Celem efektywnego wykorzystania energii  jest zmniejszenie ilości energii potrzebnej do dostarczania produktów i usług.

 

Rozwiązania pozwalające zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne:

  • ocieplenie budynków
  • wymiana okien
  • wymiana drzwi zewnętrznych
  • przebudowa systemów grzewczych
  • wymiana systemów wentylacji i klimatyzacji
  • systemy zarządzania energią
  • wymiana oświetlenia na energooszczędne
  • wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii

 

Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań, do ogrzania lub ochłodzenia mieszkań zużywa się mniejszą ilość energii, tak aby osiągnąć komfortową temperaturę w pomieszczeniu.

Ograniczanie zużycia energii obniża koszty eksploatacji i może przyczynić się do oszczędności w naszych kieszeniach. Dodatkowo służy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń.

Efektywność energetyczna i energia odnawialna są uznawane za bliźniacze filary zrównoważonej polityki energetycznej.

JADŁOSPIS  SP 63 Z OI  DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

NA DNI  09 12  –   20 12  2024

 

                           

                               PONIEDZIAŁEK          09  12  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, miodem, bułka pszenna, chleb

                               razowy lub pszenno-żytni z masłem,  wędliną wieprzową lub drobiową

                               i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza kukurydziana (ziarna

                             kukurydzy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna,

                             drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z

                             mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

                             kurczaka), ogórek; herbata miętowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                           

 

 II ŚNIADANIE      Banan ; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa grochowa: mięso wieprzowe, groch łuskany, marchew, seler, 

                              pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              majeranek;

                              ALERGENY: SELER

 

                              Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka z pszenicy 

                              durum), sól, twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Herbata z cytryną;

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                         

                          

 PODWIECZOREK  Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); sok 

                                owocowy, herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 940; B 49 g; T 28 g; W 115 g                    

                           

                               WTOREK                 10  12  2024  

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem,

                               pasztetem drobiowym, serem żółtym i warzywami: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi

                             indyka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor, kakao

                               z mlekiem – kakao naturalne,mleko; herbata ziołowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Mandarynka; herbata lub woda                           

 

 OBIAD                   Zupa brokułowa: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki,

                              sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury

                              bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Gulasz drobiowy: mięso z fileta kurczaka/indyka, mąka pszenna (ziarna

                              pszenicy), marchew, seler,  pietruszka,  cebula, czosnek, olej, sól, pieprz,

                              papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól;

                              Potrawka z marchewki: marchew mini, masło (śmietanka z mleka),

                              mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana  z mleka, żywe kultury

                              bakterii), sól, cukier;

                                Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier;

                                ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

 PODWIECZOREK  Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus

                              owocowy/sok owocowy; herbata lub woda

                              ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                KALOR 912; B 62 g; T 25 g; W 98 g

                          

                              ŚRODA                   11  12  2024

 

 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna,

                              chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem,  serkiem kakaowym,

                              herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól,

                            cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni

                            (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna

                            razowa), masło (śmietanka z mleka), serek naturalny (twaróg z mleka, żywe

                            kultury bakterii), kakao; dieta-wędlina  wieprzowa (mięso ze schabu) lub

                            drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Pomidor koktajlowy; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por,             

                              ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść    

                              laurowy, natka pietruszki;

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z JĘCZMIENIA

                              Kotlet schabowy: schab, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka 

                              pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Surówka szwedzka: kapusta kiszona, kapusta biała, ogórek kiszony, cebula,

                              natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

                              Kompot: śliwka, cukier;

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JAJA, MLEKO

                

 PODWIECZOREK  Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

                              z mleka); napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury    

                              bakterii, herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                                              

                               KALOR 994; B 47 g; T 46 g; W 134 g

                           

                               CZWARTEK          12  12  2024

 

  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, wędliną

                               wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe

                             kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury   

                             bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa

                             (mięso  z piersi kurczaka), kawa z mlekiem – kawa zbożowa

                             (cykoria, żyto), herbata rumiankowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 II ŚNIADANIE      Jabłko, herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa barszcz biały: biała kiełbasa, marchew, seler,

                              pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka

                              żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

                                Wieprzowina w jarzynach: szynka wieprzowa, kalafior, brukselka, cukinia,

                              brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól),

                              koncentrat pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek,

                              czosnek;

                              Makaron kolorowy (mąka z pszenicy durum, pomidory/szpinak/burak

                              w proszku), sól;

                                Sałata ze śmietaną/jogurtem: sałata lodowa, koper, szczypior, śmietana

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe

                              kultury bakterii), sól, pieprz;

                                Kompot: porzeczka, cukier;

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

PODWIECZOREK   Serek owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus

                              owocowy/ sok owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 923; B 33 g; T 30 g; W 122 g

                              

                              PIĄTEK                13  12  2024

 

 ŚNIADANIE         Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna,

                              chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem,  pastą jajeczną ze

                              szczypiorkiem, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki

                            kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby

                            pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),

                            chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                            mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja, jogurt naturalny

                            (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior; dieta-wędlina wieprzowa (mięso

                             ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), papryka,;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA                            

 

 II ŚNIADANIE      Pomarańcza; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa szpinakowa z ryżem: kurczak, szpinak, jaja, koper, marchew, seler,

                              pietruszka, por, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana

                              z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, JAJA, MLEKO

                              Ryba w sosie greckim: filet z dorsza (ryba), olej, marchew,

                              seler, pietruszka, por, cebula, koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka

                              pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;                               

                                Kompot: wiśnia, cukier;

                                ALERGENY: RYBA, SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                        

                          

 PODWIECZOREK  Mus owocowy (przeciery z bananów, brzoskwini,

                              truskawek), herbata lub woda

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 908; B 49 g; T 29 g; W 146 g

                               PONIEDZIAŁEK          16  12  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami owsianymi i miodem, bułka pszenna/chleb

                               razowy z masłem,  wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami,

                               herbata rumiankowa: zupa mleczna - mleko, płatki owsiane, sól,

                             cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka

                             żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), 

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), 

                             ogórek; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, OWSA                           

 

 II ŚNIADANIE      Gruszka; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa wiejska z zacierką: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por,

                              ziemniaki, makaron (mąka z pszenicy durum), papryka, szczypior, czosnek, sól,

                              pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;   

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY  

                              Ryż z sosem truskawkowym; ryż, truskawka, cukier, śmietana kwaśna

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Herbata ziołowa

                                ALERGENY: MLEKO                         

                          

 PODWIECZOREK  Bułka maślana (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

                              z mleka), Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok

                              owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 859; B 48 g; T 20 g; W 105 g                             

                               WTOREK              17  12  2024

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem,

                               pasztetem drobiowym i warzywami, twarożek ze szczypiorkiem: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi

                             indyka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe

                             kultury bakterii), szczypior, ogórek kiszony, kawa z mlekiem kawa zbożowa

                             (cykoria, żyto), mleko; herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 II ŚNIADANIE      Kalarepa; herbata lub woda                           

 

 OBIAD                   Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki,  marchew, seler,

                              pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Krokiety z pieczarkami i mozarellą: mąka pszenna (ziarna pszenicy),

                              mleko, jaja, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże,

                              sól), sól, olej, pieczarki, mozarella (mleko, sól), olej;

                                Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier;

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA

 PODWIECZOREK  Kisiel owocowy: wiśnia, mąka ziemniaczana (skrobia

                              ziemniaczana), cukier; herbata lub woda

                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                KALOR 943; B 34g; T 31g; W 104g

        

                               ŚRODA                   18  12  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna z masłem, 

                               wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata z cytryną:                            

                             zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód;

                             bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), masło (śmietanka z mleka), 

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), 

                             sałata lodowa; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler,

                              pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);   

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                                Spaghetti po bolońsku: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum),  

                              mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka

                              żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej  

                              słonecznikowy, sól), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii                     

                              mlekowych), olej, groszek zielony;

                              Kompot: porzeczka, cukier;                               

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

              

 PODWIECZOREK  Ciasteczka owsiane: mąka pszenna (ziarna pszenicy), płatki

                              owsiane, jaja, masło (śmietanka z mleka), cukier;  

                                herbata owocowa

                                ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z OWSA, JAJA

                                                                                                                                                                                                                                                              

                                KALOR 952; B 35g; T 26g; W 137g

                           

                              CZWARTEK          19  12  2024

 

  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, parówką               

                               drobiową i ketchupem: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia),

                             chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka

                             z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka, białka

                             mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), papryka; kakao

                               z mlekiem kakao naturalne, mleko; herbata ziołowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Banan, herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa jarzynowa: Kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, kapusta biała,

                              marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy;

                              ALERGENY: SELER

 

                              Filet z kurczaka: mięso z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka 

                              pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek;

                                Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;                               

                              Buraczki z jabłkiem: burak, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;                             

                              Kompot: malina, cukier;

                              ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

 

PODWIECZOREK    Maślanka naturalna z truskawkami;maślanka naturalna (mleko, żywe

                               kultury bakterii), truskawka; herbata lub woda

                              ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                  

                                KALOR 961; B 54 g; T 33 g; W 125 g                             

                              

                               PIĄTEK                 20  12  2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna,/chleb

                               razowy  z masłem,  dżemem, herbata ziołowa : zupa mleczna -

                             mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka

                             pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa),

                             masło (śmietanka z mleka), dżem 100% (owoce, sok jabłkowy); dieta -wędlina

                             wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Mandarynka; herbata lub woda

                           

 OBIAD                   Kapuśniak mazurski: mięso wieprzowe, kapusta kiszona, marchew, 

                              seler, pietruszka, por, koper, ziemniaki, cebula, czosnek, natka pietruszki,                  

                              koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek;

                              ALERGENY: SELER 

 

                              Ryba saute: filet z miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz;

                              Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),  sól;

                              Surówka z sałaty lodowej: sałata lodowa, rzodkiewka, papryka, ogórek,

                              pomidor, szczypior, koper, olej, sól, pieprz;

 

                              Kompot: śliwka, cukier;

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO   

                       

 PODWIECZOREK  Sok warzywno-owocowy; herbata lub woda                                                                                                                                                                                                                                 

                                KALOR 860; B 45 g; T 39 g; W 102 g

 

        Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,

                                                              masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy

 

        ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),

                             2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                                9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

          Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

        oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

         producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

        Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych. 

Ogłoszenie o wyniku przetargu o wynajem pomieszczeń na rok szkolny 2022/2023.

Treść ogłoszenia