JADŁOSPIS  OBIADOWY SP 63 Z OI  NA DNI  13  03  –  24  03  2023

 

PONIEDZIAŁEK     13  03  2023


Krupnik ryżowy: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki, koper;  300ml  

                    ALERGENY


SELER





Wodoloty (kartacze); ziemniaki,mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka ziemniaczana, mięso wieprzowe, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek; 200g                           

GLUTEN Z PSZENICY

Kapusta zasmażana: kapusta kiszona, koper, cebula, olej,              sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy); 100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Herbata z cytryną; 200ml

Gruszka

                              

KALOR 663; B 23; T 31g; W 108



WTOREK               14  03  2023  

 

Zupa barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki,  marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY


SELER

MLEKO

Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,                       pieprz, majeranek, czosnek; 100g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier; 200ml


KALOR 729; B 36 g; T 30 g; W 84 g 



ŚRODA                15  03  2023


Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele                           ang., liść laurowy, natka pietruszki, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

                        

ALERGENY 


SELER

MLEKO

Bigos: kapusta kiszona, kapusta słodka, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; 200g 



Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Kompot: śliwka, cukier; 200ml

Pomarańcza 


KALOR 668; B 15g; T 16g; W 88



CZWARTEK            16  03  2023 


Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka                             pietruszki; 300ml

ALERGENY


SELER

GLUTEN Z PSZENICY




Udko z kurczaka: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g

 

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g                       

MLEKO

Fasolka szparagowa z pieca: fasolka szparagowa, masło (śmietanka z mleka),              sól; 100g

MLEKO

Kompot: truskawka, cukier; 200ml

                                                                  

KALOR 665; B 50 g; T 22 g; W 64 g 



PIĄTEK                 17  03  2023


Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, 

fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY 


SELER

MLEKO

Ryba panierowana: filet z dorsza (ryba), jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

RYBA

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),  sól; 150g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, szczypior, sól, pieprz, olej; 100g

 

Herbata ziołowa; 200ml 


KALOR 722; B 28g; T 30g; W 98g

 

PONIEDZIAŁEK     20  03  2023


Zupa grochowa: kiełbasa wieprzowa, groch łuskany, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;   300ml  

                    ALERGENY


SELER





Naleśniki z serem lub dżemem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg 

z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 200g                           

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

JAJA

Herbata miętowa; 200ml

Banan

                              

KALOR 603; B 26 g; T 13 g; W 102 g


MLEKO

WTOREK               21  03  2023  

 

Zupa meksykańska: mięso wieprzowe, papryka, marchew, seler,pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory,fasola szparagowa, fasola czerwona,kukurydza, groszek zielony, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory); 300ml

ALERGENY


SELER

Pieczeń ze schabu: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

MLEKO

Sałata z koperkiem: sałata lodowa, koper, szczypior, olej, sól, pieprz; 100g

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka), cukier; 200ml


KALOR 690; B 41 g; T 26 g; W 74 g 



ŚRODA                  22  03  2023 


Zupa marchwianka: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY


SELER

MLEKO




Kotlet pożarski: mięso drobiowe, jaja, olej, mleko,  kukurydza, marchew, szczypior, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g

JAJA

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; 100g

MLEKO

Kompot: wiśnia, cukier; 200ml

                                                                  

KALOR 784; B 48 g; T 20 g; W 125 g 



CZWARTEK           23  03  2023


Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);300ml

                        

ALERGENY 


SELER

MLEKO

Spaghetti bolognese: makaron spaghetti (mąka 

z pszenicy durum),  mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka 

żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej  słonecznikowy, sól, kwas cytrynowy), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), olej, groszek zielony; 150+150g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Kompot: porzeczka, cukier; 200ml

Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii)


KALOR 682; B 36 g; T 22 g; W 90 g



PIĄTEK                 24  03  2023


Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat pomidorowy (pomidory),  śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY 


SELER

MLEKO

Ryba saute: filet z dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),  sól; 150g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,  jaja); 100g

GORCZYCA

JAJA

Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; 200ml 


KALOR 602; B 28g; T 20g; W 60g

 

      ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) , 

                           2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,  

                           9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

       Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,  

      oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od 

      producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

      Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.