JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
NA DNI 14 10 – 25 10 2024
PONIEDZIAŁEK 14 10 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna/ chleb razowy z masłem, twaróg z rzodkiewką, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka; dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka); ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Jabłko ; herbata lub woda
OBIAD Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat pomidorowy (pomidory), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Wodoloty (kartacze); ziemniaki, mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka ziemniaczana, mięso wieprzowe, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek; Kapusta zasmażana: kapusta biała, cebula, olej, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy); Kompot: śliwka ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Świderki (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata owocowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 923; B 32g; T 29g; W 121g |
WTOREK 15 10 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, parówką drobiową, ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka, białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), ogórek; kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata ziołowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Banan; herbata lub woda
OBIAD Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Karkówka w sosie własnym: mięso wieprzowe, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; Warzywne rozmaitości: marchew, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, czosnek, ser typu greckiego (mleko, podpuszczka, sól), sól, pieprz; Kompot: wiśnia ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA, SELER
PODWIECZOREK Jogurt naturalny z truskawkami (mleko, żywe kultury bakterii), truskawka, dieta-mus owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 965; B 51 g; T 36 g; W 104 g |
ŚRODA 16 10 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), pomidor; herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Mandarynka; herbata lub woda
OBIAD Zupa wiejska z zacierką: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY
Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka z pszenicy durum), sól, twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Herbata ziołowa; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Ciasteczka owsiane: mąka pszenna (ziarna pszenicy), płatki owsiane, jaja, masło (śmietanka z mleka), cukier; herbata owocowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z OWSA, JAJA
KALOR 940; B 49 g; T 28 g; W 115 g |
CZWARTEK 17 10 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym, serem żółtym i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), papryka, kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata rumiankowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Brzoskwinia; herbata lub woda
OBIAD Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Indyk w sosie śmietanowym: filet z indyka, por, marchew, seler, pietruszka, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang., śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy); Kasza orkiszowa z vermicelii i pomidorami: kasza z pszenicy orkisz, makaron vermicelli z pszenicy durum, pomidory suszone; Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii); Kompot: porzeczka ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 932; B 38 g; T 30 g; W 122 g |
PIĄTEK 18 10 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), sałata lodowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Śliwka; herbata lub woda
OBIAD Zupa jarzynowa: kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; ALERGENY: SELER
Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda -woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, jaja); Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, GORCZYCA, JAJA
PODWIECZOREK Napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii, dieta- mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 860; B 45 g; T 39 g; W 102 g |
PONIEDZIAŁEK 21 10 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), sałata lodowa; herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Banan ; herbata lub woda
OBIAD Zupa fasolowa: mięso wieprzowe, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą; twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), cukier; dieta-makaron z owocami (mąka z pszenicy durum), owoce, cukier; Herbata ziołowa; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA
PODWIECZOREK Paluch drożdżowy(mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata owocowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 890; B 43 g; T 29 g; W 140 g |
WTOREK 22 10 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową, serem żółtym i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor, kakao z mlekiem – kakao naturalne,mleko; herbata rumiankowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda
OBIAD Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z JĘCZMIENIA
Wieprzowina w jarzynach: szynka wieprzowa, kalafior, brukselka, cukinia, brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól), koncentrat pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; Makaron kolorowy (mąka z pszenicy durum, pomidory/szpinak/burak w proszku), sól; Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper, szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Kompot: śliwka ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Budyń śmietankowy; mleko, mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka ziemniaczana, sól, cukier, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), dieta-mus owocowy/sok owocowy; herbata owocowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 923; B 33 g; T 30 g; W 122 g |
ŚRODA 23 10 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna,/chleb razowy z masłem, serek kakaowy, herbata ziołowa : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek naturalny (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), kakao; dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Pomidor koktajlowy; herbata lub woda
OBIAD Zupa barszcz biały z jajkiem: kurczak, jaja, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: JAJA, SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, majeranek, czosnek; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Buraczki z jabłkiem: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: owoce mieszane (śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka) ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 953; B 54 g; T 40 g; W 110 g |
CZWARTEK 24 10 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), pomidor, kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Mandarynka, herbata lub woda
OBIAD Zupa pieczarkowa z makaronem: kurczak, pieczarki, marchew, seler, pietruszka, por, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO Bigos: kapusta kiszona, kapusta słodka, boczek świeży, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Kompot: porzeczka ALERGENY: MLEKO PODWIECZOREK Koktajl mleczno-owocowy : maślanka (mleko, żywe kultury bakterii), truskawka; dieta-mus owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 872; B 29g; T 21g; W 109g |
|
PIĄTEK 25 10 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem: zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), masło (śmietanka z mleka) , jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), natka pietruszki, sól, pieprz, dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), papryka, herbata ziołowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JAJA II ŚNIADANIE Jabłko, herbata lub woda
OBIAD Zupa wiedeńska: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY Ryba panierowana: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: wiśnia ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO PODWIECZOREK Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana), herbata owocowa KALOR 891; B 56 g; T 21 g; W 149 g |
|
Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,
masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.