Stołówka - jadłospis szkolny
JADŁOSPIS OBIADOWY SP 63 Z OI NA DNI 25.03 - 05.04.2024
Poniedziałek 25.03.2024 | Alergeny |
---|---|
Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy; 300ml | SELER |
Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka z pszenicy durum), sól, twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 150g+100g | GLUTEN Z PSZENICY MLEKO |
Herbata ziołowa | |
Świderki (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka) | GLUTEN Z PSZENICY MLEKO |
KALOR 795; B 36 g; T 23 g; W 113 g |
Wtorek 26.03.2024 | Alergeny |
---|---|
Krupnik ryżowy: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki, koper; 300ml | SELER |
Kluski śląskie w sosie mięsnym – ziemniaki, jaja, mąka ziemniaczana, sól, mięso wieprzowej, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek; 150+150g | JAJA |
Surówka z czerwonej kapusty: kapusta czerwona, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, jaja); 100g | GORCZYCA JAJA |
Kompot: wiśnia | |
Napój mleczny Actimel: mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii | MLEKO |
KALOR 649; B 33 g; T 24 g; W 71 g |
Środa 27.03.2024 | Alergeny |
---|---|
Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat pomidorowy (pomidory), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml | SELER MLEKO |
Gulasz wieprzowy: mięso z szynki, marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy); 80g+70g | GLUTEN Z PSZENICY |
Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g | MLEKO |
Surówka z kapusty pekińskiej: kapusta pekińska, papryka, kukurydza, seler, rzodkiewka, koper, olej, sól, pieprz; 100g | |
Kompot: śliwka | |
KALOR 736; B 26 g; T 28 g; W 99 g |
Czwartek 28.03.2024 | Alergeny |
---|---|
Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml | SELER MLEKO |
Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g | JAJA MLEKO GLUTEN Z PSZENICY |
Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), sól; 150g | MLEKO GLUTEN Z PSZENICY |
Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka, olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii); 100g | MLEKO |
Kompot: porzeczka | |
KALOR 686; B 36 g; T 35 g; W 82 g |
Piątek 29.03.2024 | Alergeny |
---|---|
Barszcz biały z jajkiem: biała kiełbasa, jaja, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml | SELER GLUTEN Z PSZENICY MLEKO |
Ryba panierowana: filet z miruny/dorsza (ryba), olej, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g | RYBA GLUTEN Z PSZENICY |
Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g | MLEKO |
Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g | |
Kompot: owoce mieszane (śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka) | |
KALOR 620; B 48 g; T 15 g; W 92 g |
PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY 01.04.2024 |
---|
___________________________ |
Wtorek 02.04.2024 | Alergeny |
---|---|
Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml | MLEKO |
Ryż z truskawkami; ryż, truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 150g+100g | MLEKO |
Herbata z cytryną | |
Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana) | |
KALOR 554; B 12; T 13g; W 100 |
Środa 03.04.2024 | Alergeny |
---|---|
Zupa wiedeńska: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml | SELER GLUTEN Z PSZENICY |
Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowo-wołowe, ryż, cebula, kapusta włoska, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 120g+70g | SELER GLUTEN Z PSZENICY MLEKO |
Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g | MLEKO |
Kompot: owoce mieszane (śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka) | |
Gruszka | |
KALOR 606; B 18 g; T 15 g; W 108 g |
Czwartek 04.04.2024 | Alergeny |
---|---|
Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka pietruszki; 300ml | SELER GLUTEN Z PSZENICY |
Udko opiekane: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g | |
Kasza kuskus: (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), sól; 150g | GLUTEN Z PSZENICY MLEKO |
Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g | |
Kompot: wiśnia | |
KALOR 651; B 26,1g; T 23,9g; W 81,9 |
Piątek 05.04.2024 | Alergeny |
---|---|
Zupa jarzynowa: kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; 300ml | SELER |
Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g | RYBA GLUTEN Z PSZENICY |
Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g | MLEKO |
Surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, szczypior, sól, pieprz, olej; 100g | |
Kompot: porzeczka | |
KALOR 603; B 40 g; T 14 g; W 85 g |
ALERGENY:
1 - GLUTEN (PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ),
2 - SKORUPIAKI, 3 - JAJA, 4 - RYBY, 5 - ORZESZKI ZIEMNE,
6 - SOJA, 7 - MLEKO, 8 - ORZECHY, 9 - SELER, 10 - GORCZYCA,
11 - SEZAM, 12 - DWUTLENEK SIARKI, 13 - ŁUBIN, 14 - MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy:
pieprz czarny i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.