Czym jest OZE?

OZE jest to skrót od Odnawialnych Źródeł Energii. Zgodnie z ustawą Prawo energetyczne odnawialne źródła energii są to „źródła wykorzystujące w procesie przetwarzania energię wiatru, promieniowania słonecznego, geotermalną, fal, prądów i pływów morskich, spadku rzek oraz energię pozyskiwaną z biomasy, biogazu wysypiskowego, a także z biogazu powstałego w procesach odprowadzania lub oczyszczania ścieków albo rozkładu składowanych szczątek roślinnych i zwierzęcych”.

W związku z tym źródłami energii może być: słońce, wiatr, woda (rzeki, pływy i fale morskie), a także energia jądrowa, biomas oraz biogaz. Do energii odnawialnej zalicza się również ciepło pozyskane z ziemi (energia geotermalna), powietrza (energia aerotermalna), wody (energia hydrotermalna) oraz spalania biomasy.

Krótki film o odnawialnych źródłach energii

Zapraszamy do obejrzenia filmu dotyczącego Odnawialnych Źródeł Energii. Jest to animacja  zrealizowana przez To Do Media  dla Centrum Edukacji Ekologicznej Jastrzębskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji S.A.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat OZE zapraszamy na poniższe strony:

Podcast o Odnawialnych Źródłach Energii:

https://open.spotify.com/show/2S11AFgEemTY9S1VsrL1Py

Portal z ciekawymi artykułami i filmami:

http://odnawialnezrodlaenergii.pl

Strona internetowa PGE Energia Odnawialna:

https://pgeeo.pl/Zielona-energia-i-OZE

Kanał na Youtube „Świat OZE”:

https://www.youtube.com/c/światOZE/videos

 

Celem efektywnego wykorzystania energii  jest zmniejszenie ilości energii potrzebnej do dostarczania produktów i usług.

 

Rozwiązania pozwalające zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne:

  • ocieplenie budynków
  • wymiana okien
  • wymiana drzwi zewnętrznych
  • przebudowa systemów grzewczych
  • wymiana systemów wentylacji i klimatyzacji
  • systemy zarządzania energią
  • wymiana oświetlenia na energooszczędne
  • wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii

 

Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań, do ogrzania lub ochłodzenia mieszkań zużywa się mniejszą ilość energii, tak aby osiągnąć komfortową temperaturę w pomieszczeniu.

Ograniczanie zużycia energii obniża koszty eksploatacji i może przyczynić się do oszczędności w naszych kieszeniach. Dodatkowo służy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń.

Efektywność energetyczna i energia odnawialna są uznawane za bliźniacze filary zrównoważonej polityki energetycznej.



JADŁOSPIS  SP 63 Z OI  DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

NA DNI  16  05  –   20  05  2022

 

                              PONIEDZIAŁEK   16  05  2022


 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna/chleb 

                               razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami:

                               zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, miód; 

                             bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),chleb razowy (mąka żytnia, mąka 

                             pszenna  razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) 

                             lub drobiowa (mięso z piersi indyka), ogórek; herbata ziołowa; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                            


 II ŚNIADANIE      Banan; herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa drobiowa: filet z kurczaka, groszek cukrowy, marchew, seler, pietruszka,             

                              por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana 

                              z mleka, żywe kultury bakterii); 

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

                              Naleśniki z serem/dżemem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja

                              mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii),  

                              cukier,  cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Mięta z cytryną

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JAJA, MLEKO                                                    

                           

 PODWIECZOREK  Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); sok  

                                owocowy 

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 734; B 22g; T 22g; W 104g                                         

                              WTOREK              17  05  2022  


 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, parówka                

                               drobiowa, ketchup: chleb pszenno-żytni (mąka 

                             pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), 

                             masło (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi 

                             kurczaka, białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), papryka

                              kawa z mlekiem kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata z cytryną:        

                             herbata czarna, cytryna, cukier;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA  

               

 II ŚNIADANIE      Gruszka; herbata lub woda


 OBIAD                   Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por,              

                              ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść     

                              laurowy, natka pietruszki; 

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z JĘCZMIENIA 


                              Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym: mięso wieprzowe, ryż, cebula, 

                              wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), 

                              mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z 

                              mleka, żywe kultury bakterii);

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 

                                Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, 

                              sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,  

                              jaja)

                              Kompot: wiśnia, cukier; 

                              ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GORCZYCA, JAJA


 PODWIECZOREK  Mus owocowy (przeciery z bananów, brzoskwini, truskawek); herbata lub woda

                                                                                                                                                                                                                                                        

                                KALOR 860; B 38 g; T 21 g; W 120 g                                

                              ŚRODA                 18  05  2022


 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna,/chleb 

                              razowy  z masłem,  serek kakaowy, herbata ziołowa : zupa mleczna - 

                             mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; 

                             bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, 

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek naturalny (twaróg 

                             z mleka,  żywe kultury bakterii), kakao; dieta -wędlina wieprzowa (mięso 

                             ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), pomidor; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Marchewka; herbata lub woda


 OBIAD                   Barszcz ukraiński: mięso wieprzowe, buraki, kapusta biała, fasola 

                              biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele  

                              ang., liść laurowy, majeranek, koncentrat pomidorowy 

                              (pomidory), (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 

                                ALERGENY: SELER, MLEKO 

                              Pieczeń z indyka: filet z indyka, marchew, seler,  

                              pietruszka,  cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy);

                              Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 

                              Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper, szczypior, śmietana (śmietana 

                              z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), sól, 

                              pieprz;

                              Kompot: rabarbar, cukier; 

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, SELER, MLEKO 

                 

 PODWIECZOREK   Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, 

                               cukier, masło z mleka); mleko smakowe (mleko, owoce); herbata lub woda

                               ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY 

                                                                                                                                                                                                                                                             

                              KALOR 882; B 62 g; T 25 g; W 98 g

                               CZWARTEK          19  05  2022


  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, wędliną 

                               drobiową/wieprzową, twaróg z rzodkiewką: chleb 

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,  

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso 

                             ze schabu/polędwicy) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka/indyka), sałata lodowa, 

                             twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, 

                             żywe kultury bakterii), rzodkiewka, kakao z mlekiem kakao naturalne, mleko

                             herbata z cytryną - herbata czarna, cytryna, cukier

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA


 II ŚNIADANIE      Kalarepa; herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, 

                              ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; śmietana (śmietana z mleka, 

                              żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO                              

                                Gulasz wieprzowy: mięso z szynki wieprzowej, marchew, seler, cebula, czosnek, olej, 

                              sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna 

                              pszenicy);

                              Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka),

                              sól; 

                                Surówka wielowarzywna: marchew, seler, pietruszka, por, papryka, jabłko, 

                              kukurydza, seler naciowy, natka pietruszki, sól, pieprz, śmietana kwaśna (śmietana 

                              z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii);

                                Kompot: truskawka, cukier;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, SELER


PODWIECZOREK   Koktajl mleczno-owocowy : maślanka naturalna (maślanka, mleko, 

                              żywe kultury bakterii), owoce; dieta-mus/sok owocowy; herbata lub woda

                              ALERGENY: MLEKO                                                                                                                                                                                                                                                              

                             KALOR 880; B 36 g; T 23 g; W 124 g

                                                              

                            PIĄTEK                 20  05  2022


 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka 

                              pszenna/chleb razowy z masłem,  pasta jajeczna ze szczypiorkiem, 

                              herbata ziołowa : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane 

                            pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, 

                            cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb 

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), 

                             jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior, dieta-

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), 

                             ogórek;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA


 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda


 OBIAD                   Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, fasola biała,

                             marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy

                             śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);   

                             ALERGENY: SELER, MLEKO  


                              Ryba saute: filet z dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Surówka z białej rzodkwi: rzodkiew, por, jabłko, szczypior

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny(mleko, 

                              żywe kultury bakterii), sól, pieprz;

                              Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier;

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY

                                

 PODWIECZOREK  Wafle ryżowe:  ryż brązowy, słonecznik, kukurydza, kasza 

                              gryczana, kasza jaglana, siemię lniane;  herbata owocowa  

                                                                                                                                                                                                                                 

                             KALOR 916; B 35g; T 40g; W 89g

        Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/ bez mleka, 

                              masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy

 

        ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ), 

                             2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,  

                                9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

          Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek,  

        oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od 

         producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

        Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych. 

ZAPROSZENIE DO ZŁOŻENIA  OFERTY CENOWEJ

Dotyczy:  „Dostawa wraz z transportem i montażem pracowni językowej składającej się z: 10 stanowisk uczniowskich z ergonomicznymi krzesłami + okablowanie, 1 stanowisko dla nauczyciela/ lektora z ergonomicznym krzesłem + okablowanie do Szkoły Podstawowej Nr 63 z Oddziałami Integracyjnymi w Szczecinie”

Poniżej w linkach niezbędne dokumenty:

dokumenty do oferty