Celem efektywnego wykorzystania energii  jest zmniejszenie ilości energii potrzebnej do dostarczania produktów i usług.

 

Rozwiązania pozwalające zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne:

  • ocieplenie budynków
  • wymiana okien
  • wymiana drzwi zewnętrznych
  • przebudowa systemów grzewczych
  • wymiana systemów wentylacji i klimatyzacji
  • systemy zarządzania energią
  • wymiana oświetlenia na energooszczędne
  • wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii

 

Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań, do ogrzania lub ochłodzenia mieszkań zużywa się mniejszą ilość energii, tak aby osiągnąć komfortową temperaturę w pomieszczeniu.

Ograniczanie zużycia energii obniża koszty eksploatacji i może przyczynić się do oszczędności w naszych kieszeniach. Dodatkowo służy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń.

Efektywność energetyczna i energia odnawialna są uznawane za bliźniacze filary zrównoważonej polityki energetycznej.

JADŁOSPIS  SP 63 Z OI  DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

NA DNI  06  05  –   17  05  2024

 

                           

                               PONIEDZIAŁEK          06  05  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy

                               lub pszenno-żytni z masłem,  wędliną wieprzową lub drobiową

                               i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna

                             pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna,

                             drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka

                             z mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

                             kurczaka), sałata lodowa; herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                           

 

 II ŚNIADANIE      Banan ; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa fasolowa: mięso wieprzowe, fasola biała,marchew, seler, pietruszka, por,                             

                              ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;

                                ALERGENY: SELER  

 

                              Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka z pszenicy durum),

                              truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Herbata miętowa

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                         

                          

 PODWIECZOREK  Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka), herbata                            

                                owocowa  

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 866; B 27 g; T 15 g; W 155 g                    

        

                                WTOREK                 07  05  2024 

 

ŚNIADANIE           Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem,

                               pasztetem drobiowym, serem żółtym i warzywami: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi

                             indyka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor, kakao

                               z mlekiem – kakao naturalne,mleko; herbata owocowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda                           

 

 OBIAD                   Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała, fasolka, marchew, seler, 

                                pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);   

                                ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Gulasz z indyka: mięso z fileta indyka, marchew, seler,  pietruszka,  por,

                              cebula, czosnek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), olej, sól, pieprz, papryka

                              słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól;

                              Marchew z brzoskwinią: marchew, brzoskwinia;

 

                                Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka);

                                ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

 PODWIECZOREK  Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus

                              owocowy/sok owocowy; herbata lub woda

                               ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                KALOR 859; B 30 g; T 32 g; W 105 g

                             

                              ŚRODA                   08  05  2024

 

 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna,

                              chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem,  serkiem waniliowym,

                              herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól,

                             cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni

                             (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna

                             razowa), masło (śmietanka z mleka), serek waniliowy (twaróg z mleka, żywe

                             kultury bakterii); dieta-wędlina  wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa

                             (mięso z piersi kurczaka), ogórek;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Kiwi; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por,             

                              ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść    

                              laurowy, natka pietruszki;

                               ALERGENY: SELER, GLUTEN Z JĘCZMIENIA

 

                              Kotlet schabowy: schab, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka 

                              pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz;

                                Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                                Surówka szwedzka: kapusta kiszona, kapusta biała, ogórek kiszony, cebula,

                              natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

                                Kompot: śliwka;

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JAJA, MLEKO

                

 PODWIECZOREK  Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

                              z mleka); herbata owocowa

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                                              

                               KALOR 994; B 47 g; T 46 g; W 134 g

                               CZWARTEK          09  05  2024

 

  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, wędliną

                               wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe

                             kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury   

                             bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa

                             (mięso  z piersi kurczaka), ogórek kiszony, kawa z mlekiem – kawa zbożowa

                             (cykoria, żyto), herbata rumiankowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Marchewka, herbata lub woda

 

 

OBIAD                    Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki,  marchew, seler,

                              pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                                Wieprzowina w jarzynach: szynka wieprzowa, kalafior, brukselka, cukinia, brokuły,

                              marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól), koncentrat

                                pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek;

                                Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka),

                              sól;

                                Kompot: wiśnia;

                              ALERGENY: MLEKO

 

PODWIECZOREK   Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok

                              owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                 

                                KALOR 925; B 31 g; T 29 g; W 81 g

        

                                PIĄTEK                 10  05  2024

 

 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna,

                              chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem,  pastą jajeczną ze

                              szczypiorkiem, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki

                             kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby

                             pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),

                             chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja, jogurt naturalny

                             (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior; dieta-wędlina wieprzowa (mięso

                             ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), papryka,;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA                            

 

 II ŚNIADANIE      Ogórek; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler,

                              pietruszka, por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, koncentrat

                              pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum), śmietana

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

                              Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz;

                                Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól;

                                Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona,  

                                marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

                                Herbata ziołowa

                                ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                        

                          

 PODWIECZOREK  Ciastko zbożowe: zboża pełnoziarniste (mąka pszenna pełnoziarnista, płatki

                                owsiane, mąka jęczmienna pełnoziarnista, mąka żytnia pełnoziarnista, mąka

                              pełnoziarnista z pszenicy orkisz), cukier, sól, mleko;  herbata owocowa

                               ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, ŻYTA, JĘCZMIENIA, OWSA, MLEKO                    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 891; B 56 g; T 21 g; W 149 g

                       

 

 

                               PONIEDZIAŁEK        13  05  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna z masłem, 

                               wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata ziołowa:                            

                             zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód;

                             bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), masło (śmietanka z mleka), 

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), 

                             sałata lodowa; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY                           

 

 II ŚNIADANIE      Śliwka; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler,

                              pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);   

                                ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Pyzy z mięsem: ziemniaki, mięso wieprzowo/wołowe, mąka ziemniaczana,

                              jaja, cebula, sól, pieprz, majeranek, czosnek;                         

                                Kapusta zasmażana: kapusta kiszona, cebula, olej, sól, pieprz, ziele

                              ang., liść laurowy, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna

                              pszenicy);

                                Kompot: porzeczka;

                                ALERGENY: JAJA, MLEKO                        

                          

 PODWIECZOREK  Sok warzywno-owocowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 998; B 33 g; T 38 g; W 129 g                                       

                               WTOREK                   14  05  2024 

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem,

                               pasztetem drobiowym, jajkiem gotowanym i warzywami: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi

                             indyka), jajko, pomidor, kakao z mlekiem kakao naturalne, mleko;

                             herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA  

              

 II ŚNIADANIE      Papryka; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa ziemniaczana: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por,

                              ziemniaki, makaron (mąka z pszenicy durum), szczypior, czosnek, sól,

                              pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;   

                                ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY

 

                              Pulpety drobiowe w sosie warzywnym: mięso z udźca indyka, mleko,

                              bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), jaja, mąka pszenna (ziarna

                              pszenicy), natka z pietruszki, cebula, marchew, seler, pietruszka, por, śmietana

                              słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), koper, sól, pieprz, papryka

                              słodka, czosnek;                                                

                                Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól;

                              Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu,

                              woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana

                              z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii);            

                              Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka);

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA

 PODWIECZOREK  Napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii, dieta-

                              mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda

                               ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                        

                                KALOR 855; B 33g; T 29g; W 88g                                 

                        

                                ŚRODA                      15  05  2024

 

ŚNIADANIE          Zupa mleczna z makaronem - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum),

                             sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól)

                             z  masłem (śmietanka z mleka) , serek kakaowy (twaróg z mleka, żywe

                             kultury bakterii), kakao naturalne, dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu)

                             lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), kalarepa; herbata ziołowa

                               ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka,

                              por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat

                              pomidorowy (pomidory), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Gulasz wieprzowy: mięso z szynki wieprzowej, mąka pszenna (ziarna

                              pszenicy), marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele

                              angielskie, majeranek;

                              Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka

                                z mleka), sól;

                              Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka,

                                żywe kultury bakterii), sól, pieprz;               

                              Kompot: wiśnia;

                              ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA

                

 PODWIECZOREK  Świderki (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

                              z mleka);  herbata owocowa

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                             

                                KALOR 962; B 45 g; T 30 g; W 153 g

                       

                               CZWARTEK                16  05  2024

 

  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, parówką                

                               drobiową i ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,

                             mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło

                             (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka,

                             białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), papryka; kawa

                               z mlekiem kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata ziołowa;

                               ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Pomidory koktajlowe; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól,

                              pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka

                              pietruszki;

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY

 

 

                              Udko z kurczaka: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka,                           

                              czosnek;    

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Marchew z groszkiem: marchew, groszek, masło (śmietanka z mleka), 

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier;                      

                                Kompot: śliwka;

                              ALERGENY: MLEKO

 

PODWIECZOREK   Serek owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus

                              owocowy/ sok owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                 

                                KALOR 883; B 59 g; T 27 g; W 98 g

 

                         

                                 PIĄTEK                 17  05  2024

 

ŚNIADANIE           Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, bułka pszenna z masłem,

                               dżemem, herbata ziołowa:  zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna

                             ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),

                             masło (śmietanka z mleka); dżem 100% (owoce, sok jabłkowy); dieta -wędlina

                             wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

 II ŚNIADANIE      Banan; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Spaghetti po bolońsku: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum),   

                              mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka

                              żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej  

                              słonecznikowy, sól), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii                     

                               mlekowych), olej, groszek zielony;

                                Mięta z cytryną

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                               

 PODWIECZOREK  Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana), sok owocowy

                         

                                                                                                                                                                                                                                 

                               KALOR 858; B 32 g; T 22 g; W 125 g

 

           

 

        Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,

                                                              masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy

 

        ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),

                             2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                                9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

          Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

        oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

         producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

        Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych. 

Ogłoszenie o wyniku przetargu o wynajem pomieszczeń na rok szkolny 2022/2023.

Treść ogłoszenia