JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  13 09  –  24 09  2021

 

PONIEDZIAŁEK     13 09  2021 


Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek,                         sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory); 300ml

                    ALERGENY


SELER





Ryż z sosem truskawkowym; ryż, truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

MLEKO



Sok owocowo – warzywny (przecier z marchwi, jabłek, bananów); 330ml


KALOR 554; B 11,9; T 12,6g; W 99,7




WTOREK               14 09  2021   

 

Zupa szczawiowa z jajkiem: porcja rosołowa, szczaw, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);  300ml

ALERGENY


SELER

MLEKO

Potrawka z kurczaka z warzywami: mięso z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, por, mąka pszenna (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), olej, sól, pieprz, ; 80+120g

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),  sól; 150g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; 200ml

Jabłko


KALOR 587; B 34,1g; T 22,4g; W 58,5

 

ŚRODA                  15 09  2021 


Zupa ogórkowa: porcja rosołowa, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY


SELER

MLEKO




Kotlet schabowy: mięso wieprzowe, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                          pieprz; 100g

JAJA

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka ze słodkiej kapusty: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;                             100g

 

Kompot: wiśnia, cukier; 200ml

                                                                                      

KALOR 722; B 27,8g; T 39,3g; W 64,5 



CZWARTEK           16 09  2021 


Zupa wiedeńska: porcja rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza manna (ziarna                            pszenicy), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

                        

ALERGENY 


SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO



Pulpety drobiowe w sosie koperkowym: mięso z fileta indyka, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), natka z pietruszki, cebula, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), koper, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 90+70g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Surówka z marchwi z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);100g

MLEKO

Kompot: czarna porzeczka, cukier; 200ml


KALOR 592; B 31g; T 18,9g; W 71,7g





PIĄTEK                  17 09  2021  


Zupa barszcz czerwony: żeberka wieprzowe, buraki,  marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY


SELER

MLEKO





Ryba saute: filet z morszczuka (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

GLUTEN Z PSZENICY

RYBA

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; 200ml


KALOR 546; B 24,7g; T 25,1g; W 55g

 

PONIEDZIAŁEK     20 09  2021 


Zupa pejzanka: porcja rosołowa, pomidory, kapusta biała, 

marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

                    ALERGENY


SELER

MLEKO





Pierogi z serem i śmietaną; mąka pszenna, twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), sól, cukier, olej,                          twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 200g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; 200ml

Śliwka


KALOR 694; B26 g; T 19 g; W 81 g




WTOREK               21 09  2021   

 

Zupa kalafiorowa: porcja rosołowa, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele                           ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY


SELER

MLEKO

Kotlet mielony: mięso z łopatki wieprzowej, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                       pieprz, majeranek, czosnek; 100g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

MLEKO

Buraczki z jabłkiem: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; 200ml


KALOR 622; B 29 g; T 27 g; W 70 g

 

ŚRODA                  22 09  2021 


Zupa marchwianka: porcja rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY


SELER

MLEKO




Pieczeń z indyka w sosie śmietanowym: mięso drobiowe, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.,śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii); 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

MLEKO

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Surówka: sałata lodowa, rzodkiewka, pomidor, ogórek, szczypior, koper, olej, sól, pieprz; 100g

 

Kompot: truskawka, cukier; 200ml

                                                                                      

KALOR 584; B 20 g; T 22 g; W 75 g 



CZWARTEK           23 09  2021 

Zupa jarzynowa: porcja rosołowa, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, kapusta biała, marchew, seler,                           pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; 300ml

                        

ALERGENY 


SELER




Spaghetti po bolońsku: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum),  łopatka wieprzowa, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka 

żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej  słonecznikowy, sól, kwas cytrynowy), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii                         mlekowych), olej, groszek zielony; 150+150g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Kompot: malina, cukier; 200ml

Banan


KALOR 682; B 36 g; T 22 g; W 90 g






PIĄTEK                  24 09  2021  


Zupa z zielonego groszku: porcja rosołowa, groszek zielony, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele                           ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY


SELER

MLEKO




Ryba panierowana: filet z morszczuka (ryba), jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

RYBA

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka z białej rzodkwi: rzodkiew, por, jabłko, szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, 100g

MLEKO

Herbata ziołowa; 200ml


KALOR 577; B 28 g; T 28 g; W 51 g

 

      ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) , 

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,  

                              9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,  

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od 

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.