Owoce w szkole 

Od 15 października 2012r  w Szkole Podstawowej Nr 63 z Oddziałami Integracyjnymi w Szczecinie ruszyła akcja  „Owoce w szkole”. Jest to program Wspólnej Polityki Rolnej finansowany za środków pochodzący z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym jego  celem  jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkole.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się: świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki), świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki), soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.

Dlaczego spożywanie owoców i warzyw jest tak istotne? Otóż  specjaliści alarmują, że otyłość wśród dzieci w Polsce jest coraz bardziej powszechna, a statystyki Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie na przestrzeni ostatnich 20 lat pokazują 3-krotny wzrost liczby dzieci z nadwagą. Powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, iż w diecie dzieci jest zbyt dużo soli, słodyczy, nasyconych tłuszczów i różnego rodzaju wysokoenergetycznych przekąsek, a za mało warzyw, owoców i płynów.

Tymczasem owoce to najlepsze i najzdrowsze naturalne słodycze. Warzywa i owoce są bogate w witaminy

i składniki mineralne oraz błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Szczególną rolę stanowią zawarte w nich antyoksydanty czyli związki takie jak wit. A, C, E, karoteny czy ksantofile. Antyoksydanty są niezwykle ważnymi związkami w naszej diecie, gdyż chronią nasz organizm, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy wieku starczego oraz niektórych nowotworów. Nic więc dziwnego, że jedną z 10 zasad zdrowego sposobu odżywiania jest umieszczenie w codziennej diecie owoców i warzyw.

Mamy nadzieję, że program „Owoce w szkole” przyczyni się do rozsmakowania naszych uczniów

w owocach i warzywach i staną się one nieodłączną częścią ich diety.

 

 

Intendent ds. żywienia

Ewa Cudnik