Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Działanie 7.7 Wdrożenia programów wczesnego wykrywania wad rozwojowych i rehabilitacji dzieci z niepełnosprawnościami oraz zagrożonych niepełnosprawnością oraz przedsięwzięć związanych z walką i zapobieganiem COVID-19 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020
W ramach projektu realizowane są następujące rodzaje zajęć:
OZE jest to skrót od Odnawialnych Źródeł Energii. Zgodnie z ustawą Prawo energetyczne odnawialne źródła energii są to „źródła wykorzystujące w procesie przetwarzania energię wiatru, promieniowania słonecznego, geotermalną, fal, prądów i pływów morskich, spadku rzek oraz energię pozyskiwaną z biomasy, biogazu wysypiskowego, a także z biogazu powstałego w procesach odprowadzania lub oczyszczania ścieków albo rozkładu składowanych szczątek roślinnych i zwierzęcych”.
W związku z tym źródłami energii może być: słońce, wiatr, woda (rzeki, pływy i fale morskie), a także energia jądrowa, biomas oraz biogaz. Do energii odnawialnej zalicza się również ciepło pozyskane z ziemi (energia geotermalna), powietrza (energia aerotermalna), wody (energia hydrotermalna) oraz spalania biomasy.
Zapraszamy do obejrzenia filmu dotyczącego Odnawialnych Źródeł Energii. Jest to animacja zrealizowana przez To Do Media dla Centrum Edukacji Ekologicznej Jastrzębskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji S.A.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat OZE zapraszamy na poniższe strony:
Podcast o Odnawialnych Źródłach Energii:
https://open.spotify.com/show/2S11AFgEemTY9S1VsrL1Py
Portal z ciekawymi artykułami i filmami:
http://odnawialnezrodlaenergii.pl
Strona internetowa PGE Energia Odnawialna:
https://pgeeo.pl/Zielona-energia-i-OZE
Kanał na Youtube „Świat OZE”:
Celem efektywnego wykorzystania energii jest zmniejszenie ilości energii potrzebnej do dostarczania produktów i usług.
Rozwiązania pozwalające zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne:
Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań, do ogrzania lub ochłodzenia mieszkań zużywa się mniejszą ilość energii, tak aby osiągnąć komfortową temperaturę w pomieszczeniu.
Ograniczanie zużycia energii obniża koszty eksploatacji i może przyczynić się do oszczędności w naszych kieszeniach. Dodatkowo służy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń.
Efektywność energetyczna i energia odnawialna są uznawane za bliźniacze filary zrównoważonej polityki energetycznej.
JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
NA DNI 13 06 – 17 06 2022
PONIEDZIAŁEK 13 06 2022
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), ogórek; herbata ziołowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Marchewka; herbata lub woda
OBIAD Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory); ALERGENY: SELER
Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka z pszenicy durum), truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Mięta z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata owocowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 866; B 27 g; T 15 g; W 155 g |
WTOREK 14 06 2022
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, serem żółtym, pasztetem drobiowym i warzywami: chleb pszenno- żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor; kawa z mlekiem – kawa zbożowa, mleko; herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Banan; herbata lub woda
OBIAD Zupa szpinakowa: kurczak, szpinak, jaja, koper, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, JAJA, MLEKO
Stek z cebulką: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, majeranek, czosnek; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; Kompot: rabarbar, cukier; ALERGENY: JAJA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 970; B 30 g; T 23 g; W 130 g |
ŚRODA 15 06 2022
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna,/chleb razowy z masłem, dżemem, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), dżem 100% (owoce, sok jabłkowy); dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), sałata lodowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Kalarepa; herbata lub woda
OBIAD Kapuśniak z młodej kapusty: mięso wieprzowe, młoda kapusta, marchew, seler, pietruszka, por, koper, ziemniaki, cebula, koncentrat pomidorowy, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER
Pieczeń z indyka z pieczarkami i porą: filet z indyka, pieczarki, por, marchew, seler, pietruszka, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy); Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; Pomidory z fetą i bazylią: pomidor, ser typu greckiego (mleko, podpuszczka, sól), bazylia, sól, pieprz; Kompot: czereśnia, cukier; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Ciastko zbożowe: zboża pełnoziarniste (mąka pszenna pełnoziarnista, płatki owsiane, mąka jęczmienna pełnoziarnista, mąka żytnia pełnoziarnista, mąka pełnoziarnista z pszenicy orkisz), cukier, sól, mleko; herbata owocowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, ŻYTA, JĘCZMIENIA, OWSA, MLEKO
KALOR 882; B 62 g; T 25 g; W 98 g |
CZWARTEK 16 06 2022
BOŻE CIAŁO
|
PIĄTEK 17 06 2022
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami ryżowymi i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata rumiankowa: zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), papryka; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda
OBIAD Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, przecier pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
Jajko w sosie ziołowym: jaja, wywar warzywny (seler, pietruszka, marchew, por), koper, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka z ogórka małosolnego: ogórek gruntowy, koper, chrzan, czosnek, sól; Herbata z cytryną - herbata czarna, cytryna, cukier ALERGENY: SELER, MLEKO
PODWIECZOREK Sok owocowo – warzywny (przecier z marchwi, jabłek, bananów); herbata lub woda
KALOR 763; B 24g; T 22g; W 80g |
Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/ bez mleka,
masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.
ZAPROSZENIE DO ZŁOŻENIA OFERTY CENOWEJ
Poniżej w linkach niezbędne dokumenty: