

                            pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia),

                             chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka

                             z mleka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), sałata lodowa, dieta -

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka);

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Kalarepa; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por,

                              ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; śmietana (śmietana z mleka,

                              żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

                              Wieprzowina w jarzynach: szynka wieprzowa, kalafior, brukselka, cukinia, brokuły,

                              marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól), koncentrat

                              pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek;

                              Makaron kolorowy (mąka z pszenicy durum, pomidory/szpinak/burak

                              w proszku), sól;

                                Kompot porzeczkowy

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY

 

 PODWIECZOREK  Muffinki: mąka pszenna, mleko, proszek do pieczenia, cukier

                              waniliowy, sól, cukier, olej, jaja; herbata owocowa                             

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA

 

                                KALOR 925; B 31 g; T 29 g; W 81 g

                              

                               CZWARTEK          27  06  2024

 

  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, parówka                

                               drobiowa, ketchup: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia),

                             chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa),

                             masło (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi

                             kurczaka, białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), ogórek;

                              kawa z mlekiem kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata ziołowa;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Śliwka;  herbata lub woda

 

 OBIAD                   Kapuśniak z młodej kapusty: mięso wieprzowe, kapusta, marchew, 

                              seler, pietruszka, por, koper, ziemniaki, cebula, koncentrat pomidorowy, czosnek, sól,

                              pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;

                              ALERGENY: SELER

 

                              Pulpety drobiowe w sosie warzywnym: mięso z udźca indyka, mleko,

                              bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), jaja, mąka pszenna (ziarna

                              pszenicy), natka z pietruszki, cebula, marchew, seler, pietruszka, por, śmietana

                              słodka śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), koper, sól, pieprz, papryka słodka,

                              czosnek;

                                Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),  sól;

                                Surówka z pomidorów: pomidor, szczypior, sól, pieprz, olej;

                              Kompot wieloowocowy

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, SELER, MLEKO, JAJA

 

 PODWIECZOREK  Budyń kakaowy; mleko, mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka  

                              ziemniaczana, sól, cukier, kakao naturalne, dieta-mus owocowy/sok owocowy;              

                                herbata owocowa

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

                                KALOR 815; B 33g; T 29g; W 89g

 

                                       

                              PIĄTEK                 28  06  2024

 

 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna, chleb

                              razowy lub pszenno-żytni z masłem,  serek waniliowy, herbata ziołowa :

                            zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód;

                            bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, 

                              mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło

                            (śmietanka z mleka), serek waniliowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii),

                            dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka),

                             papryka; herbata ziołowa;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Morela; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Krupnik ryżowy: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por,

                              ziemniaki, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki, koper;

                              ALERGENY: SELER

 

                              Kotlet rybny: filet z dorsza (ryba), boczek wieprzowy, jaja, mąka

                              pszenna (ziarna pszenicy), olej, mleko, natka pietruszki, cebula, sól, pieprz;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;  

                                Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona,  

                              marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

                              Herbata z cytryną

                                ALERGENY: RYBA, JAJA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                             

 PODWIECZOREK  Mus owocowy; herbata lub woda                                                      

                                                                                                                                                                                                                                                           

                                KALOR 899; B 36g; T 36g; W 89g

 

           

 

        Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,

                                                              masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy

 

        ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),

                             2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                                9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

          Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

        oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

         producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

        Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.