JADŁOSPIS  SP 63 Z OI  DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

NA DNI  20 01 –   31 01  2025

 

                               PONIEDZIAŁEK   20  01  2025

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna/chleb

                               razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami:

                               zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, miód;

                             bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),chleb razowy (mąka żytnia, mąka

                             pszenna  razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze

                             schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), ogórek; herbata z cytryną;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                          

 

 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, 

                              ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, 

                              koncentrat pomidorowy (pomidory);

                              ALERGENY: SELER

                              Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka z pszenicy durum),

                              truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Herbata miętowa

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY                                                 

                          

 PODWIECZOREK   Paluch drożdżowy(mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

                               z mleka);  sok warzywno-owocowy

                               ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 866; B 27 g; T 15 g; W 155 g

                           

                               WTOREK                 21  01  2025

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, serem

                               żółtym, pasztetem drobiowym i warzywami: chleb pszenno-

                             żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka

                             pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka),

                             ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), papryka; 

                             kawa z mlekiem kawa zbożowa, mleko; herbata z cytryną: herbata

                             czarna, cytryna, cukier;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA  

              

 II ŚNIADANIE      Gruszka; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa szpinakowa: kurczak, szpinak, jaja, koper, marchew, seler,

                              pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, JAJA, MLEKO

 

                              Bitki drobiowe w sosie curry : mięso z fileta kurczaka/indyka, papryka,

                              marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, imbir, mleczko kokosowe, olej,

                              przyprawa curry;

                                Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól;

                              Marchewka z pieca: marchew kostka, masło (śmietanka z mleka),

                              sól, cukier;            

                              Kompot: porzeczka;

                              ALERGENY: SELER, MLEKO 

 PODWIECZOREK  Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus

                              owocowy/sok owocowy; herbata lub woda

                              ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                        

                                KALOR 912; B 62 g; T 25 g; W 98 g

                          

                              ŚRODA                   22  01  2025

 

 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka

                              pszenna,/chleb razowy  z masłem,  dżemem, herbata z cytryną : zupa

                             mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka

                             pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna,

                             drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło

                             (śmietanka z mleka), dżem  100% (owoce, sok jabłkowy); dieta -wędlina

                             wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 II ŚNIADANIE      Banan; herbata lub woda                           

 

 OBIAD                   Zupa brokułowa z fetą: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por,

                              ziemniaki, ser typu greckiego (mleko, podpuszczka, sól), sól, pieprz,

                              ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER,  MLEKO

                              Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowo-wołowe, ryż, cebula,

                              kapusta włoska, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat

                              pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier,

                              śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);                         

                                Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier;

                                ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

 PODWIECZOREK  Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka);

                                napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury    

                              bakterii

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

                                KALOR 962; B 45 g; T 35 g; W 153 g

 

                           

                               CZWARTEK          23  01  2025

 

  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem,

                               wieprzową lub drobiową  i warzywami, twarożek z rzodkiewką: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso

                             ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), twaróg (mleko, żywe kultury

                             bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, sałata

                             lodowa, kakao z mlekiem kakao naturalne, mleko; herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

              

 II ŚNIADANIE      Mandarynka; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa z zielonego groszku: kurczak, groszek zielony, marchew,

                              seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

                              Stek z cebulką: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka

                              pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól,

                              pieprz, majeranek, czosnek;

                                Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka

                              z mleka), sól;

                                Surówka z ogórka kiszonego z papryką: ogórek kiszony, papryka, cebula,

                              natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

                              Kompot: wiśnia, cukier;  

                              ALERGENY: JAJA, GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA, MLEKO

 

 PODWIECZOREK  Koktajl mleczno-owocowy : maślanka (mleko,

                              żywe kultury bakterii), malina; dieta-mus malinowy; herbata lub woda

                              ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                        

                                KALOR 970; B 30 g; T 23 g; W 130 g                                

                              

                              PIĄTEK                24  01  2025

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna, chleb

                               razowy lub pszenno-żytni z masłem,  pasta jajeczna ze szczypiorkiem,

                               herbata rumiankowa : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy

                             durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                               mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja, jogurt naturalny

                             (mleko,  żywe kultury bakterii), szczypiorek;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA

 

 II ŚNIADANIE      Pomidor koktajlowy; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa z soczewicy: kurczak, czerwona soczewica, marchew, seler,

                              pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele  

                              ang., liść laurowy, majeranek;

                              ALERGENY: SELER 

                              Ryba panierowana: filet z miruny/dorsza (ryba), olej, bułka tarta

                              (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                                Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona,  

                              marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

                              Kompot: truskawka, cukier;  

                                ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                               

 PODWIECZOREK  Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana), herbata owocowa                             

                                                                                                                                                                                                                                

                                KALOR 896; B 47 g; T 30 g; W 114 g

                              

                               PONIEDZIAŁEK          27  01  2025

 

 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna/

                              chleb razowy z masłem,  serem żółtym i warzywami, herbata z cytryną :

                             zupa mleczna -  mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód;

                             bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), ser żółty

                             (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), sałata lodowa;

                             dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

                             kurczaka);

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                           

 II ŚNIADANIE      Kabanos (mięso z kurcząt/mięso wieprzowe, skrobia ziemniaczana, sól, cukier, 

                             przyprawy); herbata owocowa

 

 OBIAD                   Zupa z fasolki szparagowej: kurczak, fasolka szparagowa, marchew,

                              seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

                              Racuchy drożdżowe z jabłkiem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja,

                              mleko, cukier, drożdże piekarskie, olej, jabłko, cukier puder;

                                Herbata ziołowa

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JAJA, MLEKO                         

                          

 PODWIECZOREK  Jogurt pitny Skyr - mleko, owoce, cukier, żywe kultury    

                              bakterii

                                ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 978; B 50 g; T 42 g; W 149 g                             

                              

                               WTOREK              28  01  2025

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, parówką                

                               drobiową, ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,

                             mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło

                             (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka,

                             białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), papryka; kawa

                               z mlekiem kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata ziołowa;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 II ŚNIADANIE      Pomarańcza; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler,

                             pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, koncentrat

                             pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum), śmietana

                             (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                             ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                              Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka 

                              pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek;

                                Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                                Surówka: sałata lodowa, rzodkiewka, pomidor,  ogórek, szczypior, koper, olej,

                              sól, pieprz;

                              Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier;

                              ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

 PODWIECZOREK  Serek owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus

                              owocowy/ sok owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                               

                                KALOR 961; B 54 g; T 33 g; W 125 g                             

        

                               ŚRODA                   29  01  2025

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb

                               razowy lub pszenno-żytni z masłem,  serkiem waniliowym,

                               herbata lipowa : zupa mleczna - mleko, kasza manna

                             (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże,

                             sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka

                             żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek waniliowy

                             (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), ogórek; herbata lipowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa pieczarkowa: kurczak, pieczarki, marchew, seler, pietruszka,

                             por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka,  

                             żywe kultury bakterii);

                             ALERGENY: SELER, MLEKO

                              Schab w sosie: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew,

                              seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek,

                              majeranek, liść laurowy, ziele ang.;

                              Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka),

                              sól;

                              Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka,

                                żywe kultury bakterii), sól, pieprz;

                                Kompot:- śliwka, cukier

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, SELER, MLEKO     

       

 PODWIECZOREK  Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

                              z mleka); mleko smakowe (mleko, owoce/kakao); herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                                              

                               KALOR 918; B 49 g; T 38 g; W 130 g

                           

                              CZWARTEK          30  01  2025

 

  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem,

                               pasztetem drobiowym i warzywami, twarożek ze szczypiorkiem: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi

                             indyka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe

                             kultury bakterii), szczypior, ogórek kiszony, kakao z mlekiem kakao

                             naturalne, mleko; herbata ziołowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Banan, herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por,

                              ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; śmietana (śmietana z mleka,

                              żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

                              Spaghetti po bolońsku: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum),  

                              mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka

                              żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej  

                              słonecznikowy, sól), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii                     

                              mlekowych), olej, groszek zielony;

                              Kompot:- wiśnia, cukier

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO    

 

PODWIECZOREK   Muffinki: mąka pszenna, mleko, proszek do pieczenia, cukier

                              waniliowy, sól, cukier, olej, jaja; sok owocowy                             

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 997; B 52 g; T 30 g; W 144 g

                               PIĄTEK                 31  01  2025

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami owsianymi i miodem, bułka

                               pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową

                               i warzywami, herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, płatki owsiane,

                             sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy

                             (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), 

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), 

                             pomidor; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 II ŚNIADANIE      Gruszka; herbata lub woda

                           

 OBIAD                   Zupa z ciecierzycy: mięso wieprzowe/drobiowe , ciecierzyca, marchew, seler,

                              pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidor, sól, pieprz, papryka słodka,   

                              ziele ang., liść laurowy, majeranek;

                              ALERGENY: SELER

                              Ryba saute: filet z miruny/dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;                             

                              Surówka z ogórka z marchewką: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka      

                               pietruszki, sól, pieprz, olej;                       

                              Kompot:- jagoda, cukier

                                ALERGENY: RYBA,  GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, GORCZYCA, JAJA

                       

 PODWIECZOREK  Wafle ryżowe:  ryż brązowy, słonecznik, kukurydza, kasza

                              gryczana, kasza jaglana, siemię lniane; herbata owocowa                            

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 852; B 35g; T 26g; W 137g                    

 

        Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,

                                                              masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy

 

        ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),

                             2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                                9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

          Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

        oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

         producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

        Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.