JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  16  05  –  20  05  2022

 

PONIEDZIAŁEK     16  05  2022 


Zupa drobiowa: filet z kurczaka, groszek cukrowy, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);  300ml  

                    ALERGENY


SELER

MLEKO




Naleśniki z serem lub dżemem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 200g                           

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

JAJA

Mięta z cytryną; 200ml  

Banan 

                              

KALOR 603; B 26 g; T 13 g; W 102 g



WTOREK               17  05  2022   

 

Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

ALERGENY


SELER

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym: mięso wieprzowe, ryż, cebula, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 90+70g                           

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,  jaja);                             100g

GORCZYCA

JAJA

Kompot: wiśnia, cukier; 200ml


KALOR 585; B 28 g; T 11 g; W 90 g  



ŚRODA                  18  05  2022 


Barszcz ukraiński: żeberka wieprzowe, buraki, kapusta biała, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść                          laurowy, majeranek, koncentrat pomidorowy (pomidory), (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY


SELER

MLEKO




Pieczeń z indyka: filet z indyka, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.,śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy); 80+70g

SELER

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                       

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper,szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; 100g

MLEKO

Kompot: rabarbar, cukier; 200ml

Gruszka

                                                                  

KALOR 596; B 22 g; T 20 g; W 78 g 



CZWARTEK           19  05  2022 


Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele                           ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

                        

ALERGENY 


SELER

MLEKO

Gulasz wieprzowy: mięso z szynki wieprzowej,  marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy),; 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Surówka wielowarzywna: marchew, seler, pietruszka, por, papryka, jabłko, kukurydza, seler naciowy, natka pietruszki, sól, pieprz,  śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii); 100g

SELER

MLEKO

Kompot: truskawka, cukier; 200ml


KALOR 672; B 26g; T 28g; W 85



PIĄTEK                  20  05  2022  


Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, 

fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml  

ALERGENY


SELER

MLEKO



Ryba saute: filet z dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka z białej rzodkwi: rzodkiew, por, jabłko, szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; 100g

MLEKO

Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; 200ml  

Jabłko


KALOR 602; B 28g; T 20g; W 60g

 

      ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) , 

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,  

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,  

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od 

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.