Celem efektywnego wykorzystania energii  jest zmniejszenie ilości energii potrzebnej do dostarczania produktów i usług.

 

Rozwiązania pozwalające zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne:

  • ocieplenie budynków
  • wymiana okien
  • wymiana drzwi zewnętrznych
  • przebudowa systemów grzewczych
  • wymiana systemów wentylacji i klimatyzacji
  • systemy zarządzania energią
  • wymiana oświetlenia na energooszczędne
  • wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii

 

Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań, do ogrzania lub ochłodzenia mieszkań zużywa się mniejszą ilość energii, tak aby osiągnąć komfortową temperaturę w pomieszczeniu.

Ograniczanie zużycia energii obniża koszty eksploatacji i może przyczynić się do oszczędności w naszych kieszeniach. Dodatkowo służy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń.

Efektywność energetyczna i energia odnawialna są uznawane za bliźniacze filary zrównoważonej polityki energetycznej.

JADŁOSPIS  SP 63 Z OI  DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

NA DNI  25  03 –   05  04  2024

 

 

                               PONIEDZIAŁEK          25 03 2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy

                               lub pszenno-żytni z masłem,  wędliną wieprzową lub drobiową

                               i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna

                             pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna,

                             drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z

                             mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

                             kurczaka), sałata lodowa; herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA                            

 

 II ŚNIADANIE      Gruszka ; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, 

                              ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, 

                              koncentrat pomidorowy (pomidory);

                              ALERGENY: SELER

 

                              Makaron z serem i śmietaną na słodko; makaron (mąka z pszenicy 

                              durum), sól, twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), cukier, śmietana kwaśna 

                              (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                                Herbata ziołowa;

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO                       

                          

 PODWIECZOREK  Świderki (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło

                              z mleka);  sok owocowy

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                KALOR 941; B 48 g; T 30 g; W 117 g                               

                             

                            WTOREK                 26 03 2024  

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, parówką               

                               drobiową, ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,

                             mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło

                             (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka,

                             białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), ogórek; kawa

                               z mlekiem kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata ziołowa;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Krupnik ryżowy: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por,

                              ziemniaki, ryż, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki;

                              ALERGENY: SELER

 

                              Kluski śląskie w sosie mięsnym – ziemniaki, jaja, mąka

                              ziemniaczana, sól, mięso wieprzowe, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka

                              słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek;

 

                                Surówka z czerwonej kapusty: kapusta czerwona, cebula, jabłko, natka

                              pietruszki, sól, pieprz, majonez (olej rzepakowy, musztarda - woda, ocet, 

                               gorczyca, cukier, sól, jaja);

                                Kompot: wiśnia

                               ALERGENY: JAJA, GORCZYCA

 

 PODWIECZOREK  Jogurt naturalny z bananem (mleko, żywe kultury bakterii), banan; 

                              herbata lub woda

                               ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                                               

                                KALOR 891; B 32g; T 26g; W 134g

        

                              ŚRODA                   27 03 2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna, chleb razowy

                               lub pszenno-żytni z masłem,  wędliną wieprzową lub drobiową

                               i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna

                             pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna,

                             drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb

                             razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z

                             mleka),wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi

                             kurczaka), sałata lodowa; herbata z cytryną

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA 

                         

 II ŚNIADANIE      Kalarepa; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka,

                              por, cebula,  sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ryż, koncentrat

                              pomidorowy (pomidory), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

                                Gulasz wieprzowy: mięso z szynki wieprzowej, mąka pszenna (ziarna

                              pszenicy), marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele

                              angielskie, majeranek;

                                Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka),

                              sól;

                                Surówka z kapusty pekińskiej: kapusta pekińska,  papryka, kukurydza, seler,

                              rzodkiewka, koper, olej, sól, pieprz;

                                Kompot: śliwka                              

                                ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, SELER                       

               

 PODWIECZOREK  Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka);

                                sok warzywno-owocowy

                               ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

                                                                                                                                                                                                                                                              

                               KALOR 962; B 45 g; T 30 g; W 153 g

                           

                            CZWARTEK          28 03 2024

 

  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem,

                               pasztetem drobiowym, serem żółtym i warzywami: chleb pszenno-żytni

                             (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna

                             razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), ser żółty

                             (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), papryka, kakao

                               z mlekiem kakao naturalne, mleko; herbata rumiankowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 II ŚNIADANIE      Pomidor koktajlowy; herbata lub woda

 

 OBIAD                   Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler,

                              pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);   

                              ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka 

                              pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek;                               

                               Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól;

                               Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu,

                              woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana

                              z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii);

                               Kompot: porzeczka

                              ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY

 

PODWIECZOREK   Mleko smakowe (mleko, owoce/kakao), dieta-mus/sok

                              owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO

                                                                                                                                                                                                                                 

                                KALOR 992; B 46 g; T 39 g; W 134 g

                              

                            PIĄTEK                 29 03 2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i miodem, bułka

                               pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową

                               i warzywami, herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane

                             pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól,

                             cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka

                             żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), 

                             wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), 

                             pomidor; 

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Papryka; herbata lub woda

                           

 OBIAD                   Zupa barszcz biały z jajkiem: biała kiełbasa, jaja,  marchew, seler,

                              pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka

                              żywe kultury bakterii);

                                ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

                              Ryba panierowana: filet z miruny/dorsza (ryba), olej, bułka tarta

                                (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz;

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, 

                              marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej;

                              Kompot: owoce mieszane (śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka)

                                ALERGENY: RYBA,  GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO      

                     

 PODWIECZOREK  Ciastko zbożowe: zboża pełnoziarniste (mąka pszenna pełnoziarnista, płatki

                                owsiane, mąka jęczmienna pełnoziarnista, mąka żytnia pełnoziarnista, mąka

                              pełnoziarnista z pszenicy orkisz), cukier, sól, mleko;  herbata owocowa

                               ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, ŻYTA, JĘCZMIENIA, OWSA, MLEKO                              

                                                                                                                                                                                                                                 

                                KALOR 897; B 47 g; T 30 g; W 94 g

 

                             

                            PONIEDZIAŁEK        01 04 2024

 

 

PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY

 

 

                              

                               WTOREK              02 04 2024 

 

 ŚNIADANIE          Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem, wędliną

                               wieprzową lub drobiową i warzywami, twaróg z rzodkiewką: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), twaróg (mleko, żywe

                             kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury   

                             bakterii), rzodkiewka, wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa

                             (mięso  z piersi kurczaka), sałata lodowa, kawa z mlekiem – kawa zbożowa

                             (cykoria, żyto), herbata z cytryną- herbata czarna, cytryna, cukier

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Jabłko; herbata lub woda                           

                              

 OBIAD                   Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała,

                              marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);   

                                ALERGENY: SELER, MLEKO

                              Ryż z truskawkami; ryż, truskawka, cukier, śmietana kwaśna

                                (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);

                              Herbata z cytryną

                              ALERGENY: MLEKO       

 

 PODWIECZOREK  Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana), herbata owocowa                         

 

                                KALOR 784; B 28g; T 22g; W 104g                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

                           

                             

                              ŚRODA                 03 04 2024

 

ŚNIADANIE          Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem, bułka pszenna, chleb

                              razowy lub pszenno-żytni z masłem,  dżem, herbata ziołowa : zupa mleczna –

                            mleko, płatki ryżowe (ziarna ryżu), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna,

                            drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy

                            (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), dżem 100%

                            (owoce, sok jabłkowy); dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa               

                             (mięso z piersi kurczaka),ogórek; herbata ziołowa;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 

 II ŚNIADANIE      Gruszka; herbata lub woda                           

 

 OBIAD                   Zupa wiedeńska: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por,

                              ziemniaki, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy,

                              natka pietruszki; 

                                ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY

                              Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowo-wołowe, ryż, cebula,

                              kapusta włoska, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat

                              pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier,

                              śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii);                          

                               Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                              Kompot: owoce mieszane (śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka)

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO 

 

 PODWIECZOREK  Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta-mus/sok

                              owocowy; herbata lub woda

                               ALERGENY: MLEKO

 

                                KALOR 862; B 29 g; T 29 g; W 112 g

                               

                               CZWARTEK          04 04 2024

 

  ŚNIADANIE         Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z  masłem,

                               wędliną wieprzową lub drobiową, serem żółtym i warzywami: chleb

                             pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia,

                             mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa

                             (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ser żółty                         

                             (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), pomidor, kakao

                               z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata rumiankowa

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA

 II ŚNIADANIE      Ogórek; herbata lub woda    

                      

 OBIAD                   Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól,

                              pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka

                              pietruszki;

                              ALERGENY: SELER, GLUTEN Z PSZENICY

                              Udko z kurczaka: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka,                           

                              czosnek;    

                              Kasza kuskus (ziarna pszenicy), masło (śmietanka z mleka),  sól;

                              Marchew z groszkiem: marchew, groszek, masło (śmietanka z mleka), 

                              śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier;                      

                                Kompot: wiśnia

                              ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

 

 PODWIECZOREK  Serek owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus

                              owocowy/ sok owocowy; herbata lub woda

                                ALERGENY: MLEKO

 

                                KALOR 883; B 59 g; T 27 g; W 98 g

                                                                                                                                                                                                                                       

                            

                               PIĄTEK                 05 04 2024

 

 ŚNIADANIE          Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna, chleb

                               razowy lub pszenno-żytni z masłem,  pasta jajeczna ze szczypiorkiem,

                               herbata ziołowa : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum),

                             sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-

                             żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka

                             pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja, jogurt naturalny (mleko, 

                             żywe kultury bakterii), szczypiorek, ogórek, herbata ziołowa;

                             ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA

 II ŚNIADANIE     Napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii, dieta-

                             mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda

                               ALERGENY: MLEKO

 

 OBIAD                   Zupa jarzynowa: kurczak, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły,

                              kapusta biała, brukselka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki,

                              sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, koper, śmietana (śmietana z mleka, żywe

                              kultury bakterii);

                               ALERGENY: SELER, MLEKO

 

                              Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz;                                           

                              Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól;

                               Surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka

                              pietruszki, sól, pieprz, olej;   

                                Kompot: porzeczka

                                ALERGENY: RYBA, SELER, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO

                            

 PODWIECZOREK  Mus owocowy; herbata lub woda                     

                                KALOR 891; B 56 g; T 21 g; W 149 g

                                                                                                                                                                                                                               

 

           

 

        Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,

                                                              masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy

 

        ALERGENY :  1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),

                             2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY, 

                                9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

          Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek, 

        oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

         producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

        Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych. 

Ogłoszenie o wyniku przetargu o wynajem pomieszczeń na rok szkolny 2022/2023.

Treść ogłoszenia