JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
NA DNI 16 05 – 20 05 2022
PONIEDZIAŁEK 16 05 2022 ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), ogórek; herbata ziołowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Banan; herbata lub woda OBIAD Zupa drobiowa: filet z kurczaka, groszek cukrowy, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Naleśniki z serem/dżemem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Mięta z cytryną ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JAJA, MLEKO
PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); sok owocowy ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 734; B 22g; T 22g; W 104g |
WTOREK 17 05 2022 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, parówka drobiowa, ketchup: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka, białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), papryka; kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda OBIAD Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z JĘCZMIENIA Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym: mięso wieprzowe, ryż, cebula, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, jaja); Kompot: wiśnia, cukier; ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GORCZYCA, JAJA PODWIECZOREK Mus owocowy (przeciery z bananów, brzoskwini, truskawek); herbata lub woda
KALOR 860; B 38 g; T 21 g; W 120 g |
ŚRODA 18 05 2022 ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna,/chleb razowy z masłem, serek kakaowy, herbata ziołowa : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek naturalny (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), kakao; dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), pomidor; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Marchewka; herbata lub woda OBIAD Barszcz ukraiński: mięso wieprzowe, buraki, kapusta biała, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, koncentrat pomidorowy (pomidory), (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Pieczeń z indyka: filet z indyka, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy); Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper, szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Kompot: rabarbar, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, SELER, MLEKO
PODWIECZOREK Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); mleko smakowe (mleko, owoce); herbata lub woda ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 882; B 62 g; T 25 g; W 98 g |
CZWARTEK 19 05 2022 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną drobiową/wieprzową, twaróg z rzodkiewką: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu/polędwicy) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka/indyka), sałata lodowa, twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata z cytryną - herbata czarna, cytryna, cukier ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Kalarepa; herbata lub woda OBIAD Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Gulasz wieprzowy: mięso z szynki wieprzowej, marchew, seler, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy); Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka wielowarzywna: marchew, seler, pietruszka, por, papryka, jabłko, kukurydza, seler naciowy, natka pietruszki, sól, pieprz, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii); Kompot: truskawka, cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, SELER PODWIECZOREK Koktajl mleczno-owocowy : maślanka naturalna (maślanka, mleko, żywe kultury bakterii), owoce; dieta-mus/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO KALOR 880; B 36 g; T 23 g; W 124 g |
PIĄTEK 20 05 2022 ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata ziołowa : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior, dieta- wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda OBIAD Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Ryba saute: filet z dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka z białej rzodkwi: rzodkiew, por, jabłko, szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny(mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Wafle ryżowe: ryż brązowy, słonecznik, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, siemię lniane; herbata owocowa
KALOR 916; B 35g; T 40g; W 89g |
Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/ bez mleka,
masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.