JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
NA DNI 13 03 – 24 03 2023
PONIEDZIAŁEK 13 03 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, serem żółtym i warzywami, herbata rumiankowa : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor; dieta- wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka); ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Gruszka;herbata lub woda OBIAD Krupnik ryżowy: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki, koper; ALERGENY: SELER Wodoloty (kartacze); ziemniaki,mąka pszenna (ziarna pszenicy), mąka ziemniaczana, mięso wieprzowe, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek; Kapusta zasmażana: kapusta kiszona, cebula, olej, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy); Herbata z cytryną ALERGENY: JAJA, GORCZYCA
PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata owocowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 880; B 31,9g; T 28,4g; W 119,3g |
WTOREK 14 03 2023 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), sałata lodowa, kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata z cytryną- herbata czarna, cytryna, cukier ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda OBIAD Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Kotlet mielony: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, majeranek, czosnek; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY PODWIECZOREK Jogurt pitny (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 1010; B 55 g; T 44 g; W 138 g |
ŚRODA 15 03 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Winogrona, herbata lub woda OBIAD Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Bigos: kapusta kiszona, kapusta słodka, boczek świeży, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Kompot: śliwka, cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY PODWIECZOREK Maślanka naturalna z malinami: maślanka naturalna (mleko, żywe kultury bakterii), malina; dieta-mus malinowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 1009; B 52 g; T 32 g; W 156 g |
CZWARTEK 16 03 2023 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym, wędliną drobiową/wieprzową i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu/polędwicy) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka/indyka), papryka; kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Pomarańcza; herbata lub woda OBIAD Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka pietruszki ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY Udko opiekane: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; Ryż : ryż, masło (śmietanka z mleka); Fasolka szparagowa z pieca: fasolka szparagowa, masło (śmietanka z mleka), sól; Kompot: truskawka, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Paluch drożdżowy(mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata owocowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 973; B 65 g; T 37 g; W 128 g |
PIĄTEK 17 03 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna,/chleb razowy z masłem, serek waniliowy, herbata miętowa : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek waniliowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii); dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), sałata; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Banan; herbata lub woda
OBIAD Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Ryba panierowana: filet z dorsza (ryba), jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Herbata ziołowa ALERGENY: RYBA, JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana), herbata owocowa
KALOR 924; B 43 g; T 34 g; W 101 g |
PONIEDZIAŁEK 20 03 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami ryżowymi i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Winogrona ; herbata lub woda OBIAD Zupa grochowa: kiełbasa wieprzowa, groch łuskany, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER Naleśniki z serem/dżemem; mąka (ziarna pszenicy), jaja, mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Herbata miętowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JAJA
PODWIECZOREK Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); Sok owocowo – warzywny (przecier z marchwi, jabłek, bananów/brzoskwiń) ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 990; B 43 g; T 29 g; W 151 g |
WTOREK 21 03 2023 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, parówką drobiową i ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka, białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), ogórek kiszony; kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata z cytryną- herbata czarna, cytryna, cukier ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Kiwi; herbata lub woda OBIAD Zupa meksykańska: mięso wieprzowe, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory,fasola szparagowa, fasola czerwona,kukurydza, groszek zielony, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy; ALERGENY: SELER Pieczeń ze schabu: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; Sałata z koperkiem: sałata lodowa, koper, szczypior, olej, sól, pieprz; Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA, SELER PODWIECZOREK Muffinki: mąka pszenna, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, cukier, olej, jaja; Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao) ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA
KALOR 965; B 51 g; T 36 g; W 104 g |
ŚRODA 22 03 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól) z masłem (śmietanka z mleka) , serek kakaowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), kakao naturalne, dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), papryka; herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda OBIAD Zupa marchwianka: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Kotlet pożarski: mięso drobiowe, jaja, olej, mleko, kukurydza, marchew, szczypior, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; Ziemniaki : ziemniaki, masło (śmietanka z mleka),koper, sól; Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Kompot: wiśnia, cukier; ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 1092; B 53 g; T 25 g; W 170 g |
CZWARTEK 23 03 2023 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym i warzywami, twarożek z rzodkiewką: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, sałata, kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda OBIAD Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Spaghetti po bolońsku: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum), mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej słonecznikowy, sól), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), olej, groszek zielony; Kompot: porzeczka, cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata owocowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 858; B 32 g; T 22 g; W 125 g |
PIĄTEK 24 03 2023 ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, serem żółtym i warzywami, herbata rumiankowa : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), ogórek; dieta- wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka); ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda
OBIAD Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat pomidorowy (pomidory), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Ryba saute: filet z dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda -woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, jaja); Herbata z cytryną ALERGENY: RYBA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GORCZYCA, JAJA
PODWIECZOREK Mus owocowy (przeciery z bananów, brzoskwini, truskawek); herbata lub woda
KALOR 795; B 38 g; T 38 g; W 81 g |
Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/ bez mleka,
masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.