JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
NA DNI 20 01 – 31 01 2025
PONIEDZIAŁEK 20 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), ogórek; herbata z cytryną; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda
OBIAD Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory); ALERGENY: SELER Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka z pszenicy durum), truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Herbata miętowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Paluch drożdżowy(mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); sok warzywno-owocowy ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 866; B 27 g; T 15 g; W 155 g |
WTOREK 21 01 2025
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, serem żółtym, pasztetem drobiowym i warzywami: chleb pszenno- żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), papryka; kawa z mlekiem – kawa zbożowa, mleko; herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda
OBIAD Zupa szpinakowa: kurczak, szpinak, jaja, koper, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, JAJA, MLEKO
Bitki drobiowe w sosie curry : mięso z fileta kurczaka/indyka, papryka, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, imbir, mleczko kokosowe, olej, przyprawa curry; Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; Marchewka z pieca: marchew kostka, masło (śmietanka z mleka), sól, cukier; Kompot: porzeczka; ALERGENY: SELER, MLEKO PODWIECZOREK Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 912; B 62 g; T 25 g; W 98 g |
ŚRODA 22 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna,/chleb razowy z masłem, dżemem, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), dżem 100% (owoce, sok jabłkowy); dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Banan; herbata lub woda
OBIAD Zupa brokułowa z fetą: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, ser typu greckiego (mleko, podpuszczka, sól), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowo-wołowe, ryż, cebula, kapusta włoska, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 962; B 45 g; T 35 g; W 153 g
|
CZWARTEK 23 01 2025
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wieprzową lub drobiową i warzywami, twarożek z rzodkiewką: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, sałata lodowa, kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Mandarynka; herbata lub woda
OBIAD Zupa z zielonego groszku: kurczak, groszek zielony, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Stek z cebulką: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, majeranek, czosnek; Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka z ogórka kiszonego z papryką: ogórek kiszony, papryka, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: wiśnia, cukier; ALERGENY: JAJA, GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA, MLEKO
PODWIECZOREK Koktajl mleczno-owocowy : maślanka (mleko, żywe kultury bakterii), malina; dieta-mus malinowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 970; B 30 g; T 23 g; W 130 g |
PIĄTEK 24 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata rumiankowa : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypiorek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA
II ŚNIADANIE Pomidor koktajlowy; herbata lub woda
OBIAD Zupa z soczewicy: kurczak, czerwona soczewica, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER Ryba panierowana: filet z miruny/dorsza (ryba), olej, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: truskawka, cukier; ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana), herbata owocowa
KALOR 896; B 47 g; T 30 g; W 114 g |
PONIEDZIAŁEK 27 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna/ chleb razowy z masłem, serem żółtym i warzywami, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), sałata lodowa; dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka); ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Kabanos (mięso z kurcząt/mięso wieprzowe, skrobia ziemniaczana, sól, cukier, przyprawy); herbata owocowa
OBIAD Zupa z fasolki szparagowej: kurczak, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Racuchy drożdżowe z jabłkiem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, cukier, drożdże piekarskie, olej, jabłko, cukier puder; Herbata ziołowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JAJA, MLEKO
PODWIECZOREK Jogurt pitny Skyr - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii ALERGENY: MLEKO
KALOR 978; B 50 g; T 42 g; W 149 g |
WTOREK 28 01 2025
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, parówką drobiową, ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka, białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), papryka; kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata ziołowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Pomarańcza; herbata lub woda
OBIAD Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, koncentrat pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka: sałata lodowa, rzodkiewka, pomidor, ogórek, szczypior, koper, olej, sól, pieprz; Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Serek owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus owocowy/ sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 961; B 54 g; T 33 g; W 125 g |
ŚRODA 29 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, serkiem waniliowym, herbata lipowa : zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek waniliowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), ogórek; herbata lipowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda
OBIAD Zupa pieczarkowa: kurczak, pieczarki, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Schab w sosie: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Kompot:- śliwka, cukier ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, SELER, MLEKO
PODWIECZOREK Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); mleko smakowe (mleko, owoce/kakao); herbata lub woda ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 918; B 49 g; T 38 g; W 130 g |
CZWARTEK 30 01 2025
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym i warzywami, twarożek ze szczypiorkiem: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior, ogórek kiszony, kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Banan, herbata lub woda
OBIAD Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Spaghetti po bolońsku: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum), mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej słonecznikowy, sól), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), olej, groszek zielony; Kompot:- wiśnia, cukier ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Muffinki: mąka pszenna, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, cukier, olej, jaja; sok owocowy ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA
KALOR 997; B 52 g; T 30 g; W 144 g |
PIĄTEK 31 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami owsianymi i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, płatki owsiane, sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), pomidor; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda
OBIAD Zupa z ciecierzycy: mięso wieprzowe/drobiowe , ciecierzyca, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidor, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER Ryba saute: filet z miruny/dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka z ogórka z marchewką: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot:- jagoda, cukier ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, GORCZYCA, JAJA
PODWIECZOREK Wafle ryżowe: ryż brązowy, słonecznik, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, siemię lniane; herbata owocowa
KALOR 852; B 35g; T 26g; W 137g |
Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,
masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.