Warzywa pod każdą postacią są wyśmienitą porcją witamin i minerałów.
W dniach 13 - 17 listopada 2017 r. wychowawcy świetlicy zorganizowali tydzień
„ Z warzywami za pan brat”. Został on przeprowadzony w ramach realizowanego programu edukacji żywieniowo – kulinarnej „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu” ,którego celem jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety oraz budowanie u dzieci prawidłowych zwyczajów żywieniowych na całe życie.
W tych dniach sale lekcyjne i korytarze zdobiły wspaniałe dekoracje przygotowane przez uczniów i nauczycieli, których głównym motywem były warzywa. Uczniowie, nauczycieli i rodzice degustowali warzywa pod różnymi postaciami.
Można było również skosztować warzywnych surówek i sałatek przygotowanych przez nauczycieli świetlicy.
Wszystkie znikały bardzo szybko.
Uczniowie klas I – III pod opieką swoich wychowawców przygotowali smaczne i zdrowe warzywne surówki.
W trakcie trwania tygodnia „Z warzywami za pan brat” wychowawcy świetlicy wspólnie z dziećmi przygotowali i degustowali soki warzywne.
Oczywiście każdy z uczniów skosztował także „owocu” wspólnej pracy.
Smacznymi sokami warzywnym częstowaliśmy także rodziców.
To były bardzo smaczne zajęcia!
Uczniowie oglądali prezentację multimedialną, uczestniczyli w zajęciach dotyczących wartości smakowych i odżywczych warzyw oraz korzyści dla zdrowia wynikających ze spożywania warzyw.
W promocję zdrowego stylu odżywiania się zaangażowani zostali również rodzice. To właśnie oni zajęli się przygotowaniem smacznych warzywnych wypieków, którymi mogli częstować się wszyscy uczniowie.
Wszystkim, którym smakowało ciasto marchewkowe dedykujemy poniższy przepis.
Przepis na ciasto marchewkowe:
*2 szklanki mąki,
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
*1łyżeczka sody,
*1 łyżeczka cynamonu.
Powyższe składniki dokładnie wymieszać.
W innym naczyniu zmiksować:
*0,5 szklanki cukru
*1 szklankę oleju
*4 jajka (dodawać po jednym)
*1 cukier waniliowy
*4 szklanki startej marchewki
Wszystko dokładnie zmiksować, piec w dwóch keksówkach.
Smacznego!!!
Tydzień minął w „smakowitej” atmosferze i dostarczył uczniom miłych wrażeń oraz witamin ukrytych w warzywach.
Ten tydzień był wyjątkowy, warzywny, zdrowy i witaminowy.