Celem efektywnego wykorzystania energii jest zmniejszenie ilości energii potrzebnej do dostarczania produktów i usług.
Rozwiązania pozwalające zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne:
Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań, do ogrzania lub ochłodzenia mieszkań zużywa się mniejszą ilość energii, tak aby osiągnąć komfortową temperaturę w pomieszczeniu.
Ograniczanie zużycia energii obniża koszty eksploatacji i może przyczynić się do oszczędności w naszych kieszeniach. Dodatkowo służy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń.
Efektywność energetyczna i energia odnawialna są uznawane za bliźniacze filary zrównoważonej polityki energetycznej.
JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
NA DNI 06 05 – 17 05 2024
PONIEDZIAŁEK 06 05 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), sałata lodowa; herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Banan ; herbata lub woda
OBIAD Zupa fasolowa: mięso wieprzowe, fasola biała,marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER
Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka z pszenicy durum), truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Herbata miętowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka), herbata owocowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 866; B 27 g; T 15 g; W 155 g |
WTOREK 07 05 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym, serem żółtym i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor, kakao z mlekiem – kakao naturalne,mleko; herbata owocowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda
OBIAD Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, fasolka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Gulasz z indyka: mięso z fileta indyka, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; Marchew z brzoskwinią: marchew, brzoskwinia;
Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka); ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 859; B 30 g; T 32 g; W 105 g |
ŚRODA 08 05 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, serkiem waniliowym, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek waniliowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii); dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Kiwi; herbata lub woda
OBIAD Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z JĘCZMIENIA
Kotlet schabowy: schab, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka szwedzka: kapusta kiszona, kapusta biała, ogórek kiszony, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: śliwka; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JAJA, MLEKO
PODWIECZOREK Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata owocowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 994; B 47 g; T 46 g; W 134 g |
CZWARTEK 09 05 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek kiszony, kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), herbata rumiankowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Marchewka, herbata lub woda
OBIAD Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Wieprzowina w jarzynach: szynka wieprzowa, kalafior, brukselka, cukinia, brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól), koncentrat pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; Kompot: wiśnia; ALERGENY: MLEKO
PODWIECZOREK Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 925; B 31 g; T 29 g; W 81 g |
PIĄTEK 10 05 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior; dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), papryka,; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA
II ŚNIADANIE Ogórek; herbata lub woda
OBIAD Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, koncentrat pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Herbata ziołowa ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Ciastko zbożowe: zboża pełnoziarniste (mąka pszenna pełnoziarnista, płatki owsiane, mąka jęczmienna pełnoziarnista, mąka żytnia pełnoziarnista, mąka pełnoziarnista z pszenicy orkisz), cukier, sól, mleko; herbata owocowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, ŻYTA, JĘCZMIENIA, OWSA, MLEKO
KALOR 891; B 56 g; T 21 g; W 149 g |
PONIEDZIAŁEK 13 05 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata ziołowa: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), sałata lodowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
II ŚNIADANIE Śliwka; herbata lub woda
OBIAD Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Pyzy z mięsem: ziemniaki, mięso wieprzowo/wołowe, mąka ziemniaczana, jaja, cebula, sól, pieprz, majeranek, czosnek; Kapusta zasmażana: kapusta kiszona, cebula, olej, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy); Kompot: porzeczka; ALERGENY: JAJA, MLEKO
PODWIECZOREK Sok warzywno-owocowy
KALOR 998; B 33 g; T 38 g; W 129 g |
WTOREK 14 05 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym, jajkiem gotowanym i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), jajko, pomidor, kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA
II ŚNIADANIE Papryka; herbata lub woda
OBIAD Zupa ziemniaczana: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, makaron (mąka z pszenicy durum), szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY
Pulpety drobiowe w sosie warzywnym: mięso z udźca indyka, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), natka z pietruszki, cebula, marchew, seler, pietruszka, por, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), koper, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii); Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka); ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA PODWIECZOREK Napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii, dieta- mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 855; B 33g; T 29g; W 88g |
ŚRODA 15 05 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól) z masłem (śmietanka z mleka) , serek kakaowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), kakao naturalne, dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), kalarepa; herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda
OBIAD Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat pomidorowy (pomidory), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Gulasz wieprzowy: mięso z szynki wieprzowej, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek; Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Kompot: wiśnia; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA
PODWIECZOREK Świderki (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); herbata owocowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 962; B 45 g; T 30 g; W 153 g |
CZWARTEK 16 05 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, parówką drobiową i ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka, białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), papryka; kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata ziołowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Pomidory koktajlowe; herbata lub woda
OBIAD Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka pietruszki; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY
Udko z kurczaka: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Marchew z groszkiem: marchew, groszek, masło (śmietanka z mleka), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; Kompot: śliwka; ALERGENY: MLEKO
PODWIECZOREK Serek owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus owocowy/ sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 883; B 59 g; T 27 g; W 98 g
|
PIĄTEK 17 05 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, bułka pszenna z masłem, dżemem, herbata ziołowa: zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), masło (śmietanka z mleka); dżem 100% (owoce, sok jabłkowy); dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
II ŚNIADANIE Banan; herbata lub woda
OBIAD Spaghetti po bolońsku: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum), mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej słonecznikowy, sól), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), olej, groszek zielony; Mięta z cytryną ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana), sok owocowy
KALOR 858; B 32 g; T 22 g; W 125 g |
Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,
masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.