Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Działanie 7.7 Wdrożenia programów wczesnego wykrywania wad rozwojowych i rehabilitacji dzieci z niepełnosprawnościami oraz zagrożonych niepełnosprawnością oraz przedsięwzięć związanych z walką i zapobieganiem COVID-19 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020

 

Termin realizacji: 15.11.2021 - 24.06.2022
 
Odbiorcami projektu są uczniowie Szkoły Podstawowej nr 63 z Oddziałami Integracyjnymi im. Związku Zawodowego Marynarzy i Portowców w Szczecinie.
 
Opis zakładanych rezultatów w ramach projektu "POMORZE ZACHODNIE - WSPARCIE PSYCHOLOGICZNO - PEDAGOGICZNE":                                                   • Objęcie wsparciem 353 uczniów  w ramach projektu, z czego 152 to uczennice,
• Utworzenie 20 grup w ramach zajęć dydaktyczno-wyrównawczych,
• Objęcie wsparciem co najmniej 100 uczniów w ramach zajęć dydaktyczno-wyrównawczych,
• Przeprowadzenie 480 godzin dydaktyczno-wyrównawczych,
• Utworzenie 10 grup w ramach zajęć rozwijających uzdolnienia uczniów,
• Przeprowadzenie 240 godzin zajęć rozwijających uzdolnienia,
• Udział 100 uczniów biorących udział w zajęciach rozwijających uzdolnienia,
• Przeprowadzenie 57 warsztatów,
• Przeprowadzenie 36 godzin  zajęć rozwijających umiejętność uczenia się dla 180 uczniów,
• Przeprowadzenie 60 porad i konsultacji dla co najmniej 60 uczniów,
• Przeprowadzenie 840 godzin zajęć specjalistycznych,
• Objęcie wsparciem 100 uczniów w ramach zajęć specjalistycznych
 
         
Dzięki działaniom w ramach projektu:
• Ponad 50% uczestników projektu nabędzie umiejętności efektywnego uczenia się,
• U ponad 50%  uczniów zniwelowane zostaną problemy z koncentracją,
• Ponad 50% uczestników nabędzie umiejętność wyrażania swoich emocji i potrzeb,
• U ponad 50% uczestników projektu wzrośnie motywacja do nauki,
• Ponad 50% uczestników będzie potrafiła poradzić sobie z trudnymi sytuacjami,

W ramach projektu realizowane są następujące rodzaje zajęć:

  • Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze
  • Zajęcia rozwijające uzdolnienia
  • Zajęcia rozwijające umiejętności uczenia się
  • Warsztaty
  • Szkolenia
  • Porady i konsultacje
  • Zajęcia specjalistyczne (korekcyjno-kompensacyjne, logopedyczne, rozwijające kompetencje emocjonalno-społeczne)

 

Czym jest OZE?

OZE jest to skrót od Odnawialnych Źródeł Energii. Zgodnie z ustawą Prawo energetyczne odnawialne źródła energii są to „źródła wykorzystujące w procesie przetwarzania energię wiatru, promieniowania słonecznego, geotermalną, fal, prądów i pływów morskich, spadku rzek oraz energię pozyskiwaną z biomasy, biogazu wysypiskowego, a także z biogazu powstałego w procesach odprowadzania lub oczyszczania ścieków albo rozkładu składowanych szczątek roślinnych i zwierzęcych”.

W związku z tym źródłami energii może być: słońce, wiatr, woda (rzeki, pływy i fale morskie), a także energia jądrowa, biomas oraz biogaz. Do energii odnawialnej zalicza się również ciepło pozyskane z ziemi (energia geotermalna), powietrza (energia aerotermalna), wody (energia hydrotermalna) oraz spalania biomasy.

Krótki film o odnawialnych źródłach energii

Zapraszamy do obejrzenia filmu dotyczącego Odnawialnych Źródeł Energii. Jest to animacja  zrealizowana przez To Do Media  dla Centrum Edukacji Ekologicznej Jastrzębskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji S.A.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat OZE zapraszamy na poniższe strony:

Podcast o Odnawialnych Źródłach Energii:

https://open.spotify.com/show/2S11AFgEemTY9S1VsrL1Py

Portal z ciekawymi artykułami i filmami:

http://odnawialnezrodlaenergii.pl

Strona internetowa PGE Energia Odnawialna:

https://pgeeo.pl/Zielona-energia-i-OZE

Kanał na Youtube „Świat OZE”:

https://www.youtube.com/c/światOZE/videos

 

Celem efektywnego wykorzystania energii  jest zmniejszenie ilości energii potrzebnej do dostarczania produktów i usług.

 

Rozwiązania pozwalające zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne:

  • ocieplenie budynków
  • wymiana okien
  • wymiana drzwi zewnętrznych
  • przebudowa systemów grzewczych
  • wymiana systemów wentylacji i klimatyzacji
  • systemy zarządzania energią
  • wymiana oświetlenia na energooszczędne
  • wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii

 

Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań, do ogrzania lub ochłodzenia mieszkań zużywa się mniejszą ilość energii, tak aby osiągnąć komfortową temperaturę w pomieszczeniu.

Ograniczanie zużycia energii obniża koszty eksploatacji i może przyczynić się do oszczędności w naszych kieszeniach. Dodatkowo służy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń.

Efektywność energetyczna i energia odnawialna są uznawane za bliźniacze filary zrównoważonej polityki energetycznej.

 

 

 

JADŁOSPIS  SP 63 Z OI  DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

NA DNI  13  06  –   17  06  2022

 

                             

                            PONIEDZIAŁEK   13  06  2022

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna/chleb

                               razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami:

                               zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, miód;

                             bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),chleb razowy (mąka żytnia, mąka

                             pszenna  razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu)

                             lub drobiowa (mięso z piersi indyka), ogórek; herbata ziołowa;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                          

 

 II ŚNIADANIE      Marchewka; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, 

                              ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, 

                              koncentrat pomidorowy (pomidory);

                              ALERGENY: SELER

 

                              Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka z pszenicy durum),

                              truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Mięta z cytryną

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY                                                 

                          

 PODWIECZOREK  Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata

                                owocowa

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 866; B 27 g; T 15 g; W 155 g                                         

                             

                            WTOREK              14  06  2022 

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, serem

                               żółtym, pasztetem drobiowym i warzywami: chleb pszenno-

                             żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka

                             pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka),

                             ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor; 

                             kawa z mlekiem kawa zbożowa, mleko; herbata z cytryną: herbata czarna,

                             cytryna, cukier;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA  

              

 II ŚNIADANIE      Banan; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa szpinakowa: kurczak, szpinak, jaja, koper, marchew, seler,

                              pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana

                              z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, JAJA, MLEKO

 

                              Stek z cebulką: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka

                              pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól,

                              pieprz, majeranek, czosnek;

                                Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                                Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z

                              mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe

                              kultury bakterii), sól, cukier;

                               Kompot: rabarbar, cukier;  

                              ALERGENY: JAJA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

 PODWIECZOREK  Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus owocowy/sok owocowy;

                              herbata lub woda

                              ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                                        

                                KALOR 970; B 30 g; T 23 g; W 130 g                               

                             

                            ŚRODA                 15  06  2022

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna,/chleb

                               razowy  z masłem,  dżemem, herbata z cytryną : zupa mleczna -

                             mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby

                             pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), dżem 

                             100% (owoce, sok jabłkowy); dieta -wędlina wieprzowa (mięso

                             ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), sałata lodowa;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Kalarepa; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Kapuśniak z młodej kapusty: mięso wieprzowe, młoda kapusta, marchew, 

                              seler, pietruszka, por, koper, ziemniaki, cebula, koncentrat pomidorowy, czosnek, sól,

                              pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;

                              ALERGENY: SELER 

 

                              Pieczeń z indyka z pieczarkami i porą: filet z indyka, pieczarki, por, marchew,

                              seler, pietruszka, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy);

                                Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól;

                                Pomidory z fetą i bazylią: pomidor, ser typu greckiego (mleko, podpuszczka,

                              sól), bazylia, sól, pieprz;

                                Kompot: czereśnia, cukier;

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                

 PODWIECZOREK  Ciastko zbożowe: zboża pełnoziarniste (mąka pszenna pełnoziarnista, płatki

                                owsiane, mąka jęczmienna pełnoziarnista, mąka żytnia pełnoziarnista, mąka

                              pełnoziarnista z pszenicy orkisz), cukier, sól, mleko; herbata owocowa

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, ŻYTA, JĘCZMIENIA, OWSA, MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                             

                             KALOR 882; B 62 g; T 25 g; W 98 g

                               

                            CZWARTEK          16  06  2022

 

 

BOŻE CIAŁO

 

 

 

                           

 

                            PIĄTEK                 17  06  2022

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami ryżowymi i miodem, bułka pszenna/chleb razowy

                               z masłem,  wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata

                               rumiankowa: zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód;

                             bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), 

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), 

                             papryka; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda

 

 OBIAD                  Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler,

                             pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, przecier 

                             pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum),  śmietana

                             (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                             ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY 

 

                             Jajko w sosie ziołowym: jaja, wywar warzywny (seler, pietruszka,

                              marchew, por), koper, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii),

                              sól, pieprz;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                                Surówka z ogórka małosolnego: ogórek gruntowy, koper, chrzan, czosnek, sól;

                              Herbata z cytryną - herbata czarna, cytryna, cukier

                                ALERGENY: SELER,  MLEKO

                               

 PODWIECZOREK  Sok owocowo – warzywny (przecier z marchwi, jabłek, bananów);

                              herbata lub woda

                                                                                                                                                                                                                                 

                             KALOR 763; B 24g; T 22g; W 80g

        Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/ bez mleka,

                              masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy

 

        ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),

                             2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                                9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

          Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

        oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

         producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

        Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.