Celem zajęć jest usprawnienie układu oddechowego, motoryki narządów aktykulacyjnych, wspomaganie terapii logopedycznej. Dzięki wykorzystaniu w czasie zajęć muzyki, melorecytacji i rytmizacji, dzieci "odnajdują" w sobie rytm, co ułatwia działania matematyczne, które są powtarzalne, odwracalne - rytmiczne.
W czasie logorytmiki uczymy się słuchać muzyki, rozumieć ją a nawet tworzyć.
Najważniejsze jest jednak to, że świetnie się bawimy.
Owoce w szkole
Od 15 października 2012r w Szkole Podstawowej Nr 63 z Oddziałami Integracyjnymi w Szczecinie ruszyła akcja „Owoce w szkole”. Jest to program Wspólnej Polityki Rolnej finansowany za środków pochodzący z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym jego celem jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkole.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się: świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki), świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki), soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Dlaczego spożywanie owoców i warzyw jest tak istotne? Otóż specjaliści alarmują, że otyłość wśród dzieci w Polsce jest coraz bardziej powszechna, a statystyki Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie na przestrzeni ostatnich 20 lat pokazują 3-krotny wzrost liczby dzieci z nadwagą. Powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, iż w diecie dzieci jest zbyt dużo soli, słodyczy, nasyconych tłuszczów i różnego rodzaju wysokoenergetycznych przekąsek, a za mało warzyw, owoców i płynów.
Tymczasem owoce to najlepsze i najzdrowsze naturalne słodycze. Warzywa i owoce są bogate w witaminy
i składniki mineralne oraz błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Szczególną rolę stanowią zawarte w nich antyoksydanty czyli związki takie jak wit. A, C, E, karoteny czy ksantofile. Antyoksydanty są niezwykle ważnymi związkami w naszej diecie, gdyż chronią nasz organizm, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy wieku starczego oraz niektórych nowotworów. Nic więc dziwnego, że jedną z 10 zasad zdrowego sposobu odżywiania jest umieszczenie w codziennej diecie owoców i warzyw.
Mamy nadzieję, że program „Owoce w szkole” przyczyni się do rozsmakowania naszych uczniów
w owocach i warzywach i staną się one nieodłączną częścią ich diety.
Intendent ds. żywienia
Ewa Cudnik
© 2011 by GPIUTMD
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...