OZE jest to skrót od Odnawialnych Źródeł Energii. Zgodnie z ustawą Prawo energetyczne odnawialne źródła energii są to „źródła wykorzystujące w procesie przetwarzania energię wiatru, promieniowania słonecznego, geotermalną, fal, prądów i pływów morskich, spadku rzek oraz energię pozyskiwaną z biomasy, biogazu wysypiskowego, a także z biogazu powstałego w procesach odprowadzania lub oczyszczania ścieków albo rozkładu składowanych szczątek roślinnych i zwierzęcych”.
W związku z tym źródłami energii może być: słońce, wiatr, woda (rzeki, pływy i fale morskie), a także energia jądrowa, biomas oraz biogaz. Do energii odnawialnej zalicza się również ciepło pozyskane z ziemi (energia geotermalna), powietrza (energia aerotermalna), wody (energia hydrotermalna) oraz spalania biomasy.
Zapraszamy do obejrzenia filmu dotyczącego Odnawialnych Źródeł Energii. Jest to animacja zrealizowana przez To Do Media dla Centrum Edukacji Ekologicznej Jastrzębskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji S.A.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat OZE zapraszamy na poniższe strony:
Podcast o Odnawialnych Źródłach Energii:
https://open.spotify.com/show/2S11AFgEemTY9S1VsrL1Py
Portal z ciekawymi artykułami i filmami:
http://odnawialnezrodlaenergii.pl
Strona internetowa PGE Energia Odnawialna:
https://pgeeo.pl/Zielona-energia-i-OZE
Kanał na Youtube „Świat OZE”:
Celem efektywnego wykorzystania energii jest zmniejszenie ilości energii potrzebnej do dostarczania produktów i usług.
Rozwiązania pozwalające zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne:
Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań, do ogrzania lub ochłodzenia mieszkań zużywa się mniejszą ilość energii, tak aby osiągnąć komfortową temperaturę w pomieszczeniu.
Ograniczanie zużycia energii obniża koszty eksploatacji i może przyczynić się do oszczędności w naszych kieszeniach. Dodatkowo służy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń.
Efektywność energetyczna i energia odnawialna są uznawane za bliźniacze filary zrównoważonej polityki energetycznej.
JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
NA DNI 16 05 – 20 05 2022
PONIEDZIAŁEK 16 05 2022 ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), ogórek; herbata ziołowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Banan; herbata lub woda OBIAD Zupa drobiowa: filet z kurczaka, groszek cukrowy, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Naleśniki z serem/dżemem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, sól, serek śmietankowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cukier waniliowy, dżem 100% (owoce, sok jabłkowy), śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Mięta z cytryną ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JAJA, MLEKO
PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); sok owocowy ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 734; B 22g; T 22g; W 104g |
WTOREK 17 05 2022 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, parówka drobiowa, ketchup: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka, białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), papryka; kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda OBIAD Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z JĘCZMIENIA Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym: mięso wieprzowe, ryż, cebula, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka Colesław: kapusta biała, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, jaja); Kompot: wiśnia, cukier; ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GORCZYCA, JAJA PODWIECZOREK Mus owocowy (przeciery z bananów, brzoskwini, truskawek); herbata lub woda
KALOR 860; B 38 g; T 21 g; W 120 g |
ŚRODA 18 05 2022 ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna,/chleb razowy z masłem, serek kakaowy, herbata ziołowa : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek naturalny (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), kakao; dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), pomidor; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Marchewka; herbata lub woda OBIAD Barszcz ukraiński: mięso wieprzowe, buraki, kapusta biała, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, koncentrat pomidorowy (pomidory), (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Pieczeń z indyka: filet z indyka, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy); Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper, szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Kompot: rabarbar, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, SELER, MLEKO
PODWIECZOREK Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); mleko smakowe (mleko, owoce); herbata lub woda ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 882; B 62 g; T 25 g; W 98 g |
CZWARTEK 19 05 2022 ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną drobiową/wieprzową, twaróg z rzodkiewką: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu/polędwicy) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka/indyka), sałata lodowa, twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata z cytryną - herbata czarna, cytryna, cukier ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Kalarepa; herbata lub woda OBIAD Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Gulasz wieprzowy: mięso z szynki wieprzowej, marchew, seler, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy); Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka wielowarzywna: marchew, seler, pietruszka, por, papryka, jabłko, kukurydza, seler naciowy, natka pietruszki, sól, pieprz, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii); Kompot: truskawka, cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, SELER PODWIECZOREK Koktajl mleczno-owocowy : maślanka naturalna (maślanka, mleko, żywe kultury bakterii), owoce; dieta-mus/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO KALOR 880; B 36 g; T 23 g; W 124 g |
PIĄTEK 20 05 2022 ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata ziołowa : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior, dieta- wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda OBIAD Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Ryba saute: filet z dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka z białej rzodkwi: rzodkiew, por, jabłko, szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny(mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Wafle ryżowe: ryż brązowy, słonecznik, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, siemię lniane; herbata owocowa
KALOR 916; B 35g; T 40g; W 89g |
Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/ bez mleka,
masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.
ZAPROSZENIE DO ZŁOŻENIA OFERTY CENOWEJ
Poniżej w linkach niezbędne dokumenty: