JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

NA DNI 26 09 – 07 10 2022

 

 

PONIEDZIAŁEK 26 09 2022

 

ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy

lub pszenno-żytni z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową

i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna

pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna,

drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb

razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z

mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

kurczaka), ogórek; herbata z cytryną

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

II ŚNIADANIE Banan ; herbata lub woda

 

OBIAD Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por,

ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy,

koncentrat pomidorowy (pomidory);

ALERGENY: SELER

 

Ryż z jabłkiem; ryż, sól, jabłko, masło (śmietanka z mleka), cynamon, cukier,

śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

Herbata ziołowa

ALERGENY: MLEKO

 

PODWIECZOREK Bułka maślana (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

z mleka), herbata owocowa

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

KALOR 935; B 44 g; T 32 g; W 151 g

WTOREK 27 09 2022

 

ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem,

wędliną wieprzową lub drobiową, serem żółtym i warzywami: chleb

pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa

(mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ser żółty

(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor, kakao

z mlekiem – kakao naturalne,mleko; herbata ziołowa

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

II ŚNIADANIE Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus

owocowy/ sok owocowy; herbata lub woda

ALERGENY: MLEKO

 

OBIAD Zupa z soczewicy: kurczak, czerwona soczewica, marchew, seler,

pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele

ang., liść laurowy, majeranek;

ALERGENY: SELER

 

Kotlet schabowy: schab, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka

pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek;

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka,

żywe kultury bakterii), sól, pieprz;

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier;

ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

PODWIECZOREK Mandarynka: herbata lub woda

 

KALOR 994; B 47 g; T 46 g; W 134 g

 

ŚRODA 28 09 2022

 

ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna,

chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, dżemem, herbata

lipowa : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka

kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka

pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,

mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło

(śmietanka z mleka), dżem 100% (owoce, sok jabłkowy);

dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

kurczaka), sałata lodowa;

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

II ŚNIADANIE Pomidory koktajlowe; herbata lub woda

 

OBIAD Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por,

ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; śmietana (śmietana z mleka,

żywe kultury bakterii);

ALERGENY: SELER, MLEKO

Łazanki z mięsem i warzywami: makaron (mąka z pszenicy durum),

kapusta kiszona, kapusta słodka, boczek świeży, mięso wieprzowe,

koncentrat pomidorowy, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek,

czosnek;

Kompot: wiśnia, cukier;

ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY

 

PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata

owocowa

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

KALOR 1078; B 60 g; T 32 g; W 174 g

 

CZWARTEK 29 09 2022

 

ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, parówką

drobiową i ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,

mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło

(śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka,

białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), ogórek; kawa

z mlekiem kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata z cytryną-

herbata czarna, cytryna, cukier

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

II ŚNIADANIE Gruszka, herbata lub woda

 

OBIAD Zupa marchwianka: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por,

ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

ALERGENY: SELER, MLEKO

 

Karkówka w sosie własnym: mięso wieprzowe, mąka pszenna (ziarna

pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz,

papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.;

Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka),

sól;

Surówka z białej rzodkwi: rzodkiew biała, rzodkiewka, por, jabłko, szczypior,

śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny(mleko,

żywe kultury bakterii), sól, pieprz;

Kompot: porzeczka, cukier;

ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

PODWIECZOREK Kisiel owocowy: mieszanka owoców, mąka ziemniaczana (skrobia

ziemniaczana), cukier; herbata lub woda

 

KALOR 962; B 41 g; T 40 g; W 118 g

 

PIĄTEK 30 09 2022

 

ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna, chleb

razowy lub pszenno-żytni z masłem, serek waniliowy, herbata ziołowa :

zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka

pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,

mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło

(śmietanka z mleka), serek waniliowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii),

dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

kurczaka), papryka,; herbata ziołowa;

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda

 

OBIAD Zupa jarzynowa: kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły,

kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele

ang., liść laurowy;

ALERGENY: SELER

 

Kotlet rybny: filet z miruny/morszczuka (ryba), boczek wieprzowy, jaja, mąka

pszenna (ziarna pszenicy), olej, mleko, natka pietruszki, cebula, sól, pieprz;

Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), sól;

Surówka z ogórka kiszonego z marchewką: ogórek kiszony, marchew,

cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

Herbata z cytryną

ALERGENY: RYBA, JAJA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

PODWIECZOREK Ciastko zbożowe: zboża pełnoziarniste (mąka pszenna pełnoziarnista, płatki

owsiane, mąka jęczmienna pełnoziarnista, mąka żytnia pełnoziarnista, mąka

pełnoziarnista z pszenicy orkisz), cukier, sól, mleko; herbata owocowa

ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, ŻYTA, JĘCZMIENIA, OWSA, MLEKO

 

KALOR 825; B 49 g; T 27 g; W 106 g

 

PONIEDZIAŁEK 03 10 2022

 

ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami owsianymi i miodem, bułka pszenna/chleb

razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami,

herbata rumiankowa: zupa mleczna - mleko, płatki owsiane, sól,

cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka

żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka),

wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka),

sałata;

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, OWSA

 

II ŚNIADANIE Marchewka ; herbata lub woda

 

OBIAD Zupa barszcz biały: biała kiełbasa, marchew, seler,

pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka,

żywe kultury bakterii);

ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

Pierogi z serem i śmietaną; mąka pszenna, twaróg (mleko, żywe kultury

bakterii), sól, cukier, olej, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury

bakterii); dieta-pierogi z owocami;

Herbata z cytryną - herbata czarna, cytryna, cukier

ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata

owocowa

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

KALOR 996; B 51 g; T 43 g; W 144 g

 

 

WTOREK 04 10 2022

 

ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną

wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb

pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe

kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury

bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa

(mięso z piersi kurczaka), ogórek, kawa z mlekiem – kawa zbożowa

(cykoria, żyto), herbata z cytryną

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

II ŚNIADANIE Kabanos drobiowy; herbata owocowa

 

OBIAD Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól,

pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka

pietruszki

ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY

 

Udko opiekane: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka,

czosnek;

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka),

sól;

Pomidory z fetą i bazylią: pomidor, ser typu greckiego (mleko, podpuszczka,

sól), bazylia, sól, pieprz;

Kompot: truskawka, cukier;

ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

PODWIECZOREK Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok

owocowy; herbata lub woda

ALERGENY: MLEKO

 

KALOR 973; B 65 g; T 37 g; W 128 g

 

ŚRODA 05 10 2022

 

ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna/

chleb razowy z masłem, serem żółtym i warzywami, herbata miętowa :

zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód;

bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia,

mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), ser żółty

(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), kalarepa;

dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

kurczaka);

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

II ŚNIADANIE Winogrona; herbata lub woda

 

OBIAD Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki,

sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury

bakterii);

ALERGENY: SELER, MLEKO

 

Gulasz wieprzowy: mięso z szynki, mąka pszenna (ziarna

pszenicy), marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele

angielskie, majeranek;

Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka

z mleka), sól;

Surówka ekologiczna: kapusta czerwona, kapusta biała, por,

majonez (olej rzepakowy, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól), woda,

jaja), natka pietruszki, sól, pieprz;

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier;

ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

 

 

PODWIECZOREK Muffinki: mąka pszenna, mleko, proszek do pieczenia, cukier

waniliowy, sól, cukier, olej, jaja; herbata owocowa

ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA

 

KALOR 962; B 45 g; T 35 g; W 153 g

 

CZWARTEK 06 10 2022

 

ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem,

pasztetem drobiowym, wędliną drobiową/wieprzową i warzywami:

chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka

żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso

z piersi indyka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu/polędwicy) lub drobiowa

(mięso z piersi kurczaka/indyka), pomidor; kakao z mlekiem kakao naturalne,

mleko; herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier;

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

II ŚNIADANIE Śliwka, herbata lub woda

 

OBIAD Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, fasola biała,

marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

ALERGENY: SELER, MLEKO

Klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym: mięso z udźca indyka

jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), mąka

pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek, czosnek,

pieczarki, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

Ryż : ryż, masło (śmietanka z mleka);

Surówka z ogórka i papryki: ogórek kiszony, papryka,

cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

Kompot: śliwka, cukier;

ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

PODWIECZOREK Maślanka naturalna z bananem: maślanka naturalna (mleko, żywe kultury

bakterii), banan; dieta-banan; herbata lub woda

ALERGENY: MLEKO

 

KALOR 958; B 49 g; T 29 g; W 157 g

 

PIĄTEK 07 10 2022

 

ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka

pszenna/chleb razowy z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem,

herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane

pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól,

cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb

razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka),

jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior, dieta-

wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka),

ogórek;

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA

 

II ŚNIADANIE Mandarynka; herbata lub woda

 

OBIAD Zupa pomidorowa: kurczak, marchew, seler, pietruszka,

por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat

pomidorowy (pomidory), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

ALERGENY: SELER, MLEKO

Ryba saute: filet z dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz;

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

Sałata z koperkiem: sałata lodowa, koper, szczypior, olej, sól, pieprz;

Herbata ziołowa

ALERGENY: RYBA, MLEKO

 

PODWIECZOREK Sok owocowy Multiwitamina; herbata lub woda

 

KALOR 868; B 48 g; T 24 g; W 133 g

Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/ bez mleka,

masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy

 

ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),

2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,

9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.