OZE jest to skrót od Odnawialnych Źródeł Energii. Zgodnie z ustawą Prawo energetyczne odnawialne źródła energii są to „źródła wykorzystujące w procesie przetwarzania energię wiatru, promieniowania słonecznego, geotermalną, fal, prądów i pływów morskich, spadku rzek oraz energię pozyskiwaną z biomasy, biogazu wysypiskowego, a także z biogazu powstałego w procesach odprowadzania lub oczyszczania ścieków albo rozkładu składowanych szczątek roślinnych i zwierzęcych”.
W związku z tym źródłami energii może być: słońce, wiatr, woda (rzeki, pływy i fale morskie), a także energia jądrowa, biomas oraz biogaz. Do energii odnawialnej zalicza się również ciepło pozyskane z ziemi (energia geotermalna), powietrza (energia aerotermalna), wody (energia hydrotermalna) oraz spalania biomasy.
Zapraszamy do obejrzenia filmu dotyczącego Odnawialnych Źródeł Energii. Jest to animacja zrealizowana przez To Do Media dla Centrum Edukacji Ekologicznej Jastrzębskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji S.A.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat OZE zapraszamy na poniższe strony:
Podcast o Odnawialnych Źródłach Energii:
https://open.spotify.com/show/2S11AFgEemTY9S1VsrL1Py
Portal z ciekawymi artykułami i filmami:
http://odnawialnezrodlaenergii.pl
Strona internetowa PGE Energia Odnawialna:
https://pgeeo.pl/Zielona-energia-i-OZE
Kanał na Youtube „Świat OZE”:
Celem efektywnego wykorzystania energii jest zmniejszenie ilości energii potrzebnej do dostarczania produktów i usług.
Rozwiązania pozwalające zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne:
Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań, do ogrzania lub ochłodzenia mieszkań zużywa się mniejszą ilość energii, tak aby osiągnąć komfortową temperaturę w pomieszczeniu.
Ograniczanie zużycia energii obniża koszty eksploatacji i może przyczynić się do oszczędności w naszych kieszeniach. Dodatkowo służy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń.
Efektywność energetyczna i energia odnawialna są uznawane za bliźniacze filary zrównoważonej polityki energetycznej.
JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
NA DNI 09 12 – 20 12 2024
PONIEDZIAŁEK 09 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza kukurydziana (ziarna kukurydzy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; herbata miętowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Banan ; herbata lub woda
OBIAD Zupa grochowa: mięso wieprzowe, groch łuskany, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER
Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka z pszenicy durum), sól, twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Herbata z cytryną; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); sok owocowy, herbata lub woda ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 940; B 49 g; T 28 g; W 115 g |
WTOREK 10 12 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym, serem żółtym i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor, kakao z mlekiem – kakao naturalne,mleko; herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Mandarynka; herbata lub woda
OBIAD Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Gulasz drobiowy: mięso z fileta kurczaka/indyka, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; Potrawka z marchewki: marchew mini, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 912; B 62 g; T 25 g; W 98 g |
ŚRODA 11 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, serkiem kakaowym, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek naturalny (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), kakao; dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Pomidor koktajlowy; herbata lub woda
OBIAD Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z JĘCZMIENIA Kotlet schabowy: schab, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka szwedzka: kapusta kiszona, kapusta biała, ogórek kiszony, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: śliwka, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JAJA, MLEKO
PODWIECZOREK Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii, herbata lub woda ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 994; B 47 g; T 46 g; W 134 g |
CZWARTEK 12 12 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), herbata rumiankowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Jabłko, herbata lub woda
OBIAD Zupa barszcz biały: biała kiełbasa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
Wieprzowina w jarzynach: szynka wieprzowa, kalafior, brukselka, cukinia, brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól), koncentrat pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; Makaron kolorowy (mąka z pszenicy durum, pomidory/szpinak/burak w proszku), sól; Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper, szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Kompot: porzeczka, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Serek owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus owocowy/ sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 923; B 33 g; T 30 g; W 122 g |
PIĄTEK 13 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior; dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), papryka,; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA
II ŚNIADANIE Pomarańcza; herbata lub woda
OBIAD Zupa szpinakowa z ryżem: kurczak, szpinak, jaja, koper, marchew, seler, pietruszka, por, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, JAJA, MLEKO Ryba w sosie greckim: filet z dorsza (ryba), olej, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Kompot: wiśnia, cukier; ALERGENY: RYBA, SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Mus owocowy (przeciery z bananów, brzoskwini, truskawek), herbata lub woda
KALOR 908; B 49 g; T 29 g; W 146 g |
PONIEDZIAŁEK 16 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami owsianymi i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata rumiankowa: zupa mleczna - mleko, płatki owsiane, sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, OWSA
II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda
OBIAD Zupa wiejska z zacierką: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, makaron (mąka z pszenicy durum), papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY Ryż z sosem truskawkowym; ryż, truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO
PODWIECZOREK Bułka maślana (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka), Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 859; B 48 g; T 20 g; W 105 g |
WTOREK 17 12 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym i warzywami, twarożek ze szczypiorkiem: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior, ogórek kiszony, kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Kalarepa; herbata lub woda
OBIAD Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Krokiety z pieczarkami i mozarellą: mąka pszenna (ziarna pszenicy), mleko, jaja, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, olej, pieczarki, mozarella (mleko, sól), olej; Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA PODWIECZOREK Kisiel owocowy: wiśnia, mąka ziemniaczana (skrobia ziemniaczana), cukier; herbata lub woda
KALOR 943; B 34g; T 31g; W 104g |
ŚRODA 18 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), sałata lodowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda
OBIAD Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Spaghetti po bolońsku: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum), mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej słonecznikowy, sól), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), olej, groszek zielony; Kompot: porzeczka, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Ciasteczka owsiane: mąka pszenna (ziarna pszenicy), płatki owsiane, jaja, masło (śmietanka z mleka), cukier; herbata owocowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z OWSA, JAJA
KALOR 952; B 35g; T 26g; W 137g |
CZWARTEK 19 12 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, parówką drobiową i ketchupem: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka, białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), papryka; kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Banan, herbata lub woda
OBIAD Zupa jarzynowa: Kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; ALERGENY: SELER
Filet z kurczaka: mięso z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Buraczki z jabłkiem: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: malina, cukier; ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Maślanka naturalna z truskawkami;maślanka naturalna (mleko, żywe kultury bakterii), truskawka; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 961; B 54 g; T 33 g; W 125 g |
PIĄTEK 20 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna,/chleb razowy z masłem, dżemem, herbata ziołowa : zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), dżem 100% (owoce, sok jabłkowy); dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Mandarynka; herbata lub woda
OBIAD Kapuśniak mazurski: mięso wieprzowe, kapusta kiszona, marchew, seler, pietruszka, por, koper, ziemniaki, cebula, czosnek, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER
Ryba saute: filet z miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka z sałaty lodowej: sałata lodowa, rzodkiewka, papryka, ogórek, pomidor, szczypior, koper, olej, sól, pieprz;
Kompot: śliwka, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Sok warzywno-owocowy; herbata lub woda KALOR 860; B 45 g; T 39 g; W 102 g |
Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,
masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.