JADŁOSPIS OBIADOWY SP 63 Z OI NA DNI 13 03 – 24 03 2023
PONIEDZIAŁEK 13 03 2023 Krupnik ryżowy: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki, koper; 300ml |
ALERGENY SELER |
Wodoloty (kartacze); ziemniaki,mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka ziemniaczana, mięso wieprzowe, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek; 200g |
GLUTEN Z PSZENICY |
Kapusta zasmażana: kapusta kiszona, koper, cebula, olej, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy); 100g |
GLUTEN Z PSZENICY MLEKO |
Herbata z cytryną; 200ml Gruszka
KALOR 663; B 23; T 31g; W 108 |
|
WTOREK 14 03 2023
Zupa barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml |
ALERGENY SELER MLEKO |
Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, majeranek, czosnek; 100g |
JAJA MLEKO GLUTEN Z PSZENICY |
Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g |
MLEKO |
Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g |
MLEKO GLUTEN Z PSZENICY |
Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier; 200ml KALOR 729; B 36 g; T 30 g; W 84 g |
|
ŚRODA 15 03 2023 Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml
|
ALERGENY SELER MLEKO |
Bigos: kapusta kiszona, kapusta słodka, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; 200g |
|
Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g |
MLEKO |
Kompot: śliwka, cukier; 200ml Pomarańcza KALOR 668; B 15g; T 16g; W 88 |
|
CZWARTEK 16 03 2023 Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka pietruszki; 300ml |
ALERGENY SELER GLUTEN Z PSZENICY |
Udko z kurczaka: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g |
|
Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g |
MLEKO |
Fasolka szparagowa z pieca: fasolka szparagowa, masło (śmietanka z mleka), sól; 100g |
MLEKO |
Kompot: truskawka, cukier; 200ml
KALOR 665; B 50 g; T 22 g; W 64 g |
|
PIĄTEK 17 03 2023 Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml |
ALERGENY SELER MLEKO |
Ryba panierowana: filet z dorsza (ryba), jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g |
RYBA JAJA MLEKO GLUTEN Z PSZENICY |
Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), sól; 150g |
MLEKO GLUTEN Z PSZENICY |
Surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, szczypior, sól, pieprz, olej; 100g |
|
Herbata ziołowa; 200ml KALOR 722; B 28g; T 30g; W 98g |
|
PONIEDZIAŁEK 20 03 2023 Zupa grochowa: kiełbasa wieprzowa, groch łuskany, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml |
ALERGENY SELER |
Naleśniki z serem lub dżemem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 200g |
GLUTEN Z PSZENICY MLEKO JAJA |
Herbata miętowa; 200ml Banan
KALOR 603; B 26 g; T 13 g; W 102 g |
MLEKO |
WTOREK 21 03 2023
Zupa meksykańska: mięso wieprzowe, papryka, marchew, seler,pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory,fasola szparagowa, fasola czerwona,kukurydza, groszek zielony, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory); 300ml |
ALERGENY SELER |
Pieczeń ze schabu: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; 80+70g |
GLUTEN Z PSZENICY SELER |
Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g |
GLUTEN Z JĘCZMIENIA MLEKO |
Sałata z koperkiem: sałata lodowa, koper, szczypior, olej, sól, pieprz; 100g |
|
Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier; 200ml KALOR 690; B 41 g; T 26 g; W 74 g |
|
ŚRODA 22 03 2023 Zupa marchwianka: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml |
ALERGENY SELER MLEKO |
Kotlet pożarski: mięso drobiowe, jaja, olej, mleko, kukurydza, marchew, szczypior, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g |
JAJA MLEKO GLUTEN Z PSZENICY |
Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g |
MLEKO |
Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; 100g |
MLEKO |
Kompot: wiśnia, cukier; 200ml
KALOR 784; B 48 g; T 20 g; W 125 g |
|
CZWARTEK 23 03 2023 Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);300ml
|
ALERGENY SELER MLEKO |
Spaghetti bolognese: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum), mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej słonecznikowy, sól, kwas cytrynowy), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), olej, groszek zielony; 150+150g |
GLUTEN Z PSZENICY MLEKO |
Kompot: porzeczka, cukier; 200ml Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii) KALOR 682; B 36 g; T 22 g; W 90 g |
|
PIĄTEK 24 03 2023 Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat pomidorowy (pomidory), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml |
ALERGENY SELER MLEKO |
Ryba saute: filet z dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g |
RYBA GLUTEN Z PSZENICY |
Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), sól; 150g |
MLEKO GLUTEN Z PSZENICY |
Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, jaja); 100g |
GORCZYCA JAJA |
Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; 200ml KALOR 602; B 28g; T 20g; W 60g |
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.