JADŁOSPIS  SP 63 Z OI  DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

NA DNI  13  03  –   24  03  2023

 


                               PONIEDZIAŁEK          13  03  2023


 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka 

                              pszenna/chleb razowy z masłem,  serem żółtym i warzywami, 

                              herbata rumiankowa : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane 

                            pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, 

                            cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb 

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), 

                             ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor; dieta-

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka); 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                            


 II ŚNIADANIE      Gruszka;herbata lub woda


 OBIAD                   Krupnik ryżowy: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, 

                              ziemniaki, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki, koper

                              ALERGENY: SELER


                              Wodoloty (kartacze); ziemniaki,mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka 

                              ziemniaczana, mięso wieprzowe, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek;

                              Kapusta zasmażana: kapusta kiszona, cebula, olej,              sól, pieprz, ziele 

                              ang., liść laurowy, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna 

                              pszenicy);

                                Herbata z cytryną

                                ALERGENY: JAJA, GORCZYCA                         

                           

 PODWIECZOREK  Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata 

                              owocowa

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 880; B 31,9g; T 28,4g; W 119,3g                                

                  

             

                            WTOREK                 14  03  2023   


 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, wędliną 

                               wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb 

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, 

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe 

                             kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury    

                             bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa 

                             (mięso  z piersi kurczaka), sałata lodowa, kakao z mlekiem kakao 

                             naturalne, mleko; herbata z cytryną- herbata czarna, cytryna, cukier

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda


 OBIAD                   Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki,  marchew, seler

                              pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, 

                              majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO


                              Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka 

                              pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, 

                              sól), sól, pieprz, majeranek, czosnek;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z 

                              mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe 

                              kultury bakterii), sól, cukier;

                                Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; 

                                ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY


 PODWIECZOREK  Jogurt pitny (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus/sok 

                              owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO 

                                                                                                                                                                                                                                                               

                                KALOR 1010; B 55 g; T 44 g; W 138 g                              

                            ŚRODA                 15  03  2023


  ŚNIADANIE         Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy 

                               lub pszenno-żytni z masłem,  wędliną wieprzową lub drobiową 

                               i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna 

                             pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna

                             drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb 

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z 

                             mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi 

                             kurczaka), ogórek; herbata ziołowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 II ŚNIADANIE      Winogrona, herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, 

                              ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki, śmietana 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO


                              Bigos: kapusta kiszona, kapusta słodka, boczek świeży, mięso 

                              wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, 

                              majeranek, czosnek;

                                Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                                Kompot: śliwka, cukier;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY


PODWIECZOREK   Maślanka naturalna z malinami: maślanka naturalna (mleko, żywe kultury 

                              bakterii), malina; dieta-mus malinowy;  herbata lub woda 

                              ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 1009; B 52 g; T 32 g; W 156 g

                                    

                            CZWARTEK              16  03  2023


 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, 

                               pasztetem drobiowym, wędliną drobiową/wieprzową i warzywami: 

                             chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka 

                             żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso 

                             z piersi indyka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu/polędwicy) lub drobiowa 

                             (mięso z piersi kurczaka/indyka), papryka; kawa z mlekiem kawa zbożowa 

                             (cykoria, żyto), herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 II ŚNIADANIE      Pomarańcza; herbata lub woda


 OBIAD                   Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól, 

                              pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka 

                              pietruszki

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY


                              Udko opiekane: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka,                            

                              czosnek;                           

                                Ryż : ryż, masło (śmietanka z mleka);

                                Fasolka szparagowa z pieca: fasolka szparagowa, masło (śmietanka z  

                              mleka), sól;

                                Kompot: truskawka, cukier; 

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                 

 PODWIECZOREK  Paluch drożdżowy(mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło 

                              z mleka);  herbata owocowa 

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                              

                                KALOR 973; B 65 g; T 37 g; W 128 g

                               

                            PIĄTEK                 17  03  2023


 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna,/chleb 

                              razowy  z masłem,  serek waniliowy, herbata miętowa : zupa mleczna - 

                             mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; 

                             bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, 

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek waniliowy (twaróg 

                             z mleka,  żywe kultury bakterii); dieta -wędlina wieprzowa (mięso 

                             ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), sałata; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Banan; herbata lub woda

                            

 OBIAD                   Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, fasola biała,

                             marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy

                             śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);   

                             ALERGENY: SELER, MLEKO


                              Ryba panierowana: filet z dorsza (ryba), jaja, olej, mleko, bułka tarta 

                              (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz;

                              Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),  sól;

                              Surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka 

                              pietruszki, sól, pieprz, olej;

                              Herbata ziołowa

                                ALERGENY: RYBA,  JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY      

                        

 PODWIECZOREK  Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana), herbata owocowa                              

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 924; B 43 g; T 34 g; W 101 g


                               PONIEDZIAŁEK          20  03  2023


 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami ryżowymi i miodem, bułka 

                               pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową

                               i warzywami, herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe 

                             (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), 

                             chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka 

                             z mleka),  wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi 

                             indyka), ogórek;  

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                            


 II ŚNIADANIE      Winogrona ; herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa grochowa: kiełbasa wieprzowa, groch łuskany, marchew, seler,  

                              pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, 

                              majeranek;

                              ALERGENY: SELER 


                              Naleśniki z serem/dżemem; mąka (ziarna pszenicy), jaja

                              mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii),  

                              cukier,  cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Herbata miętowa

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JAJA                         

                           

 PODWIECZOREK  Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło 

                               z mleka); Sok owocowo – warzywny (przecier z marchwi, jabłek, 

                               bananów/brzoskwiń)

                                 ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 990; B 43 g; T 29 g; W 151 g                                

                               


                            WTOREK                 21  03  2023   


 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, parówką                

                               drobiową i ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, 

                             mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło 

                             (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka, 

                             białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), ogórek kiszony; kawa 

                               z mlekiem kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata z cytryną-  

                             herbata czarna, cytryna, cukier

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Kiwi; herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa meksykańska: mięso wieprzowe, papryka, marchew, seler, pietruszka, 

                             por, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory,fasola szparagowa, fasola 

                             czerwona,kukurydza, groszek zielony, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść  

                             laurowy, koncentrat pomidorowy; 

                                ALERGENY: SELER


                              Pieczeń ze schabu: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), 

                              marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, 

                              czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.;

                              Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka 

                              z mleka), sól;

                              Sałata z koperkiem: sałata lodowa, koper, szczypior, olej, sól, pieprz;

                                Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; 

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA, SELER


 PODWIECZOREK  Muffinki: mąka pszenna, mleko, proszek do pieczenia, cukier 

                              waniliowy, sól, cukier, olej, jaja; Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao)                             

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA

                                                                                                                                                                                                                                                               

                                KALOR 965; B 51 g; T 36 g; W 104 g                              

                           

                            ŚRODA                   22  03  2023


 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną - mleko, kasza manna (ziarna 

                             pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól) 

                             z  masłem (śmietanka z mleka) , serek kakaowy (twaróg z mleka, żywe 

                             kultury bakterii), kakao naturalne, dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) 

                             lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), papryka; herbata ziołowa

                               ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY


 II ŚNIADANIE      Gruszka; herbata lub woda


 OBIAD                  Zupa marchwianka: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por,  

                             ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, 

                             żywe kultury bakterii); 

                             ALERGENY: SELER, MLEKO


                             Kotlet pożarski: mięso drobiowe, jaja, olej, mleko, kukurydza, marchew, 

                             szczypior, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól,  pieprz, papryka słodka, 

                             czosnek; 

                               Ziemniaki : ziemniaki, masło (śmietanka z mleka),koper, sól;

                               Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, 

                               żywe kultury bakterii), sól, pieprz;

                             Kompot: wiśnia, cukier;

                             ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                 

 PODWIECZOREK  Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus 

                              owocowy/sok owocowy; herbata lub woda

                              ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                              

                               KALOR 1092; B 53 g; T 25 g; W 170 g

                            

                            CZWARTEK          23  03  2023


  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, 

                               pasztetem drobiowym i warzywami, twarożek z rzodkiewką: chleb 

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, 

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi 

                             indyka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe 

                             kultury bakterii), rzodkiewka, sałata, kakao z mlekiem kakao 

                             naturalne, mleko; herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda


 OBIAD                    Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, 

                              ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, 

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 

                              ALERGENY: SELER,  MLEKO

                              Spaghetti po bolońsku: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum),   

                              mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka 

                              żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej   

                              słonecznikowy, sól), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii                      

                              mlekowych), olej, groszek zielony;

                                Kompot: porzeczka, cukier;

                              ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY


PODWIECZOREK    Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); 

                               herbata owocowa

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 858; B 32 g; T 22 g; W 125 g

                 

              

                            PIĄTEK                 24  03  2023


 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka 

                              pszenna/chleb razowy z masłem,  serem żółtym i warzywami, 

                              herbata rumiankowa : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane 

                            pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, 

                            cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb 

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), 

                             ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), ogórek; dieta-

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka); 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Gruszka; herbata lub woda

                            

 OBIAD                   Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, 

                              por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat 

                              pomidorowy (pomidory), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 

                              ALERGENY: SELER, MLEKO


                              Ryba saute: filet z dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz;

                              Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),  sól;

                              Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, 

                              sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda -woda, ocet, gorczyca, cukier, 

                              sól, jaja);

                              Herbata z cytryną

                                ALERGENY: RYBA,  MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GORCZYCA, JAJA      

                        

 PODWIECZOREK  Mus owocowy (przeciery z bananów, brzoskwini, truskawek); herbata lub 

                              woda                              

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 795; B 38 g; T 38 g; W 81 g

           Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/ bez mleka, 

                                                                masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy



        ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ), 

                             2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,  

                                9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

          Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,  

        oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od 

         producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

        Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.