JADŁOSPIS  SP 63 Z OI  DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

NA DNI  11 09  –   22 09  2023

 

                            

                               PONIEDZIAŁEK          11  09  2023


 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy 

                               lub pszenno-żytni z masłem,  serem żółtym i warzywami, herbata 

                               ziołowa : zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna 

                             pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna

                             drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb 

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z 

                             mleka),ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), dieta-wędlina   

                             wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; 

                             herbata ziołowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                            


 II ŚNIADANIE      Banan; herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa fasolowa: mięso wieprzowe, fasola biała,marchew, seler, pietruszka, por, 

                              ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 

                                ALERGENY: SELER  


                              Ryż z sosem truskawkowym; ryż, truskawka, cukier, śmietana kwaśna 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Herbata z cytryną

                                ALERGENY: MLEKO                        

                           

 PODWIECZOREK  Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); 

                              herbata owocowa

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 910; B 36 g; T 20 g; W 160 g                      

                            

                            WTOREK                 12  09  2023   


 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, 

                               wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: chleb 

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, 

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa 

                             (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), pomidor, kakao

                               z mlekiem – kakao naturalne,mleko; herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Śliwka; herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa z brukselki: kurczak, brukselka, marchew, seler, pietruszka, por, 

                              ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), koper; 

                              ALERGENY: SELER, MLEKO


                              Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka 

                              pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, 

                              sól), sól, pieprz, majeranek, czosnek;

                              Ziemniaki : ziemniaki, masło (śmietanka z mleka),koper, sól;

                              Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z 

                              mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe 

                              kultury bakterii), sól, cukier;

                                Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; 

                                ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY




 PODWIECZOREK  Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus 

                              owocowy. sok owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                                                             

                                KALOR 903; B 38 g; T 39 g; W 101 g

                           

                            ŚRODA                   13  09  2023


 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna, 

                              chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem,  serek waniliowy, herbata 

                              rumiankowa : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka 

                            kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka 

                            pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, 

                            mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło 

                             (śmietanka z mleka), serek waniliowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), 

                             dieta-wędlina  wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi 

                             kurczaka), papryka;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Nektarynka; herbata lub woda


 OBIAD                   Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki,  marchew, seler

                              pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, 

                              majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

                             Schab w sosie: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, 

                             seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, 

                             majeranek, liść laurowy, ziele ang.;  

                               Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka 

                             z mleka), sól;

                               Surówka meksykańska: ogórek, kukurydza, kapusta pekińska, papryka,  

                              cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda -woda, 

                             ocet, gorczyca, cukier, sól, jaja);

                             Kompot: wiśnia, cukier;

                            ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA, GORCZYCA, JAJA

                 

 PODWIECZOREK  Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło 

                              z mleka), herbata owocowa  

                              ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                                              

                               KALOR 915; B 51 g; T 32 g; W 135 g

                            

                            CZWARTEK          14  09  2023


  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, wędliną 

                               wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb 

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, 

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe 

                             kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury    

                             bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa 

                             (mięso  z piersi kurczaka), sałata, kawa z mlekiem – kawa zbożowa 

                             (cykoria, żyto), herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Jabłko, herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa jarzynowa: kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, 

                              kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele 

                              ang., liść laurowy; 

                              ALERGENY: SELER

                              Gulasz drobiowy: mięso z indyka/kurczaka, marchew, seler,  pietruszka,  

                              cebula, czosnek, mąka pszenna (ziarna pszenicy),olej, sól, pieprz, papryka 

                              słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 

                                Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), 

                              sól;

                              Surówka z ogórka kiszonego z marchewką: ogórek kiszony, marchew, 

                              cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

                                Kompot: porzeczka, cukier;

                              ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY



PODWIECZOREK   Maślanka naturalna z malinami: maślanka naturalna (mleko, żywe kultury 

                              bakterii), malina; dieta-mus malinowy;  herbata lub woda 

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 916; B 41 g; T 38 g; W 135 g

 

                               PIĄTEK                15  09  2023


 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna, chleb razowy 

                               lub pszenno-żytni z masłem,  pasztetem drobiowym 

                               i warzywami, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, makaron 

                             (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna

                             drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb 

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka 

                             z mleka),pasztet (mięso z piersi indyka), ogórek; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                           


 II ŚNIADANIE      Morela; herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa z zielonego groszku: kurczak, groszek zielony, marchew, 

                              seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 

                              ALERGENY: SELER, MLEKO


                              Ryba w sosie brzoskwiniowym: filet z dorsza (ryba), olej, brzoskwinia, 

                              cebula, koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), 

                              sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy;

                                Ziemniaki : ziemniaki, masło (śmietanka z mleka),koper, sól;

                                Herbata miętowa

                                ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, GORCZYCA, JAJA                         

                           

 PODWIECZOREK  Wafle ryżowe:  ryż brązowy, słonecznik, kukurydza, kasza 

                              gryczana, kasza jaglana, siemię lniane; herbata owocowa                      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 805; B 37 g; T 18 g; W 126 g


                               PONIEDZIAŁEK          18  09  2023


 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami ryżowymi i miodem, bułka pszenna/chleb 

                               razowy z masłem,  wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, 

                               herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, 

                             cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka 

                             żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka),  

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka),  

                             sałata;  

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                            


 II ŚNIADANIE      Brzoskwinia; herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa wiejska: boczek świeży, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, 

                              makaron (mąka z pszenicy durum), papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, 

                              ziele ang., liść laurowy, majeranek;  

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY 


                              Naleśniki z serem/dżemem; mąka (ziarna pszenicy), jaja

                              mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii),  

                              cukier,  cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Sok owocowo – warzywny (przecier z marchwi, jabłek, bananów.brzoskwiń);

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JAJA                         

 

                          

 PODWIECZOREK  Bułka maślana (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło 

                              z mleka), herbata owocowa  

                              ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 908; B 41 g; T 38 g; W 133 g                                

                               

                            WTOREK                19  09  2023  


 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, wędliną 

                               wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg ze szczypiorkiem: chleb 

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, 

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe 

                             kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury    

                             bakterii), szczypior, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa 

                             (mięso  z piersi kurczaka), rzodkiewka, kawa z mlekiem – kawa zbożowa 

                             (cykoria, żyto), herbata lipowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Gruszka; herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa z fasolki szparagowej: kurczak, fasolka szparagowa, marchew, 

                              seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

                              Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowo-wołowe, ryż, cebula, 

                              kapusta włoska, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat 

                              pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, 

                              śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);                          

                                Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                                Kompot: truskawka, cukier; 

                                ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO


 PODWIECZOREK  Budyń śmietankowy; mleko, mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka   

                              ziemniaczana, sól, cukier, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), 

                                dieta-mus owocowy/sok owocowy; herbata owocowa

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO 

                                                                                                                                                                                                                                                               

                                KALOR 872; B 37 g; T 29 g; W 152 g                              

         

                              ŚRODA                   20  09  2023


 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna/ 

                              chleb razowy z masłem,  dżemem, herbata miętowa : zupa mleczna -  

                             mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna 

                             (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna 

                             razowa), masło (śmietanka z mleka), dżem 100% (owoce, sok jabłkowy); 

                             dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi 

                             kurczaka), kalarepa; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Morela; herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler

                              pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, 

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);   

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

                              Pulpety drobiowe w sosie ziołowym: mięso z udźca indyka, mleko

                              bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), jaja, mąka pszenna (ziarna 

                              pszenicy), natka z pietruszki, cebula, marchew, seler, pietruszka, por, śmietana 

                              słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), koper, sól, pieprz, papryka 

                              słodka, czosnek; 

                                Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),  sól;

                                Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, 

                              woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana z 

                                mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii);

                              Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier;

                              ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                 

 PODWIECZOREK  Jogurt pitny (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus/sok 

                              owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                              

                               KALOR 912; B 51 g; T 20 g; W 108 g

                            

                            CZWARTEK          21  09  2023


  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, 

                               pasztetem drobiowym, serem żółtym i warzywami: chleb pszenno-żytni 

                             (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna 

                             razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), ser żółty 

                             (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), sałata lodowa, kakao 

                               z mlekiem kakao naturalne, mleko; herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Jabłko, herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler, 

                             pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, przecier  

                             pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum),  śmietana 

                             (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 

                             ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY


                              Gulasz wieprzowy: mięso z szynki, mąka pszenna (ziarna 

                              pszenicy), marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele 

                              angielskie, majeranek;

                              Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), 

                              sól;

                                Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, 

                              sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda -woda, ocet, gorczyca, cukier, 

                              sól, jaja);

                              Kompot: wiśnia, cukier;

                              ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY


PODWIECZOREK   Mus owocowy (przeciery z bananów, brzoskwini, truskawek), herbata lub woda

                                                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 928; B 47 g; T 36 g; W 138 g

                               

                            PIĄTEK                 22  09  2023


 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną, bułka pszenna z masłem, 

                               pastą jajeczną z koperkiem, herbata ziołowa:  zupa mleczna - 

                             mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka 

                             pszenna, drożdże, sól), masło (śmietanka z mleka); jaja, jogurt naturalny 

                             (mleko, żywe kultury bakterii), koperek, ; dieta 

                               -wędlina  wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), 

                             ogórek;

                             ALERGENY: MLEKO, JAJA, GLUTEN Z PSZENICY


 II ŚNIADANIE      Mandarynka; herbata lub woda

                            

 OBIAD                   Krupnik ryżowy: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, 

                              ziemniaki, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki

                              ALERGENY: SELER


                              Ryba panierowana: filet z dorsza (ryba), jaja, olej, mleko, bułka tarta 

                              (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona,   

                              marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

                              Herbata z cytryną

                                ALERGENY: RYBA,  JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY      

                       

 PODWIECZOREK  Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok 

                              owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO                             

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 908; B 59 g; T 48 g; W 149 g

        Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy, 

                                                              masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy

 

        ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ), 

                             2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,  

                                9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

          Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,  

        oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od 

         producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

        Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.