Celem efektywnego wykorzystania energii jest zmniejszenie ilości energii potrzebnej do dostarczania produktów i usług.
Rozwiązania pozwalające zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne:
Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań, do ogrzania lub ochłodzenia mieszkań zużywa się mniejszą ilość energii, tak aby osiągnąć komfortową temperaturę w pomieszczeniu.
Ograniczanie zużycia energii obniża koszty eksploatacji i może przyczynić się do oszczędności w naszych kieszeniach. Dodatkowo służy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń.
Efektywność energetyczna i energia odnawialna są uznawane za bliźniacze filary zrównoważonej polityki energetycznej.
JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
NA DNI 09 12 – 20 12 2024
PONIEDZIAŁEK 09 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza kukurydziana (ziarna kukurydzy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; herbata miętowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Banan ; herbata lub woda
OBIAD Zupa grochowa: mięso wieprzowe, groch łuskany, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER
Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka z pszenicy durum), sól, twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Herbata z cytryną; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); sok owocowy, herbata lub woda ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 940; B 49 g; T 28 g; W 115 g |
WTOREK 10 12 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym, serem żółtym i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor, kakao z mlekiem – kakao naturalne,mleko; herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Mandarynka; herbata lub woda
OBIAD Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Gulasz drobiowy: mięso z fileta kurczaka/indyka, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; Potrawka z marchewki: marchew mini, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 912; B 62 g; T 25 g; W 98 g |
ŚRODA 11 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, serkiem kakaowym, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek naturalny (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), kakao; dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Pomidor koktajlowy; herbata lub woda
OBIAD Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z JĘCZMIENIA Kotlet schabowy: schab, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka szwedzka: kapusta kiszona, kapusta biała, ogórek kiszony, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: śliwka, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JAJA, MLEKO
PODWIECZOREK Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii, herbata lub woda ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 994; B 47 g; T 46 g; W 134 g |
CZWARTEK 12 12 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), herbata rumiankowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Jabłko, herbata lub woda
OBIAD Zupa barszcz biały: biała kiełbasa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
Wieprzowina w jarzynach: szynka wieprzowa, kalafior, brukselka, cukinia, brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól), koncentrat pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; Makaron kolorowy (mąka z pszenicy durum, pomidory/szpinak/burak w proszku), sól; Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper, szczypior, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Kompot: porzeczka, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Serek owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus owocowy/ sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 923; B 33 g; T 30 g; W 122 g |
PIĄTEK 13 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior; dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), papryka,; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA
II ŚNIADANIE Pomarańcza; herbata lub woda
OBIAD Zupa szpinakowa z ryżem: kurczak, szpinak, jaja, koper, marchew, seler, pietruszka, por, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, JAJA, MLEKO Ryba w sosie greckim: filet z dorsza (ryba), olej, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Kompot: wiśnia, cukier; ALERGENY: RYBA, SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Mus owocowy (przeciery z bananów, brzoskwini, truskawek), herbata lub woda
KALOR 908; B 49 g; T 29 g; W 146 g |
PONIEDZIAŁEK 16 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami owsianymi i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata rumiankowa: zupa mleczna - mleko, płatki owsiane, sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, OWSA
II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda
OBIAD Zupa wiejska z zacierką: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, makaron (mąka z pszenicy durum), papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY Ryż z sosem truskawkowym; ryż, truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO
PODWIECZOREK Bułka maślana (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka), Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 859; B 48 g; T 20 g; W 105 g |
WTOREK 17 12 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym i warzywami, twarożek ze szczypiorkiem: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior, ogórek kiszony, kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Kalarepa; herbata lub woda
OBIAD Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Krokiety z pieczarkami i mozarellą: mąka pszenna (ziarna pszenicy), mleko, jaja, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, olej, pieczarki, mozarella (mleko, sól), olej; Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA PODWIECZOREK Kisiel owocowy: wiśnia, mąka ziemniaczana (skrobia ziemniaczana), cukier; herbata lub woda
KALOR 943; B 34g; T 31g; W 104g |
ŚRODA 18 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), sałata lodowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda
OBIAD Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO
Spaghetti po bolońsku: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum), mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej słonecznikowy, sól), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), olej, groszek zielony; Kompot: porzeczka, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Ciasteczka owsiane: mąka pszenna (ziarna pszenicy), płatki owsiane, jaja, masło (śmietanka z mleka), cukier; herbata owocowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z OWSA, JAJA
KALOR 952; B 35g; T 26g; W 137g |
CZWARTEK 19 12 2024
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, parówką drobiową i ketchupem: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka, białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), papryka; kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Banan, herbata lub woda
OBIAD Zupa jarzynowa: Kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; ALERGENY: SELER
Filet z kurczaka: mięso z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Buraczki z jabłkiem: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: malina, cukier; ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Maślanka naturalna z truskawkami;maślanka naturalna (mleko, żywe kultury bakterii), truskawka; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 961; B 54 g; T 33 g; W 125 g |
PIĄTEK 20 12 2024
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna,/chleb razowy z masłem, dżemem, herbata ziołowa : zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), dżem 100% (owoce, sok jabłkowy); dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Mandarynka; herbata lub woda
OBIAD Kapuśniak mazurski: mięso wieprzowe, kapusta kiszona, marchew, seler, pietruszka, por, koper, ziemniaki, cebula, czosnek, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER
Ryba saute: filet z miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka z sałaty lodowej: sałata lodowa, rzodkiewka, papryka, ogórek, pomidor, szczypior, koper, olej, sól, pieprz;
Kompot: śliwka, cukier; ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Sok warzywno-owocowy; herbata lub woda KALOR 860; B 45 g; T 39 g; W 102 g |
Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,
masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.